AcasăSOCIALGuvernul Cîțu aplică lovitura de grație turismului românesc

Guvernul Cîțu aplică lovitura de grație turismului românesc

Cîțu îngroapă și turismul românesc

Executivul a semnat condamnarea la moarte a industriei de turism din România, după ce a decis, cu inconștiență, să nu mai acorde voucherele de vacanță pentru bugetari în 2021, pe motiv că nu s-ar fi consumat cele de anul trecut. Sectorul se află deja la marginea prăpastiei, având în vedere lipsa unor măsuri consistente de sprijin guvernamental.

Concepută să sprijine turismul românesc, măsura acordării de vouchere de vacanță a reușit, în ultimii ani să revigoreze sectorul. Pandemia și refuzul Guvernului de a ajuta industria turismului, așa cum au procedat toate statele din UE, au reușit să falimenteze o bună parte din societățile românești și să le aducă în pragul falimentului pe celelalte. Excesul de zel și de prudență al autorităților de la București a făcut ca România să fie ultima țară, probabil din lume, care a ridicat o parte din restricții. Peste toate acestea, restaurantele, cafenelele și pizzeriile au fost și sunt ținta permanentă a controalelor polițiștilor, patronii acestora fiind amendați în ultimele luni cu sute de mii de euro. În acest context, anunțul oficial al Guvernului de sistare a acordării voucherelor de vacanță în 2021 dă o lovitură fatală industriei. ”Dacă nu au reușit să ne îngenuncheze cu pandemia, dacă nu au reușit să ne îngenuncheze cu lipsa măsurilor de sprijin, pentru că nicio măsură nu s-a aplicat până acum, poate reușesc cu tăierea voucherelor. Probabil că este un plan bine pus la punct de distrugere a turismului românesc. Ce dacă nu s-au consumat în totalitate voucherele din 2020? Se vor consuma. Nu s-au consumat pentru că a fost pandemie. Ce legătură are eliberarea voucherelor de vacanță, care este dreptul angajatului, cu faptul că nu s-au consumat? Si este, de fapt, și o minciună parțială acest lucru. Pentru că eu știu că mai sunt în piață vouchere în valoare de 90 milioane de lei, dintr-un total de 300 milioane de lei. Și s-ar fi folosit mai multe vouchere, dar ei nu le-au dat la timp. Este o minciună, dar ce ne mai miră? Pentru că nu au bani nici să treacă strada. Sau au și nu vor să-i cheltuie”, ne-a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Industria a pierdut jumătate din angajați

Reprezentanții patronatelor din turismul românesc ne spun că sectorul a pierdut, într-un an peste 100.000 de angajați, pe care cu greu s-au străduit să-i aducă în sistem. ”Să-mi spună un ajutor pe care l-au dat specific HORECA. În afară de scutirea parțială de impozitul specific. Pentru că, dacă am fi avut impozit pe profit oricum nu le-am fi dat nimic, pentru că nu am avut de unde. Celelalte măsuri, cu șomajul tehnic, kurzarbeit, alea nu sunt pentru turism, sunt pentru toată lumea. Deci nu s-a făcut nimic, nimic, nimic. La sfârșitul anului 2019 am avut 200.000 de angajați, iar acum mai sunt 100.000, dacă mai sunt și aceștia. La ce să folosim șomajul tehnic, dacă nu mai avem angajați? Oamenii au plecat spre alte sectoare de activitate sau au plecat din țară. O să dispară afacerile românești în turism, deja sunt foarte mulți care le-au scos la vânzare. Deocamdată prețurile nu sunt suficient de mici ca să fie interesante pentru străini, dar vor fi”, ne-a mai precizat prim-vicepreședintele executiv al FPTR, Dragoș Răducan.

Fără vouchere, sectorul moare

Conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism atrăgea atenția, la sfârșitul anului trecut, că, fără voucherele de vacanță, industria nu va putea supraviețui. “Fără voucherele de vacanţă tot turismul românesc intern este în plop. Sigur că oamenii se mai duc şi pe banii lor, dar fără cele 300 de milioane de euro din vouchere eram pe gard. Noi trebuie să pledăm pentru ele, pentru că noi, agenţiile, câştigăm, chiar dacă comisionul este limitat, dacă ai rulaj mai întreţii salariile şi cheltuielile de zi cu zi. Pe de altă parte, pentru baza materială sunt vitale, pentru tot ceea ce înseamnă staţiuni sunt vitale. Am fost în contact cu mai mulţi hotelieri şi pe toţi pe care i-am întrebat nu am găsit unul care să nu fi avut 30-40% din vânzări prin vouchere de vacanţă, ori litoralul fără vouchere este în cap. Şi la balneo şi munte foarte mulţi oameni sunt cu vouchere”, afirma Alin Burcea, vicepreședintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
795 afisari

7 COMENTARII

  1. ce a mai ramas sa nu fi aplicat el lovituri de gratie , dar sunt lucrurile fantastice pe care le promitea cu toata gura !!!!!!!!!!!s au mai crezut si altii pe cai mari si au ajuns martoage!!!!

  2. vine PDL-PnL si o sa taie…taie…( ca doar asa pot lua si ei ceva 🙂
    Doar nu credeau ca or sa dea ceva ? Mi aduce aminte de Videanu care promitea un salariu min.de 850 euro acu ‘ vreo 17 ani..:)

  3. Kibutzarbait , kurarrbeitch , macht frei !? Ce ne căpiezi cu elocința ta , nu îți mai ajunge româna ?

    • Ce mă Ștrul nu-ti place cuvîntu? KURzarbeit? că începe cu cur? Io unu nu-mi place de psd cind e la putere ca da pomeni la studenți pe calea ferata, și vouchere la toți de la stat! Io daca m-am nascut fara pile la partide n-am sa pot fi angajat ever la stat,iar cind merg in vacanță la mare, nu gasesc cazare la hoteluri din cauza ăstora cu vauchere, și trebuie sa merg la privati f.scump, apartament,sau garsoniere. Așa fara vauchere pot gasi și eu loc la hotel!! Daca mai taie ăștia și pensiile speciale sint cei mai ai dreacu!

  4. Guvernul Citu, specialist in lovituri de gratie, date economiei romanesti, guvernul care a dus la dispartia economiei, din ce mai era din ea

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger