AcasăSOCIALGuvernul anunță măsuri drastice. Dispar locurile de parcare și se reduce numărul...

Guvernul anunță măsuri drastice. Dispar locurile de parcare și se reduce numărul mașinilor din orașe

masini

Executivul a elaborat proiectul de lege privind mobilitatea urbană durabilă, care stabilește reguli draconice pentru descurajarea folosirii autoturismelor personale în orașe. Astfel, printre măsurile preconizate se numără reducerea locurilor de parcare și a numărului de mașini din mediul urban. Mai mult, municipiile vor fi obligate să instituie zone cu nivel scăzut de emisie, în care nu vor mai avea acces decât vehiculele Euro 6.

Potrivit unui proiect de lege elaborat de Guvern, până în 2026, toate municipiile din România vor fi obligate să întocmească și să aprobe un plan de mobilitate urbană durabilă. Deținerea acestui plan va reprezenta o condiție prealabilă pentru investițiile aferente mobilității urbane finanțate din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Planul va trebui să cuprindă măsuri pentru dezvoltarea orientată spre transportul public, care să aibă la bază reducerea dependenței de autovehicule personale prin transport public accesibil, rapid, predictibil, sigur și cu frecvență și capacitate adecvată și stimularea utilizării transportului public, a mersului pe jos și cu bicicleta prin introducerea unor taxe de parcare și reducerea volumului de parcări pentru autovehicule. Planificarea și proiectarea rutelor de transport public în municipiul București și în municipiile de rangul I trebuie să urmărească accesul pietonal la rețeaua de transport public în 90% dintre terenurile cu utilizare rezidențială din zonele deja urbanizate sau propuse spre urbanizare, iar instituțiile de învățământ, medicale, de îngrijire a vârstnicilor și comunitare să fie situate pe o rază de 300 de metri față de o stație de autobuz, de troleibuz, de tramvai, de tren ori metrou. Totodată, stațiile de autobuz, troleibuz și tramvai trebuie să fie amplasate la distanță de cel mult 400 m una față de alta, iar frecvența maximă a traseelor să fie de 20 de minute. Totodată, autoritățile locale vor fi obligate să asigure condiții de călătorie de calitate ridicată pentru pasageri, inclusiv a unui program predictibil la orele de vârf și a prioritizării transportului public, inclusiv în intersecții.

Mai puține mașini la mia de locuitori

Potrivit proiectului de lege, planificarea și proiectarea pentru mobilitate urbană durabilă vor avea în vedere îmbunătățirea infrastructurii pentru pietoni (capacitate, confort, siguranță și continuitate), îmbunătățirea infrastructurii rutiere pentru utilizatorii de biciclete și alte mijloace alternative de transport , precum și scăderea numărului de autovehicule la 1000 de locuitori. Printre obiectivele urmărite se mai numără micșorarea distanței și duratei călătoriilor, creșterea siguranței circulației pe drumurile publice, îmbunătățirea calității aerului, reducerea timpilor de deplasare pentru transportul public de persoane, prioritizarea transportului public, dar și diminuarea zgomotului/poluării fonice. Obiectivul principal urmărit va fi creșterea numărului de utilizatori pentru modurile de transport prietenoase cu mediul în detrimentul celor poluante, prin reducerea spațiilor de parcare/staționare destinate acestora.

Apar taxele și interdicțiile

Proiectul de lege mai prevede obligația autorităților locale din municipii și din Capitală de a institui taxe și zone interzise pentru autovehicule. Astfel, în vederea limitării emisiilor provenite din transportul rutier şi a îmbunătăţirii calităţii aerului şi sănătăţii populaţiei, se vor stabili zone cu nivel scăzut de emisie (ZNSE), unde nu vor putea intra decât autovehicule Euro 6. ZNSE pot fi de două tipuri, unele pentru care se stabilesc tarife de acces, cu montarea unor bariere, și zone fără bariere, dar cu reguli de acces, controlate aleatoriu de polițiștii locali.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.220 afisari

19 COMENTARII

  1. Sa nu se mai vinda masini decit cu programare si dupa o asteptare de 24 – 36 de luni de la data ‘inscrierii pe lista !!!
    Sa se mai introduca masura permisiunii circulatiei in functie de numerele cu sot si fara sot, iar iarna sa se interzica circulatia masinilor particulare, pina tirziu, in iunie.
    Oricum, cu legea asta explodeaza sigur mamaliga, fiindca sint oameni care sint dependenti de masina pentru a TRAI !!!
    Sper ca poporul sa-si faca dreptate .
    Ceausescu ride de se cracaneaza de timpitii de romani care si-au votat killerii si ii platesc gras pentru a-i trata ca pe niste vite.

  2. vVom avea sansa sa-i intalnim pe totii Marii oameni ai zilei? JOHa? Marciuc?Ciolocul?Barna?Ciolosul? Festivaaaaaal!! Pot aduce borcanele de muraturi? Dupa modelul babelor ucra? Astept. Am rabdare muuuulta!… Pun muraturi, pentru rezerva nationala!. Pastrez si ouale gainilor mele, harnice.. In curte.

  3. Sa opreasca taierea padurilor nu sunt in stare au directive sa facă actiuni doar impotriva oamenilor sa ajunga naibii din nou in pesteri și gata!!! Doar câteva ani in urma erau cu consumerismul motorul capitalismului!!

  4. Bai maciuca, bai ratatule, cel mai bine e sa le interzici la sclavetii tai si sa respire, iar apoi ii trimit in ceva excursie numai cu bilet dus in Donbass, sa le vina mintea la cap !! Si le zici ca le dai si ceva pamant, peste ei 🙂

  5. Nu știu dacă realizați, dar trăim timpuri în care libertatea ne este din ce în ce mai stransa. Taxe peste taxe, limitări tehnologice, preturi din ce în ce mai mari, promovare bu. lan. gii

  6. Exact la asta mă.gandeam că o să fac demult. Ii încurcăm noi cu troacele noastre pe bogați care deja și-au luat mașini electrice sau au suv și nu pot să meargă că sunt șoselele aglomerate. Nu stiu cum se face dar guvernanții aleși de noi iau măsuri numai împotriva noastră. Sa revenim exact la vremea lui împușcatul. Vai de poporul român. Sa mergem iar pe scara autobuzului ciorchine samd.

  7. Noi reguli pentru implementarea Noii Ordini Mondiale.In final vom rămîne închiși în pușcării fara drepturi în afara celui de a muri

  8. Foarte buna masura (daca o vor aplica). Traiesc cu 10 ani mai putin din cauza fumului degajat de gioarsele bombardierilor. Miscati-va cururile!

    • Vai de cwrul tau de prost, atunci cand trece pe langa tine un Roman Diesel de armata sau jandarmerie care are norma de poluare Euro-9 si fumega cat 200 de auto cu Euro3 nu te deranjeaza???

  9. mue la guvern si la toti politicienii. de la noi si de la tot poporul indian si chinez si pllm

  10. Nu exista decât o soluție sa ieșim cât mai repede din UE.
    UE este sursa tuturor problemelor,niște indivizi care.nu i-a ales nimeni sau pus în fruntea bucatelor.Si ne spune ce avem și nu avem voie sa facem…..

  11. Orice imbecilitate a guvernului anvelopa este tratata cu bascalie. De asta isi bat joc la maxim primitivii astia analfabeti de voi. Nu UE ii impinge cu forta, atata ii duce mintea pe ei fiindca nu respecta cetateanul. Dau lege cu zeci de ani inainte prin care iti anuleaza un drept vital, iar apoi primesti cate o ciosvarta contra voturi, spaga umilinta maxima, dreptul pe care Constitutia si Dumnezeu insusi le-a dat oamenilor.

  12. Ideea e ca oamenii sa stea in ghetouri si sa nu iasa, ceea ce Hitler nu a reusit prin forta, astia reusesc prin minciuna. Trist cat de rau pot ajunge oamenii daca nu cunosc pe Dumnezeu

  13. Intoarcere la comunism. Atunci era o sambata si duminica numere cu sot urmatoarea fara sot. Acum va fi mai rau .xaca ai euro 5 si stai in zona centrala ce faci?! Duci masina la fier vechi ca nu ai voie cu aceasta in centru. Ne-am intors de unde am plecat , a chiar mai rau.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger