Cauta

Guvernul, forțat să ia o decizie. Plafonare sau reducerea accizelor la carburanți

Lipsa de reacție a Guvernului României în ce privește creșterea galopantă și fără oprire a prețurilor la carburanți a provocat, deja, furia populației. Prin urmare, în ultimele zile, tot mai mulți decidenți politici anunță că se discută despre măsuri de plafonare a prețurilor sau reducere a accizei. România a rămas printre puținele țări europene în care statul nu a intervenit pentru sprijinirea propriilor cetățeni. 

Până acum, 16 state din Uniunea Europeană au intervenit direct, prin plafonarea prețurilor la combustibili sau prin reducerea accizelor, pentru a proteja populația. În România, Guvernul nu a avut nicio reacție, preferând să îngroașe pușculița bugetară, pentru a mima, mai apoi, cu banii obținuți din accize și impozite, măsuri de protecție socială. Fără acțiuni de contracarare, prețurile în țară au crescut și cresc în continuare, ajungând la un nivel aberant, fapt ce a declanșat furia populației, care a început, deja, să organizeze proteste. Premierul Nicolae Ciucă a cerut public miniștrilor să verifice elementele de preț la carburanți, pentru a vedea cum s-a ajuns la aceste niveluri ridicate. Același premier a continuat așa, dintr-una în alta, cu aprobarea ordonanței anti-speculă, care nu are nicio legătură cu prețurile la carburanți și cu prețurile la niciun prodos, de altfel. Și asta pentru că așa-zisele controale privind acțiunile de tip speculativ se vor face doar ”în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative”.

Hop și Ciolacu

Ca și cum abia ar fi aflat ieri, Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a manifestat stupefacția că prețurile la combustibili s-au majorat în condițiile în care nu a existat o creștere a barilului. Despre Consiliul Concurenței, Ciolacu a precizat că instituția nu și-a făcut treaba și cam atât. ”Am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie și necesitatea noastră să ne încălzim pe perioada iernii și ne-am trezit cu niște scumpiri anormale la carburanți, ținând cont că barilul nu s-a scumpit. Va trebui să intervenim pe acest segment. În acest moment strângem toate informațiile necesare pentru a lua o decizie, atât prin Ministerul Finanțelor, cât și prin ANAF. Vom vedea și veți vedea în perioada următoare ce decizii vom lua”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și totuși, acciza…

Potrivit unui deputat liberal, în coaliție ar fi discuții pe marginea reducerii accizei la carburanți și că s-ar face, în acest moment, simulări și calcule la Ministerul de Finanțe. Chiar și ministrul Lucian Bode a precizat că nu exclude reducerea accizei, care s-ar afla în atenția decidenților. Cert este că Guvernul nu mai poate amâna luarea unei decizii, chiar dacă fiecare zi întârziere înseamnă bani mai mulți la buget. Până și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat că statul ar trebui să intervină cu măsuri de compensare și ajutorare atunci când prețurile devin insuportabile pentru consumatori.

Ultimele stiri

  • Rezultatele activității Transgaz în trimestrul I 2024
  • Horoscop 31 mai 2024 – Vă veți regăsi sănătatea și stilul de viață
  • Poza Zilei
  • Alege ce citești
  • Iohannis joacă alba-neagra cu viitorul României
  • Jurnalul securiștilor de la Păltiniș se vinde ca pâinea caldă
  • Mbappe nu uită de PSG
  • FCSB ține cu Real Madrid în finala Ligii Campionilor. De ce?!
  • Producătorii au răbufnit. Hipermarketurile pun adaosuri uriașe
  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • Exit mobile version