AcasăSOCIALGuvernul, forțat să ia o decizie. Plafonare sau reducerea accizelor la carburanți

Guvernul, forțat să ia o decizie. Plafonare sau reducerea accizelor la carburanți

Lipsa de reacție a Guvernului României în ce privește creșterea galopantă și fără oprire a prețurilor la carburanți a provocat, deja, furia populației. Prin urmare, în ultimele zile, tot mai mulți decidenți politici anunță că se discută despre măsuri de plafonare a prețurilor sau reducere a accizei. România a rămas printre puținele țări europene în care statul nu a intervenit pentru sprijinirea propriilor cetățeni. 

Până acum, 16 state din Uniunea Europeană au intervenit direct, prin plafonarea prețurilor la combustibili sau prin reducerea accizelor, pentru a proteja populația. În România, Guvernul nu a avut nicio reacție, preferând să îngroașe pușculița bugetară, pentru a mima, mai apoi, cu banii obținuți din accize și impozite, măsuri de protecție socială. Fără acțiuni de contracarare, prețurile în țară au crescut și cresc în continuare, ajungând la un nivel aberant, fapt ce a declanșat furia populației, care a început, deja, să organizeze proteste. Premierul Nicolae Ciucă a cerut public miniștrilor să verifice elementele de preț la carburanți, pentru a vedea cum s-a ajuns la aceste niveluri ridicate. Același premier a continuat așa, dintr-una în alta, cu aprobarea ordonanței anti-speculă, care nu are nicio legătură cu prețurile la carburanți și cu prețurile la niciun prodos, de altfel. Și asta pentru că așa-zisele controale privind acțiunile de tip speculativ se vor face doar ”în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative”.

Hop și Ciolacu

Ca și cum abia ar fi aflat ieri, Marcel Ciolacu, președintele PSD, și-a manifestat stupefacția că prețurile la combustibili s-au majorat în condițiile în care nu a existat o creștere a barilului. Despre Consiliul Concurenței, Ciolacu a precizat că instituția nu și-a făcut treaba și cam atât. ”Am scăpat de scumpirile de la gaze și de la energie și necesitatea noastră să ne încălzim pe perioada iernii și ne-am trezit cu niște scumpiri anormale la carburanți, ținând cont că barilul nu s-a scumpit. Va trebui să intervenim pe acest segment. În acest moment strângem toate informațiile necesare pentru a lua o decizie, atât prin Ministerul Finanțelor, cât și prin ANAF. Vom vedea și veți vedea în perioada următoare ce decizii vom lua”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și totuși, acciza…

Potrivit unui deputat liberal, în coaliție ar fi discuții pe marginea reducerii accizei la carburanți și că s-ar face, în acest moment, simulări și calcule la Ministerul de Finanțe. Chiar și ministrul Lucian Bode a precizat că nu exclude reducerea accizei, care s-ar afla în atenția decidenților. Cert este că Guvernul nu mai poate amâna luarea unei decizii, chiar dacă fiecare zi întârziere înseamnă bani mai mulți la buget. Până și președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a afirmat că statul ar trebui să intervină cu măsuri de compensare și ajutorare atunci când prețurile devin insuportabile pentru consumatori.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.997 afisari

29 COMENTARII

  1. Foarte bună măsura dar se va aplica după ce se dublează prețul benzinei. La fel ca cu gazul.

    • TARA ESTE PE MANA UNOR JEGOSI , INCOMPETENTI , FARA STUDII , ANALFABETI CU DIPLOME SI DOCTORATE , PRINSI IN FLAGRANT SI-AU DAT LEGI IN FAVOAREA LOR , MIZERIA SI JEGUL POLITICII SUNT LA GUVERNARE IN FRUNTE CU UN FALSIFICATOR DE ACTE

      • Impostori și trădători de țară, sluji ale intereselor meschine de afara, executând agenda globalista satanista

    • sunt niste talhari. Cat este acciza?Ca de acolo este scumpirea? Cu cat a marit statul ACCIZA?

  2. Daca tara asta a ramas pe mana pralei Ciolacu zic sa ne facem bagajele si sa plecam de aici unde om vedea cu ochii.

    • Propun zona Botswana , Namibia – La iarna se va muri in Romania langa calorifer sau resoul inghetat…

      • Și eu sunt mulțumit, daca personajele menționate vor folosi armamentul din dotare pentru a-și trage cate un glonț în cap as fi și mai mulțumit. As fi chiar fericit.

  3. toate tarile au plafonat pretul , si muhaielile noastre se tot scarpina in cap si in c ur , si nu stiu nici acum ce sa faca . vor sa reduca , tva si accize chiar daca asta nu opresc cresterea preturilor . asa cretini rar intalnesti , sau mai degraba trag de timp si joaca rolul cretinilor sa mai incaseze bani , ticalosi si tradatori !

    • Nici măcar nu au boașe ca să zică „vom reduce” indiferent că poate va fi la sfântul așteaptă. Ei spun „am vrea” în sensul că noi trebuie să credem fără nici-o dovadă că politicienii noștri gândesc, nu ard gazul de pomană. Pe canicula asta… Cine-i crede?

      • daca reduci tva si accize , nu inseamna ca ai boase , inseamna ca esti prost pentru ca preturile nu scad , doar veniturile la buget scad , adica iti tagi glont in cap .toate tarile au plafonat , e simplu , dar pentru romani e complicat .

    • Asa trag banii la bugetul lefurilor si pensiilor speciale DIRECT din buzunarele prostimii. Dar animalele nu vor sa admita dezastrul care vine.

      • Animale sunt ceai care au votat aceste gunoaie și mizeria de m UE.
        A-ți vrut o tara ca afară !
        LUAȚI !!!

  4. Plafonare? Nu mulțumesc!
    Plafonare înseamnă, precum la curent și gaze, că plătești jumate din buzunar si jumate tot din buzunar prin banii luați la buget.
    Costurile de producție a unui baril de petrol este 13,2USD. Pînă nu vorbesc de speculanții ce pun zilele acestea încă 100USD din pix e simplă gargară, acoperire a bișnițarilor.

  5. Jegurile ca acest sclavete tolomac Ciolacu, care trāiesc ca viermii si din cauza cārora, de 32 de ani, România si românii sunt batjocoriti, trebuie sā disparā. Repede. Altminteri, dispar si România, si românii.

  6. Treaba e cum de ajuns motorina cu mult mai scumpa decat benzina motivul spu n ei ca ar fi cererea mare de motorina la nivel mondial si conflictul din UK bun dar acum un an nu era aceiasi cerere? de motorina si mai ales ca csturile ptr.un l motorina sunt mai mici fata de benzina! La noi ca la nimeni fratilor!

  7. Indiscutabil, suntem condusi de hoti ,jigodii si tradatori de neam si tara.Astia trebuie sa dispara din viata romanilor !

  8. Panaramelor de guvernanți, voi unde trăiți mai nemernicilor, nu în România? Până acum nu ați văzut ce prețuri sunt la pompa? Ce măsuri ați luat până acum?
    Vă doare la banana! Mașina de serviciu cu șofer, salarii de salarii, ce contează că litrul de carburanți a ajuns la 10 lei. Mama voastră de netrebnici!

  9. Ăstea sunt adevărații trădători de neam și țară .Dau salarii și pensii speciale la Magistrații lui peste,care aproape toți sunt neamuri cu politicienii.

  10. Chiar crede cineva ca războiul e gratis? Tonele de armament, miile de tone de carburant, sunt picate din cer? Toți plătim joaca unor generali și actualizarea stocurilor de tot felul. Părerea mea! Parol!

  11. Cum sa reduca?
    Cand o sa vedeti Bucurestiul liber de masini din cauza scumpirii carburantilor, sau Varea Prahovei.
    Restul e can can. Din trafic rezulta ca romanul inca mai poate platii.
    Hai pa. Nu va faceti iluzii

  12. M. _.E. PSD, PNL , USR ….Toți, fără vreo omitere. Faini oameni. Să le vină numa vreo’ 3 luni salariul 1800 de lei !!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger