AcasăSOCIALAm putea învăța de la unguri: Viktor Orban spulberă „shrinkflation”! Ce vor...

Am putea învăța de la unguri: Viktor Orban spulberă „shrinkflation”! Ce vor afişa maghiarii în supermarketuri

supermarket

Viktor Orban a declarat „război” fenomenului „shrinkflation”, ce înseamnă scăderea gramajului unui produs, pentru a-i păstra preţul.

Guvernul de la Budapesta le va impune marilor retaileri de alimente ca, începând din luna martie, să afişeze avertismente pe ambalajele produselor ale căror dimensiuni au fost reduse.

La ce produse se referă legea maghiarilor

Conform noilor reguli, care vor intra în vigoare în luna martie şi vor fi valabile timp de două luni, retailerii de alimente cu vânzări anuale de peste un miliard de forinţi (2,9 milioane de dolari) vor fi obligaţi să pună avertismente pe produsele ale căror dimensiuni s-au redus comparativ cu perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2020 şi 1 iulie 2023.

În ultimele luni, fenomenul în care dimensiunea anumitor produse s-a redus, dar preţurile au rămas la fel sau chiar au crescut a generat o atenţie sporită în mai multe ţări. Această practică înşelătoare face ca la final consumatorii să primească mai puţine produse pentru banii lor”, susţine Ministerul Economiei de la Budapesta.

S-a scumpit materia primă

Economia globală se confruntă cu probleme precum creșterea costurilor materiilor prime, întârzierile din lanțul de aprovizionare și salariile mai mari ale muncitorilor după pandemie. Între timp, consumatorii sunt cei care duc greul creșterii cheltuielilor de producție.

Consumatorii iau cunoștință de trecerea la ambalaje mai mici și nu sunt mulțumiți, mai ales că puterea lor de cumpărare este deja în scădere pe fondul inflației.

Ungaria încearcă să corecteze acest lucru. Rămâne de văzut dacă şi Guvernul Ciolacu se va inspira de la vecini.

author avatar
Andrei Ștefan
2.707 afisari

6 COMENTARII

  1. Pe lângă furtul din buzunarul cumpărătorului (păcălirea lui) acțiunea marilor retaileri de alimente sabotează și activitatea gospodinelor. Cum vor mai proceda ele când la o prăjitură, de exemplu, trebuie să pună 1Kg de zahăr, 25 g drojdie etc. Trebuie să le cântărească acasă neapărat?

  2. Iata lista cu cei mai periculosi criminali romani: ceausescu- infometare sistematica. Iliescu-distrugerea economiei romanesti. Iohanis: cele mai odioase legi antiromanesti precum starea de urgenta etc. Ciolacu: furt calificat din buzunarul romanilor. Lista e deschisa.