AcasăSOCIALGuvernul, direct responsabil de explozia prețurilor la energie electrică

Guvernul, direct responsabil de explozia prețurilor la energie electrică

Atentat al Guvernului la economia românească

Sindicaliștii din sistemul energetic consideră că închiderea termocentralelor și lipsa de reacție a Guvernului în fața speculațiilor la bursă au condus la o explozie a prețurilor energiei electrice. Aceștia susțin că Executivul produce un atentat la economia națională, având în vedere că noile tarife la energie vor duce la scoaterea de pe piață a companiilor românești. 

Este inadmisibil să speculezi la bursă o taxă, cum este cea a certificatelor CO2, ne spun reprezentanții Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Aceștia arată că ANRE și Consiliul Concurenței ar fi trebuit să intervină pentru stoparea acestor acțiuni distructive. ”Nu poți să spui că azi deschizi o termocentrală și îți faci costul pentru MWh luând în considerare prețul de 5 euro la certificatul de CO2 și mâine să ajungă la 50 de euro. În general o taxă pe un produs nu poate fi speculată, că de-aia îi spui omului, de exemplu, că la mare plătește o taxă hotelieră și nu poți ca atunci când ajunge la mare să-i spui că taxa s-a majorat și e mai scumpă ca biletul. Noțiunea de taxă în sine nu ar trebui tranzacționată la bursă. Și aici sunt fondurile speculative care au cumpărat aceste certificate și își fac o grămadă de bani.

ANRE-ul ar fi putut să reglementeze, prin legislație secundară, avea chiar obligația să vină cu tot felul de îngrădiri atunci când au văzut că se duce prețul în sus, pentru că statul român are obligația de a-și proteja cetățeanul. În România există și o anomalie, consumatorul casnic este cel mai mare consumator din piață, nu agenții economici. Iar asta arată clar că economia nu merge”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta mai spune că Romgazul și Hidroelectrica, care sunt românești, au ajuns să speculeze piața și fac niște profituri extraordinare. Dat fiind faptul că acționar la cele două mari companii este și Fondul Proprietatea, o parte importantă din profituri ajung în afara țării.

Reacții în lanț

În România, dacă nu închideau Termocentrala Mintia și nu reduceau la jumătate activitatea Complexului Energetic Oltenia nu s-ar fi produs aceste scumpiri la energie electrică, arată sindicaliștii, care relevă faptul că fiecare producător care iese din piață face ca prețurile la energie să se ducă în sus. ”Dacă știi că ai scos 1.200 MWh de la Mintia sau când limitezi Complexul Energetic Oltenia să facă doar 1.600 MWh, din 3.500 MWh capacitate, apare reacția distribuitorilor , care știu că trebuie să-și ia din altă parte. Evident că și ceilalți producători văd chestia asta și atunci prețurile se duc foarte mult în sus. Așa se întâmplă și în jurul nostru, pentru că de undeva dai tonul și după aia se duc toate în sus. În plus, faptul că toată Europa a încercat să oprească termocentralele pe cărbune, pe acest green deal, a produs efecte, ducând la scumpiri, pentru că nu ai ce să pui în loc. Și atunci trebuie să vii cu tehnologii noi, care înseamnă costuri în plus, ori vii cu alte reglementări. Dar celelalte țări europene nu au aruncat la fier vechi termocentralele, le țin o perioadă tranzitorie, până când intră alte capacități moderne în funcțiune”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

Se girează prăbușirea economiei

Măsura protejării consumatorului vulnerabil nu rezolvă decât o parte infimă a problemelor, spun sindicaliștii. Și asta pentru că, la prețurile uriașe ale energiei electrice, peste 80% dintre români devin vulnerabili. ”Statul trebuie să intervină în piață și să tempereze prețurile. Și nu numai pentru cetățeni, ci și pentru agenții economici. Dacă aceștia produc cu asemenea prețuri la energie devin necompetitivi, atât pe piața externă, cât și pe piața internă, și dispar de pe piață. Lăsând să se ducă prețurile la un asemenea nivel și neintervenind, tu, ca stat, practic, îngropi economia, girezi prăbușirea economiei românești. Ăsta este un atentat la economia românească”, a mai afirmat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.071 afisari

17 COMENTARII

  1. Treaba cu CO2 e mult mai groasă decît cu speculatul certificatelor; CO2 este de 1,5 ori mai greu decît aerul și stă jos pe pămînt, se adună în gropi depresiuni iar ce nu e măncat de plante se infiltrază în pămînt.
    Dacă nu fac efect de seră despre ce certificate CO2 vorbim?
    Mai mult, dacă treaba cu efectul de seră c-ar fi periculos, nu e, atunci 70% este făcut de vaporii de apă. Ce-o să facă, seacă oceanele?
    Minciuna e cît casa, vor să ne sărăcească, să strîngă lațul ce ne-nrobește.

      • are, trebuia sa dea cu catastrofe naturale nu sa se lase locuita si romania nu este teritoriul ci statul cu tot cu gunoaiele de barbari romani, unchi sa-i zici lu ma-ta lgbitst-ule

    • SAAAAAAAA-MI BAAAAAAG PUUUUUUUUUUUUULA IN mamuskaaaaaaaaaa care m-a fatat oligofren in boschetii din spatele garii Tiraspol !

  2. Puși și plătiți pt cetățeni iar ei ori trădători ori vânzători și ai noștrii și ai economiei . Am ajuns noi cu resurse să plătim mai mult și decât cei din deșertul Sahara și pusta !!!

  3. O sa va lamuriti cat de repede ca singura solutie este cu nenorocitii din actuala guvernare este spanzuratoarea.

  4. Vă duc peneleu sub 15% si usereu sub 10% si in curand iese si raportul toxicologic al pletosului cu „şcoli” in usa. Raportul ăla real. Cu ce a „baut” omu la prietenul lui.
    Pe barosăneală.

    • Am servit un polonic cu k.kat la ora 21:58 , avea deasupra si o doza de krakadil , sunt plin de vitalitate si imi vine sa ma urc pe pereti .

  5. Sunt scrintitul de Kostea Sugiuk Tiraspol , Raionul ma urmareste sa ma reinterneze la balamuc , boala s-a agravat si se impune injectia letala !

  6. UN GUVERN DE IRESPONSABILI ,UN GUVERN ANTIROMANESC !!,LA O LUNA DE LA INCHEIEREA CONTRACTELOR PE ENERGIE PRETURILE AU EXPLODAT !!
    DE ACEEA IN CONTRACTELE E.ON” ORICE ” ESTE CUVANTUL CU CARE INCEP N+ 1 ARTICOLE !!;ODATA SEMNAT CONTRACTUL GUVERNUL SI CLIENTELA POLITICA SE STERG LA CUR CU ROMANII !!-DOVADA DE NESIMTIRE ,DE IRESPONSABILITATE ,DE TRADARE .
    NU SUNTETI INSTARE SA GUVERNARNATI DECAT PE DATORII -PLECATI .

  7. Este ultima guvernare a esalonului PNLUSR si se va termina inainte de termen , nu ca PSD-ul nu ar avea functii si active in acest sector parazit , ba chiar mai mult decat lepra galbena.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger