AcasăSOCIALGuvernul, comandat de multinaționale. Lovitură cruntă pentru români

Guvernul, comandat de multinaționale. Lovitură cruntă pentru români

Polițe RCA mai scumpe și mai puțini bani pentru daune

Românii vor plăti mai mult pentru asigurarea RCA și vor primi mai puțini bani despăgubiri în cazul daunelor produse în accidente. Noul proiect de ordonanță de urgență al ministrului de finanțe, de la USR-PLUS, schimbă total regulile dosarelor de daună, astfel că cei care vor dori reparații de calitate ale mașinilor vor trebui să achite cel puțin jumătate din factură din propriile buzunare.

Presiunile făcute de multinaționalele din spatele firmelor de asigurări asupra Guvernului Cîțu au avut efect. După respingerea la Senat a proiectului de modificare a Legii RCA, ofensiva a continuat prin inițierea unui alt proiect, de data aceasta de OUG, care desființează, practic, toate drepturile românilor și dă avantaje nelimitate asigurătorilor. Astfel, tarifele de reparații în service-uri pentru despăgubirile RCA vor fi stabilite de asigurători, pe principiul preț mediu la nivelul fiecărui județ, iar păgubiții vor fi nevoiți să-și recupereze singuri banii de la firmele de asigurări sau prin intermediul avocaților. Cea mai gravă consecință va fi aceea că reparațiile se vor face în limita sumelor mici stabilite de firmele de asigurări, care nu vor permite decât utilizarea pieselor second-hand sau a celor made in China și Taiwan. La fel de grav este însă și faptul că păgubiții nu își vor putea ridica vehiculele din service-uri până când firmele de asigurări nu vor plăti facturile de reparații, aceștia trezindu-se în situația în care, în caz de acționare în instanță a asigurătorilor, să li se perceapă și tarife de parcare îndelungată în respectivele service-uri. Mai mult, reprezentanții service-urilor spun că este aberant să impui aceleași tarife pentru manoperă în service-uri multimarcă sau reprezentanțe, care au făcut investiții majore în utilaje și în forța de muncă înalt calificată, ca ale celor din service-urile de cartier. Totodată, aceștia susțin că nu poți avea aceleași tarife pentru manoperă pentru o Dacia Logan și un Mercedes sau un Range Rover, care necesită reparații cu un ridicat grad de dificultate și costuri pe măsură.

Ce se urmărește?

În afara majorării profiturilor multinaționalelor, actul normativ, dacă va intra în vigoare, va produce un dezastru, atât în industria de reparații auto, cât și în bugetele românilor. Mai mult, cum marea majoritate a populației nu își va permite să suporte costurile suplimentare foarte mari, chiar și siguranța în trafic va fi pusă în pericol, având în vedere că piesele folosite la reparații vor fi de proastă calitate și pot ceda oricând. În ce privește service-urile din țară, acestea riscă să intre în faliment, având în vedere faptul că un segment foarte important din activitatea acestora îl reprezintă daunele pe RCA. ”Prețurile de referință ale manoperei practicate în România pentru reparația autovehiculelor se calculează anual, la nivelul fiecărui județ și se publică de către Biroul Asigurătorilor Auto din România. Prețurile de referință ale manoperei se calculează de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de Biroul Asigurătorilor din România”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, de la USR-PLUS.

Decontarea directă se face doar pentru pagube materiale

Decontarea directă, introdusă prin proiectul de act normativ, care va implica și costuri mai mari pentru polița RCA, va fi obligatorie, însă despăgubirile se vor acorda doar pentru pagube materiale, nu și pentru vătămări corporale sau decese. Totodată, pentru a beneficia de decontarea directă, ambele vehicule trebuie înmatriculate în România și trebuie să aibă RCA valabil, însă aceste prevederi nu  aduc atingere dreptului persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acțiunea directă împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto, pentru recuperarea prejudiciului adus. Mai exact, Guvernul ne acordă ”libertatea” de a da în judecată firmele de asigurări care nu plătesc despăgubirile.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.205 afisari

22 COMENTARII

  1. Nu mai platesti si conduci prudent defensiv si cu respectarea absolut tuturor normelor de circulatie posibile si imposibile sustinute de camere de bord in toate unghiurile si in cauciucuri daca se poate. Daca te prinde fara, asta e platesti reinmatriculezi amsina si te asiguri ca vreme de „ț” zile luni ani nu te prinde ca sa-ti scoti parleala – nr de luni x valaorea RCA > amenda – asta e formaula

    • O sa aiba firmele de asigurari atatea procese cate dosare de dauna au.
      O sa cheltuie pe juristi si tot nu o sa le ajunga la meleoanele de dosare in instanta.O sa plateasca si cheltuieli de judecata mai mult decat face despagubirea.Si o sa intre in insolventa ca asa e la noi cu coruptia la putere.

      • Si nu uitati ! Asigurarea dvs e reasigurata , deci, insistati cu cererea de dauna !

  2. ba ministrule usrist care nu reprezinti nimic in poporul roman dupa cati v au vootat , chiar crezi ca o sa rezistati furiei care ati reusit sa o uniti in cetateni ???????? ba, sa nu fugi la momentul adevarului cand si justitia te va agata ca pe toti tradatorii !!!!!!!!!!!! slugi la straini!!!!!!

    • ALOOOOOOOO!!!! ROMANIA, TREZESTE-TE!!
      Dobitocii ăștia de conducători ai tarii sunt sub orice critica. Nu se poate asa ceva în secolul 21.
      Vom muri de gat cu voi imbecililor!!! Slugi ce sunteți. Va vindeți ieftin ca alea de pe centura.
      Dar sa speram ca romanii se vor trezi la realitate și vor ieși în strada condamnand aberațiile vostre legislative luate în ceas de beție.
      RUSINE SA VA FIE!!!

  3. Aloooo , Domnilor Parlamentari , Domnule Câțu, când ne ați cerut votul nu ați spus ca veți venii cu legi contra celor 8 milioane de plătitori de RCA. Sa înțelegem ca asta este rasplata ca am trimis pe cei din PSD acasă? Chiar vreți sa vedeți ca intr o zi va exploda și mămăliga românească și veți fi alergați pana la granița? Speram ca la prima ședința de guvern veți iesii domnul Câțu și veți abroga aceasta tâmpenie de propunere de OUG.

  4. Colega stai cuminte, propunerea nu este a lui Ministru de Finanțe Nazare sau a dl prim-ministru Câțu. Este propunerea făcută de UNSAR și împinsă in Guvern de către ASF și Consilul Concurentei. Instituțiile de casa ale asiguratorilor. E bine așa, PNL cu mâna lor își vor semna sfârșitul. Dați OUG-ul domnilor.

  5. Cea mai simpla socoteala, este ca nici un roman sa mai plătească asigurarea. Atunci sa vezi cum zdrențele astea lasa coada jos. Sa vedem ce se întâmpla?

  6. Un guvern corupt , mincinos , nenorocit cu imbecili la conducere cu un președinte bătut in cap care ne nenorocesc treptat in si pe toate domeniile . Sint fix acel gen de conducători pt care pedeapsa cu moartea este una blândă . Bai retarzilor cum gândiți voi ca noi prostii o sa va mai toleram mult . Ati mizat pe pandemie sa ne țineți in casa . Ba Catule relaxezi măsurile si suntem in strada sa ti luam “ gâtul” gunoiul de om .

  7. Pentru cei ce nu cunosc luna asta ASF a înregistrat un număr de reclamații egal cu tot anul 2017 și iar egal cu numărul de reclamații pe un an la nivel de UE. Se pare ca anul asta se va ajunge la un număr de 100.000 de reclamații , un număr care nu poate fi atins in zeci de ani de acum in colo in toată Uniunea.

    Dl Marcu ce ai făcut doamne de ai ajuns aici? Va fi greu de doborât acest record.

    Domnilor din Parlament dormiți liniștiti ca va mai voteaza Pulea Spătarul.

    Sa va fie RUSINE!

  8. Agenda satanista globala 2030
    Contractie economica si de inflatie in toate domeniile
    Acesta este Guvernul Diabolic 666
    GULAGUL SATANIC GLOBALIST

  9. Legea asta este facuta in primul rand pentru agenda satanista globala 2030 care prevede eliminarea autoturismului personal

  10. Cel mai vinovat dintre toti este betivanul de Orban, dupa ce a pierdut alegerile, i-a fost frica ca o sa primeasca un sut in dos, cum a primit luzerii, a vadut-o si pe masa dand cele mai importante ministere si posturi, habarnistilor si hamesitilor de putere de la usr, ca sa-l votexze sef la camera, acestia aruncandu-i pe topogan la procente, fiind gata oricand sa le bage cutitul in spate, dupa cum s-a vazut recet la gestul lui Catu, dupa destituirea lui Voiculescu, cu asa specimene fiind aproape imposibil de a guverna.

  11. LEGILE SE FAC IN PARLAMENT !,guvernul este dator sa puna saua pe firmele de asigurari -ACOLO SUNT HOTII !!.
    Cat priveste ASF este o CAPUSA ,O LIPITOARE CARE SUGE PINA CRAPA !!,CA ORCE AUTORITATE ROMANEASCA FARA PRODUCTIE FARA VANZARI NU FACE BENEFICII !,LIMITATILE LEFURILE LA NIVELUL SI IMPORTANTA ACTIVITATII SI NICIDECUM ACESTE SALARII DE ZECI DE MII DE EURO !! trase din banii de asigurare a romanilor amarasteni.

  12. Uniunea SABOTATI România in alianta cu MINUS = incompetenti – pro straini – anti români

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger