AcasăSOCIALGuvernul aplică tactica ”să le mai dăm 100 de lei”. Nimic despre...

Guvernul aplică tactica ”să le mai dăm 100 de lei”. Nimic despre cerealele din Ucraina

Guvernul Ciolacu ori nu a înțeles nimic despre protestul fermierilor, ori se face că nu înțelege. După așa-zisele negocieri cu reprezentanții nu știu cui, că fermierii erau la proteste, Executivul a decis să aloce 100 de euro la hectar, ignorând adevărata problemă: importul masiv de cereale ucrainene care a prăbușit prețurile cerealelor românești și i-a falimentat pe agricultori.

Dintre cele două proiecte de acte normative propuse de Ministerul Agriculturii, pentru a mai calma furia fermierilor, Guvernul a decis să-l adopte pe cel mai puțin important, astfel că nici vorbă despre reducerea accizei la motorină. Dincolo de aceste proiecte, nu s-a vorbit în niciun fel despre adevărata problemă a fermierilor, și anume importurile masive de cereale și alte produse agroalimentare din Ucraina.

Astfel, premierul Marcel Ciolacu nu se dezminte și continuă să facă toate eforturile pentru a sprijini agricultura din Ucraina, în timp ce agricultura românească se află, deja, în moarte clinică. Din declarațiile de la Guvern, aflăm că totul s-a rezolvat. Fermierilor le-a dat 100 de euro la hectar, iar transportatorilor le-a promis că vor putea să plătească în rate RCA-ul uriaș. Evident că protestatarii sunt tot în stradă, iar vămile, prin care așteaptă să intre mii de camioane cu cereale din Ucraina, sunt la fel de blocate.

”Despre banii de la APIA care nu s-au dat, despre subvențiile reduse pentru fermieri și despre cerealele care tot vin din Ucraina văd că nu spun nimic cei de la Guvern. La motorină, o mai scumpește cu 2 lei și apoi o să ne spună că ne-a dat 2 lei. Asta este pentru proști, deci nu au dat nimic, decât vorbe. Marile pierderi pe care le-au avut agricultorii au fost provocate, în afară de secetă și de majorarea exagerată a prețurilor la inputuri, de efectul cerealelor din Ucraina, care a fost catastrofal în 2023. Producția și-așa diminuată de secetă a fost valorificată la prețuri de nimic, ceea ce a condus la pierderi colosale pentru fermieri. Și în acest moment, dacă s-ar interzice importurile din Ucraina, cu acea cantitate mică de cereale de pe stocurile fermierilor români, s-ar reuși acoperirea cheltuielilor. Pentru că fermierii își vând în continuare marfa sub prețul de cost”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Praf în ochi

După ce le-a redus subvențiile, care și-așa erau cele mai mici din Uniunea Europeană, Guvernul a decis să le dea fermierilor 100 de euro la hectar. Schema de ajutor de stat se va acorda sub formă de grant direct, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, de recoltare, de transport și depozitare, a producției agricole vegetale primare obținută la culturile înființate în toamna anului 2022 și recoltate în anul 2023. Potrivit Guvernului, schema se va aplica pe întreg teritoriul României, iar plata sumelor se va efectua până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

”Grantul direct din cadrul schemei reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro / hectar, care se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 beneficiari . Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro”, se arată în ordonanța de urgență adoptată de Guvern.

Se revine la echivalarea permisului

După ce le-a interzis să mai conducă tractoarele cu permise categoria B, deși peste tot în Europa acest lucru era posibil, Guvernul a decis să revină asupra acestei măsuri. Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, Executivul a adoptat joi și o ordonanță de urgență pentru echivalarea permisului categoria B cu permisul TR 1, categorie nou introdusă, care va permite conducerea tractoarelor agricole sau forestiere cu o viteză maximă de 40 km/h pe drumurile publice. De asemenea, s-a aprobat înscrierea echivalării categoriilor B și TR cu categoria TR 1 în permisul de conducere pentru noile emisiuni, dar nu mai devreme de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței menționate, fără o examinare de către autoritatea competentă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.316 afisari

7 COMENTARII

  1. Da ‘ cum l-au votat pe base -Petrov si pe boc, care nu au dat…ci au luat 25% din salarii.
    Si mamaligarii nu au iesit in strada.

  2. Să-i tragă și p-astia de acum după răposatul „la loc cu verdeață” …

  3. Ha, ce facilitate acordata pentru plata pretului nesimtit la RCA, sa il plateasca in rate. Astia ne cred prosti?

  4. nu hectar are 10.000 mp ! cilacu care si ,,luat,, BAC la 38 de ani poate nu are HABAR asa ceva! idiotul asta care se viseaza PRESEDINTE printre tarabele din BUZAU bate campii! ai vrut sa fi prim -ministru,garaiule !

  5. Zagane bworrat , te temi de gorilele BlackRock ? Care cereale „ucrainiene” ??

  6. Domnu’ Ciolacu s-au interpretat masuratorile de pe bratul Chilia? Cata adancime are ? 2 metri sau 8 metri?

  7. Despre ucraina mucles… Ciolacu sta in genunchi de cand s-a nascut , ma si mir ca lumea are asteptari de la el sa faca sa dreaga 😂😂😂 cand te-ai nascut cotarla nu poti sa ajungi decat jigodie maximum de evolutie in etnia lui

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger