AcasăSOCIALGuvernul anunță economia economiilor. Se trece la folosirea produselor și pieselor second-hand

Guvernul anunță economia economiilor. Se trece la folosirea produselor și pieselor second-hand

Parcurile de dezmembrări, afacerea viitorului

Strategia națională pentru economia circulară, solicitată de UE și adoptată ieri de Guvern, anunță o schimbare radicală a definiției economisirii. Pentru a reduce consumul materiilor prime și deșeurile, noua directivă este refolosirea produselor și utilizarea pe scară largă a pieselor și componentelor second-hand. De exemplu, autoturismele nu mai trebuie înlocuite cu altele noi, pentru a reduce popularea, ci trebuie reparate cu piese uzate.

Hainele trebuie reutilizate și reparate, durata de viață a mașinilor trebuie prelungită prin reparații și utilizarea de piese second-hand, iar deșeurile din plastic trebuie reutilizate. Cam aceasta este, pe scurt, noua strategie pentru economia circulară a UE, adoptată și de Guvernul României, pentru economisirea materiilor prime și pentru reducerea deșeurilor. Însă, aproape în toate domeniile, românii sunt campioni în reutilizarea lucrurilor, contribuind și cel mai puțin la generarea de deșeuri, evident, din cauza sărăciei în care se zbat. Tranziția către o economie circulară cuprinde înlocuirea materiilor prime sau a produselor noi cu materiale secundare și produse sau piese second-hand, reparate sau recondiționate, încetinirea fluxurilor de material prin prelungirea duratei de viață a produselor prin proiectare, întreținere și reparații mai bune, precum și reducerea fluxurilor de material prin utilizarea a mai puține resurse pe produs sau utilizarea a mai puține produse pentru a furniza același serviciu societății. ”România și Europa, în general, sunt extrem de dependente de importurile de materii prime. Acest lucru le face vulnerabile în fața tensiunilor geopolitice, care au un impact asupra prețurilor și a aprovizionării cu materii prime în viitor. China este principalul furnizor a 15 din cele 25 de materii prime critice ale UE, ceea ce înseamnă că UE depinde în mare măsură de exporturile Chinei. Potrivit unui raport al Joint Research Center, balanța comercială a materiilor prime din România în 2018 a fost negativă, incluzând minerale, metale, piatră și sticlă. În 2019, România a importat din străinătate 92% din intrările de minereuri metalice și 54% din intrările de materiale energetice fosile”, se arată în strategie.

Care sunt soluțiile?

Pentru economia circulară, soluțiile în agricultură sunt utilizarea în cascadă a biomasei, creșterea utilizării îngrășămintelor bio, a compostului, sprijinirea inițiativelor privind sursele alternative de proteine (n.r. creșterea greierilor), reglementarea reutilizării apei/apă uzată în agricultură și optimizarea extracției apei și maximizarea reutilizării acesteia. În industria constructoare de mașini, proiectarea se va face în vederea dezasamblării, fiind încurajate reparațiile, recondiționările și reciclările, urmărindu-se, totodată, creșterea ponderii materialelor reciclate. În sectorul auto, strategia prevede o creștere a utilizării de piese reciclate și investiții în ateliere de reparații, iar în construcții se vor recupera și reutiliza materialele rezultate din demolări. În domeniul textilelor, economia circulară va însemna promovarea reparării și reutilizării hainelor, iar echipamentele electrice și produsele electronice vor fi și ele reparate și reutilizate. Consumul de apă plată îmbuteliată va fi descurajat, fiind pronovat, în schimb, consumul de apă de la robinet. Directiva revizuită privind apa potabilă din 2021/111, care va trebui să fie încorporată în reglementările românești, prevede măsuri menite să promoveze consumul de apă de la robinet, cum ar fi furnizarea gratuită de apă în administrațiile publice și în clădirile publice sau, în mod gratuit sau contra unei taxe de serviciu reduse, pentru clienții din restaurante, cantine și servicii de catering.

Bunuri la comun

O altă direcție a strategiei este încurajarea închirierii bunurilor, precum și folosirea unui bun de către mai mulți oameni. ”Schema de partajare este un model de consum sustenabil în care doi sau mai mulți consumatori sunt coproprietari sau închiriază un bun și îl folosesc în momente alternative, permițând astfel accesul temporar la bunuri sub-utilizate sau nefolosite. Avantajul unor astfel de scheme este că producția și utilizarea resurselor se limitează la consumul real, fiind astfel evitate supraproducția și risipa”, se mai precizează în strategia Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.971 afisari

14 COMENTARII

  1. Eu ma intreb cum isi recicleaza marile doamne ale lumii hainele….si palariile…si pantofii stileto…
    Sau economiile sunt doar pentru caini?

    • Reciclarile de haine,carpeli,pantofi reparati de gaura din talpa ,greieri in menu sint pt saraki. N-ai inteles ca elitele nu-si vor schimba modul de viata ci doar plebea? Elitele cu jeturi private,masini cu motoare k de camion,plebea avion de linie gen wizz air,si masini litraj mic de max.un L motor. Si la iarna maxim 19 C in case..noi! Ei 25 grade C in viloaie si castele..

    • Nu ai inteles nimic, ca si cu pandemia, aceasta criza si reciclare este doar pentru săraci si oile spălate pe creier. Nu pentru milionari

      • barbule , stim.
        poti sa il refolosesti, dar sa il sugi, cum faci de obicei.
        sa moara ma ta cand mai folosesti numele meu.

  2. Cum naiba se face economie in Romanica daca Garcea si-a tras BMW-uri sa inlocuiasca Loganurile?

  3. Care-i noutatea in toata tarasenia ??????????????, ROMANIA ESTE IN LINA a 1 a la aruncat miliarde pe fiare vechi vezi :2 frecate de rugina !, o escadrila F16 la a 4 a mana !;Pirania refuzate de norvegieni !,Patrioatele maturate de prin garnizoanele americane vechi de peste 20 de ani !,escadrilele F16 cu 20 de ani in seviciul Norvegiei negociate deja !, vezi DUBLU STANDARD pe care l-au adoptat tarile UE in comertul cu fostele tari sicialiste,vezi Romania groapa de gunoi a UE ,de la deseuri industriale pana la produse toxice !.
    De la alimente expirate si rereetichetate pana la burdusirea cu E-uri de orce natura. Toate deseurile ,toate mizeriile vin pe banda din UE pentru ca la aderare semnatarii romani ai tratatului au fost niste pupincuristi,niste tradatori ,niste vanduti .
    Pe vremuri era un banc -Ceausescu face o vizita in strainatate la o fabrica , printre altele se producea si unt , dar un miros dubios il face pe nea Nicu sa intrebe -Ce pute ?, -Rahatul ,materia prima !, -si din rahat faceti voi unt ?,-Da . Facem contract ne trimiteti si noua 2 fabrici .
    Se incheie contractul se face livrarea ,la punerea in functiune romanii bagau rahat ,rahat iesea !,scandal ,iar la ancheta este trimis un mosulica care abia tara dupa el 2 valize .
    Intreaba mosu care-i necazul ?.atunci merge deschide prima valiza ,ce sa vezi era plina de ranat !,-alimentati instalatia ,ce stati ,imediat unul dupa altul ieseau pachete cu unt !.
    -Care-i secretul, intreaba romanii ,mosul zabind le raspmnde -RAHATUL VOSTRU A MAI FOST MANCAT ODATA !.

    • 1.Schimbări pentru polițiști: Pot primi până la 50% din salariul de bază pentru plata chiriei 7media.ro 21.09.2022
      2.Cresc salariile parlamentarilor și aleșilor locali 7media.ro 21.09.2022
      3.Plata ratei pentru locuințele magistraților, adoptată de Senat 7media.ro 21.09.2022

  4. La Paris sunt deja mii de magazine care vand second-hand dar mai ales inchiriaza la doamne genti si pantofi, chiar si rochii, cu luna, ca sa arate mereu la colege la munca ca au „ceva nou”. Si pe internet e explozie de cumparari lucruri uzate. Eu insa locuiesc intr-o tara unde consumul de curent este de 15MWh pe om pe an. Si astia arunca TOT. Inca nu impartim insa nevestele, desi asta se vrea: „un model de consum sustenabil în care doi sau mai mulți consumatori sunt coproprietari sau închiriază un bun și îl folosesc în momente alternative”. E clar ca NU de masini sau de bormasina e vorba, ci de neveste, ca alea cost cand nu sunt folosite. Sa publicati adresa site-urilor unde gasim co-proprietati.

  5. Acum sa vedem ciukanezul cati cretini si cobai vaxxinati in cap o sa gaseasca care sa il si aplaude 🙂 Ura, ura, sa traiasca tovarasul iubit conducator, si partidul 🙂 Bai sarnatocilor, nu uitati sa mancati numai creierasi, ca bogatii baga in ei numai caviar si icre negre, astia sunt si rasisti, ca doar nu o sa manance icre albe 🙂

  6. De acord DAR, sa anuleze prevederea care te obliga ca, DUPA 12 ANI VECHIME, autoturismele sa faca ITP anual. CU CONDITIA CA STAREA TEHNICA A MASINII SA FIE IN LIMITELE PARAMETRILOR FIXATI DE RAR.
    Sper sa vada postarea asta vreun responsabil din guvern si sa dispuna masuri adecvate, anulind astfel tracasarea detinatorilor de autoturismer care isi intretin corect masina dar sint obligati sa umble anual prin service.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger