Cauta

Guvernul, în alertă. Ajutoarele pentru Ucraina au consumat rezervele de stat

Ucraina ne-a epuizat rezervele de stat

Stocurile de alimente și cele energetice de la rezervele de stat aproape s-au epuizat, după ce au fost livrate Ucrainei, la solicitarea autorităților din această țară, și consumate de refugiații și apatrizii care au luat cu asalt orașele românești. O primă măsură a Guvernului a fost să schimbe Legea privind rezervele de stat, pentru a obliga unitățile teritoriale să achiziționeze produse din venituri proprii și pentru a da drumul la achiziții publice fără licitații, la ordinul Executivului.

Până în acest moment, România a rămas doar cu laudele față de sprijinul acordat Ucrainei, fără a primi vreo compensație de la UE. Situația în țară este însă dramatică, având în vedere că rezervele de stat aproape s-au golit, lăsând populația fără protecție în caz de dezastru. În disperare de cauză, Guvernul a decis să schimbe Legea privind rezervele de stat și să ia măsuri pentru umplerea depozitelor. Potrivit Executivului, autoritățile ucrainene au solicitat și au primit sprijin și asistență umanitară României constând în acordare de alimente, carburanți și bunuri de strictă necesitate, iar o bună parte din produsele rezervelor de stat au fost utilizate pentru sprijinul cetățenilor străini și apatrizi veniți din Ucraina.

”Este necesară o reglementare uniformă care să instituie norme clare privind cantitățile de produse existente în rezerva de stat, destinate creșterii imediate a capacității de reacție aferentă intervențiilor operative, acumularea acestora urmând a se realiza prin proceduri de acțiuni în regim de urgență. Neadoptarea prin ordonanţă de urgenţă a acestor măsuri imediate este de natură să genereze disfuncţionalităţi majore cu efecte negative în derularea activităţilor de administrare a stocurilor rezervă de stat și mobilizare și a capacității de intervenție în situații de urgență, criză sau excepționale, respectiv diminuarea capacității de intervenție operativă pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență adoptate, ieri, de Guvern.

Totul pentru Ucraina

Executivul a decis să majoreze veniturile Administrației Naționale a Rezervelor de Stat între 2022 și 2024 pentru a asigura sprijinirea şi asistenţă umanitară a cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din Ucraina. Totodată, prin programe multianuale, se vor finanța cheltuielile aferente dezvoltării și realizării de obiective noi de investiții, constând în spații de depozitare a produselor cerealiere de tipul grâului de panificație, alimentare și/sau energetice. Finanțările vor fi asigurate inclusiv din veniturile proprii ale unităților teritoriale ale rezervelor de stat, care vor fi obligate să achiziționeze produsele care nu mai sunt în depozite. Guvernul a decis și deblocarea sumei de 50 milioane de lei, reținute de la Secretariatul General al Guvernului în vederea asigurării prudenței execuției bugetare, și alocarea către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, pentru reîntregirea de stocuri rezervă de stat destinate hrănirii, adăpostirii și protecției populație, precum și din categoria produselor energetice.

În caz de dezastru, populația României, neprotejată

Până acum s-au scos atât de mult produse de la rezervele de stat, încât nu se știe dacă mai există stocuri de necesitate. Numai în ultima ședință de Guvern a fost aprobată acordarea cu titlu gratuit către șase județe și către Inspectoratul General pentru Imigrări în valoare totală de aproape un milion de lei, pentru protecția persoanelor refugiate. Ajutoarele au constat în scoaterea de la rezervele de stat a 1.062 de paturi și tot atâtea saltele și alte câteva mii de pături, cearșafuri, perne și saci de dormit, precum și construcții modulare ușoare.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version