AcasăSOCIALGuvernul, în alertă. Ajutoarele pentru Ucraina au consumat rezervele de stat

Guvernul, în alertă. Ajutoarele pentru Ucraina au consumat rezervele de stat

Ucraina ne-a epuizat rezervele de stat

Stocurile de alimente și cele energetice de la rezervele de stat aproape s-au epuizat, după ce au fost livrate Ucrainei, la solicitarea autorităților din această țară, și consumate de refugiații și apatrizii care au luat cu asalt orașele românești. O primă măsură a Guvernului a fost să schimbe Legea privind rezervele de stat, pentru a obliga unitățile teritoriale să achiziționeze produse din venituri proprii și pentru a da drumul la achiziții publice fără licitații, la ordinul Executivului.

Până în acest moment, România a rămas doar cu laudele față de sprijinul acordat Ucrainei, fără a primi vreo compensație de la UE. Situația în țară este însă dramatică, având în vedere că rezervele de stat aproape s-au golit, lăsând populația fără protecție în caz de dezastru. În disperare de cauză, Guvernul a decis să schimbe Legea privind rezervele de stat și să ia măsuri pentru umplerea depozitelor. Potrivit Executivului, autoritățile ucrainene au solicitat și au primit sprijin și asistență umanitară României constând în acordare de alimente, carburanți și bunuri de strictă necesitate, iar o bună parte din produsele rezervelor de stat au fost utilizate pentru sprijinul cetățenilor străini și apatrizi veniți din Ucraina.

”Este necesară o reglementare uniformă care să instituie norme clare privind cantitățile de produse existente în rezerva de stat, destinate creșterii imediate a capacității de reacție aferentă intervențiilor operative, acumularea acestora urmând a se realiza prin proceduri de acțiuni în regim de urgență. Neadoptarea prin ordonanţă de urgenţă a acestor măsuri imediate este de natură să genereze disfuncţionalităţi majore cu efecte negative în derularea activităţilor de administrare a stocurilor rezervă de stat și mobilizare și a capacității de intervenție în situații de urgență, criză sau excepționale, respectiv diminuarea capacității de intervenție operativă pentru protecția populației, a economiei și pentru apărarea țării”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență adoptate, ieri, de Guvern.

Totul pentru Ucraina

Executivul a decis să majoreze veniturile Administrației Naționale a Rezervelor de Stat între 2022 și 2024 pentru a asigura sprijinirea şi asistenţă umanitară a cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din Ucraina. Totodată, prin programe multianuale, se vor finanța cheltuielile aferente dezvoltării și realizării de obiective noi de investiții, constând în spații de depozitare a produselor cerealiere de tipul grâului de panificație, alimentare și/sau energetice. Finanțările vor fi asigurate inclusiv din veniturile proprii ale unităților teritoriale ale rezervelor de stat, care vor fi obligate să achiziționeze produsele care nu mai sunt în depozite. Guvernul a decis și deblocarea sumei de 50 milioane de lei, reținute de la Secretariatul General al Guvernului în vederea asigurării prudenței execuției bugetare, și alocarea către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, pentru reîntregirea de stocuri rezervă de stat destinate hrănirii, adăpostirii și protecției populație, precum și din categoria produselor energetice.

În caz de dezastru, populația României, neprotejată

Până acum s-au scos atât de mult produse de la rezervele de stat, încât nu se știe dacă mai există stocuri de necesitate. Numai în ultima ședință de Guvern a fost aprobată acordarea cu titlu gratuit către șase județe și către Inspectoratul General pentru Imigrări în valoare totală de aproape un milion de lei, pentru protecția persoanelor refugiate. Ajutoarele au constat în scoaterea de la rezervele de stat a 1.062 de paturi și tot atâtea saltele și alte câteva mii de pături, cearșafuri, perne și saci de dormit, precum și construcții modulare ușoare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.221 afisari

20 COMENTARII

  1. L-am f…pe Mos Craciun daca vine vreun cutremur mare! Cat de idiot sa fii sa dai tot, fara sa te gandesti la oamenii care iti platesc taxe si inpozite si din banii carora ai constituit rezervele de stat?!

    • Se anunta o iarna friguroasa , mai friguroasa ca pe vremea Ceausista . Iohanuss si Ciuca stiu sa va incalzeasca si sa va faca viata frumoasa , foarte frumoasa , dar mamaliga romaneasca nu explodeaza , e cunoscuta de politicieni si sunt siguri de asta

  2. Cine ii trage oe astia la raspundere cand ei sunt toti in cardasie contra cetatenilor pe care ii jupoaie!!

  3. Da… cât timp o vită apevistă ca măCiucă este mare șef… Omu-i retardat, prin definiție, născare și „educație”. ĂȘTIA NU AU CE CĂUTA ÎN STRUCTURILE DE CONDUCERE!!!

  4. Bai Maciuca, vezi ca deja unii se roaga sa vina Cutremurul cel Mare, stii tu care, sa vezi atunci distractie totala la romanasi !! Ha ha ha 🙂 Dar oricum, ce asteptari sa ai de la gunoaiele astea de criminali care primesc si executa toate ordinele ce vin din afara ? Aia e, bai, care scapa scapa, care nu, va fi fericit si nu va avea nimic !! Ha ha ha 🙂 Oricum, in caz de cutremur, cica cam jumate jumate din Bukale se va duce pe pwula, atunci sa vedem unde o sa ii cazeze pe refugiatii ukro-na-zi !! Poate pe Luna sau pe Marte 🙂

  5. Lasa ca si cetatenii spalati pe creier de televiziuni au batut din palme.Prostia nu are leac.

  6. ROMANI , CAND IESITI IN STRADA , CU MILIOANELE , TOTI , SA I IZGONITI IN UCRAINA PE DOBITOCII ASTIA CARE NE CONDUC, ACESTE SLUGI GRETOASE , NEMERNICE, CARE NE AU SCOS LA MEZAT?

  7. Se vede treaba că atitudinea slugarnică a României, cu politicienii de astăzi, este falimentară. Noi dăm tot iar UE ne dă mUE. Unde sunt resursele europene puse la dispoziție de UE, condusă de UrSULA? Ce au promis și ce au dat până acum? Ferească Domnul de o catastrofă în România, unde și așa, ultimele ploi au creat multe pagube în agricultură iar guvernanții nu au venit în sprijinul agricultorilor.

  8. ATI MINTIT ACEASTA NATIE NENOROCITILOR CA REZERVELE STATULUI SUNT NEATINSE !!,ACUM SPUNETI CA ATI CHELTUIT REZERVELE CU CEI 6-7 SUTE DE MII DE UCRAINIENI IN CELE 100 DE ZILE ??????,MAI IDIOTILOR REZERVELE ROMANIEI TREBUIE SA HRANEACA TOTI ROMANII AIA 16-19 MILIOANE CEL OUTIN UN AN !,UNDE_S REZEVELE ??.
    DNA ,CURTEA DE CONTURI ,CSATUL CE PAZESC ?,CE ROST ,CE HRAM PURTATI VOI AIA PLATITI REGESTE SI CARE TREBUIE SA VEGHIATI PENTRU ACEASTA TARA SI ACEST POPOR ?.

  9. dar la un razboi,fereasca Dumnezeu,v-ati gindit?ce vor face cu romanii din zonele de conflict ?ca pentru ucrainieni veniti cu masini del ux si gramezi de dolari si euro prin valize s-au gasit si cazare si hrana,toate pe gratis…ai nostri vor fi lasati de izbeliste si tot romanii ,din putinul lor,le vor pune o ciorma de loboda si un coltuc de piine

  10. Asta este rezultatul unei știri bomba, cu un gram de adevăr și restul doar știri false. Rezerva de stat nu este epuizata. Avem în continuare suficient. Însa nu te culci pe o ureche pe premisa ca ai… Trebuie ca completezi ce ai dat. Și asta se întâmplă. Nu mai aruncați cu noroi pana sa va interesați de situația reala. Am dat ajutoare. Foarte bine. Suntem oameni și trebuie sa ii ajutam pe cei de lângă noi. Cum era sa fiți voi în situația ukrainienilor. Nu cereai ajutor? Și ai fi înjurat dacă nu îl primeai? Este un prim pas… O mana întinsă pentru o relație mult mai buna cu o țară vecina. Și acasă dorești sa ai vecini buni. De ce nu și la tarile vecine aplici același principiu? Situația nu e asa de grava cum o prezintă presa. Nu susțin un anumit guvern sau partid, însă trebuie să fim onești fata de toți din jurul nostru.

  11. Jaf la drumul mare. Cine stie ce au facut ei cu rezervele si zic ca le au dat ca ajutoare. Eu cred,la cat mint nemernicii,ca o mica parte le au dat ca ajutoare,restul cine stie in ce buzunare au ajuns. Or fi ei tampiti dar cand e vorba de jefuiala sunt asi. Cum sa dai rezervele de stat iar apoi sa plangi ca nu poti ajuta poporul tau? Voi chiar credeti,asa va spala creierul.

  12. Mai e o varianta,jurnalisti de doi bani scriu tampenii si manipuleaza ca de obicei. Uitati va ce articole de rahat scriu majoritatea.

  13. …. BINE NE FACE …. !!! …. IN SCURT TIMP NU MAI GÀSESTI NIMIC LA FONDUL DE REZERVÀ …. !!! …. TRÀIASCÀ UNCHIUL SAM SI GASCA DE FASCISTI DE LA UE … !!!

  14. Si eu care credeam că sunt în alertă că au sărăcit toată țara și nu mai au bani de pensii speciale.😂😂😂😂😂😂

  15. Mai boilor de la guvernare, daca ukrocii isi vand graul prin porturile romanesti , iar armamentul dupa care tot striga, trece prin Romania si daca noi am cheltuit cu ei si am primit praful de pe toba, de ce nu spunem HALT, ca inteleg cuvantul si pana nu ne reglam conturile nu misca nimic. Dar, pe cine sa intereseze soarta poporului roman ??? Pe vanzatori ??? Nuuuooo. Niciodata. Oricum articolul se inscrie in APOCALIPSA promovata de toata zisa mass media romaneasca. Santeti o rusine a natiei.

  16. Urmează câțiva ani de supraviețuire în care mândria de a fi apărat interesele oligarhilor partidului democrat din US ne va ține și de foame, și de frig.

  17. Asa va trebuie,mai postați sanctiuni.Toti spuneti ca e în regulă dar nu e,pai ce va interesează pe voi că America duce un război economic cu Rusia?Bravo Ungariei.Voi sunteți cei mai prosti di UE.Asa va trebuie,dar aveți răbdare,vine mai rău

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger