AcasăSOCIALGuvernul bagă bani grei în buzunarele clinicilor private

Guvernul bagă bani grei în buzunarele clinicilor private

Guvernul Orban îi obligă pe români să plătească testele PCR din banii lor

Românii sunt obligați să plătească de 10 ori mai mult dacă vor să se testeze pentru Covid. Scoaterea din farmacii a testelor rapide, care costau în jur de 40 de lei, nu face decât să bage și mai mulți bani în buzunare privaților. Mai mult, o testare accesibilă ar arăta că numărul celor infectați este de cel puțin cinci ori mai mare decât cifrele oficiale.

Dr Tudor Ciuhodaru Să ne spună și nouă pe ce bază au fost interzise testele rapide în farmacii

Legându-se de o chichiță legislativă, Ministerul Sănătății a decis, prin Agenția Națională a Medicamentului, să retragă din farmacii testele rapide antigen, că nu sunt pentru muritorii de rând. Deși a fost invocat pretextul că numai profesioniștii din sănătate ar ști să le folosească, medicii spun că aceste teste sunt extrem de simplu de utilizat. ”În curând ar putea să interzică și testele de sarcină, că și acelea funcționează pe același principiu. Este interesantă măsura pe care au luat-o, pentru că asta înseamnă că vor să țină mizeria sub preș, adică să ne arate în fiecare zi doar numărul confirmaților, nu și numărul infectaților. 40% din teste sunt făcute la ora actuală pe banii noștri și pe bani mulți. Gândiți-vă că orice test de acest gen, dacă îl vinzi prin farmacii, ai cel puțin controlul că este conform și ai și o minimă informare de utilizare, pe când, dacă îl cumperi on-line, că este legal, nu ai aceste avantaje. Nu vi se pare o contradicție? Și să ne spună și nouă pe ce bază au fost interzise în farmacii. Și ce dacă mi-l fac eu? Este chiar așa mare lucru să bag un bețișor într-un flacon? Pentru că testul rapid antigen poate fi folosit de oricine, instructajul este minimal. Se bagă un bețișor-tampon în nas, după care se bagă într-o soluție unde se introduce un marker. Este foarte simplu. Sunt mai multe variante la comercializare, dar sunt la fel de simplu de manevrat”, ne-a declarat europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru.

Nicio țară europeană nu a interzis testul rapid

În toate țările europene testul rapid antigen se vinde în farmacii și niciun stat, în afara României, nu a interzis comercializarea acestuia, ne spune dr.Tudor Ciuhodaru. ”Este un paradox românesc. În timp ce alte state nu știu cum să mai crească numărul de testări, statul român nu știe cum să le limiteze. Și pe urmă politrucii se prefac mirați de ce înfloresc curentele anticovidiste și antivacciniste. De ce mă împiedică pe mine să-mi evaluez angajații? De ce mă împiedică pe mine să fac testul rapid, când am un membru al familiei pozitiv, pentru că știți bine că DSP nu testează membrii de familie ai unui bolnav Covid, potrivit definițiilor de caz aberante. Și după aceea se plâng că ajungem târziu la spital, cu forme severe de Covid. Evident că ajungem, pentru că nu știm și nici nu ne lasă să știm, că nu toți românii au o sută de euro pentru o testare PCR. Mie mi se pare o mare greșeală această măsură. Avem o bombă atomică împotriva Covid, cum a spus-o cel din Slovacia, și noi nu numai că nu o folosim cum o folosesc alții, dar o mai și interzicem”, ne-a mai precizat dr.Tudor Ciuhodaru.

Testul antigen, cel mai nou și eficient tip de testare

Agenția Națională a Medicamentului, aflată în subordinea Ministerului Sănătății, recunoaște, într-un comunicat, că testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul Covid-19. Mai concret, acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte, și poate indica infecţia în faza acută a bolii, inclusiv la cei asimptomatici. Deci testul rapid este superperformant, spun autoritățile, însă nu și pentru România. Guvernul a anunțat, în urmă cu aproape o lună, că are de gând să cumpere pentru spitale trei milioane de astfel de teste. Potrivit declarațiilor de ieri ale lui Raed Arafat, momentul achiziției este încă departe, deocamdată fiind încă în faza de depunere a ofertelor. Și de ce s-ar grăbi, când obiectivul Guvernului este să scadă numărul testărilor, nu să le crească. Dovadă în acest sens este și recordul de 9.938 de teste raportate luni, din care 2.450 au fost făcute în privat.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
696 afisari

5 COMENTARII

  1. Doar marile spitale si clinici private sunt sponsori ai PNL. Este normal sa isi ia partea. Si asta nu este nimic, sa vedem de la anu, cand vor sa privatizeze sistemul sanitar românesc, in timp ce Europa, răscumpăra spitale si sistem privat de sanatate il trec la stat, la noi pentru niste bani, in privatizeza. De ce, banii de la casele de asigurări si de la stat sunt mai multi si mai usor

  2. Si cu toate acestea ciuma galbena oscileaza in sondaje ( cu rezerva de rigoare) in jur de 30%. Este posibil asa ceva? Ar trebui sa nu mai intre in Parlament. Daca romanii voteaza acesti talhari care actioneaza in haita, ce poti sa zici? Ca merita tot ceea ce li se intampla, ba si mai rau. Nu zicea si Petre Tutea ca nu merita sa faci nimic pentru poporul roman?

  3. Cum se mai lupta PNL-ul pentru sfanta spaga, spaga la ei este aer, vreo diferenta intre ciume ? Poate doar culoarea, ca de supt, au supt toti de la Partidul Comunist

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger