AcasăSOCIALGuvernul anunță Apocalipsa sărăciei: șomaj masiv și migrare în masă

Guvernul anunță Apocalipsa sărăciei: șomaj masiv și migrare în masă

Românii, forțați să devină culegătorii de sparanghel ai Europei

Migrația și mobilitatea externă a forței de muncă din România se vor accentua în perioada următoare, anunță Guvernul în Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021- 2027. Totodată, se preconizează un nivel ridicat de sărăcie și excluziune socială, precum și dispariția unor locuri de muncă și creșterea numărului de șomeri ca efect al pandemiei Covid-19.

Analiză SWOT a pieței muncii din România, cuprinsă în Strategia pentru Ocuparea Forței de Muncă 2021-2027, aprobată în ultima ședință de Guvern, arată o imagine apocaliptică a sărăciei severe care va lovi țara în următoarea perioadă. Astfel, Executivul anunță că migrația și plecarea forței de muncă în afara țării se vor accentua, pe fondul dispariției unor locuri de muncă și creșterea numărului de șomeri ca efect al pandemiei Covid-19. La capitolul riscuri pentru piața muncii este trecută și apariția pe agenda publică a unor problematici neprevăzute (de natura pandemiilor, epidemiilor, dezastre naturale etc.) care vor debalansa prioritățile naționale, necesitând relocări importante de resurse. Ritmul scăzut de creare de noi locuri de muncă, reconversia profesională lentă a forței de muncă disponibilizate, precum și subfinanțarea măsurilor active și a altor intervenții dezvoltate pentru piața muncii vor constitui elemente de risc pentru această zonă. ”Accesul inadecvat și lipsa competențelor de bază în rândul persoanelor vulnerabile vor determina o participare redusă a acestora pe piața muncii. Totodată, va crește neconcordanța dintre competențele persoanelor în căutarea unui loc de muncă și cerințele angajatorilor, iar furnizarea de competențe digitale pentru ca forță de muncă să se poată adapta la modificările structurale din economie va fi insuficientă”, se arată în Strategia Guvernului. Printre riscurile majore ale pieței muncii se numără și nivelul ridicat de sărăcie și excluziune socială, care va fi accentuat de criza generată de pandemia Covid-19, scăderea ridicată a activităților economice în anumite sectoare economice și vulnerabilitatea acestora în perioada post-pandemie, precum și creșterea diferențelor economice/ financiare dintre mediul urban și rural.

Salariul minim nu va crește

Creșterea salariului minim este văzută ca una dintre marile vulnerabilități ale economiei. Guvernul consideră un risc lipsa de predictibilitate privind majorările salariului minim, susținând că majorarea abruptă a salariului minim poate determina ca anumite industrii să devină necompetitive, spre exemplu industria ușoară, acesta fiind un sector ce se bazează intensiv pe forță de muncă ieftină. Pe de altă parte, Executivul preconizează o adâncire a riscului sărăciei în muncă, precizând și faptul că menținerea indemnizației de șomaj la valoarea actuală, pe fondul unei încetiniri a ritmului de creștere economică, poate afecta substanțial veniturile persoanelor devenite șomere. ”Trecerea la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon ar putea duce la creșterea ratei șomajului, în special în regiunile cu industrii caracterizate printr-o rată scăzută a productivității și emisii mari de dioxid de carbon, iar investițiile ar putea fi afectate de gradul persistent de incertitudine”, se mai arată în Strategia Guvernului.

Mână de lucru ieftină

La capitolul oportunități pentru perioada 2021-2027, Executivul a menționat, în mod stupefiant, costul redus al forței de muncă în comparație cu statele membre aflate la același nivel de dezvoltare și principalii competitori în atragerea de investiții străine directe în zonă, deși se anticipează creșterea decalajelor de remunerare față de alte țări. Tot la avantaje a fost trecută și accentuarea utilizării și dezvoltarea unor noi tipuri de forme de muncă, în contextul pandemic și post-pandemic.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.446 afisari

18 COMENTARII

  1. Alte gogosi PNL:
    -cresterea Pib cu 450 miliarde 🤗… astia a scos pana si loteria bonurilor care mai aducea cateva miliarde…
    -pana in 2024 pensia va creste cu 46%🤗…
    -999 de km autostrada pana in 2024🤓…
    -marirea alocatiilor duble…😊
    -dezvoltarea industriei procesatoare… 🤗
    -cresterea salariilor cu 50%…🤗
    Pofta buna la ras si voua.

  2. si uite asa va reveni PSD-ul la guvernare pentru jdemii de ani.
    Atit de previzibila si stupida aceasta alianta „centru-noaptea”
    USR-PLUS vedeta acestor timpuri este jenibila, iar PNL face ce facea si PD-L:nimic

  3. si de ce sa mai toleram noi acest guvern adunat de pres sa ne spuna ca vom fi saraci si emigranti??????jos guvernul tradator si vandut pe fata la ppe sa le faca lor jocurile anticrestine si neomarxiste ,astia ne au vandut viata ca la iarmaroc ca sa creasca nivelul de trai la occidentali sa stea linistiti si sa marseze la nom a bogatsilor dar saraci cu duhul!!!!!!!!

    • Raspunsul este NU, daca vrem sa mai raminem 10 milioane de romani pe plaiurile mioritice si sa nu ne amestecam de-a valma cu toate natiile din Asia, Africa etc. !!!
      Intrebarea este CE SI CUM FACEM, PRECUM SI CIND INCEPEM !
      Timp NU MAI ESTE !
      Ce ziceti, cum raspundem la intrebarea de mai sus ?

  4. vezi ca migraarea are doua componente – una cu e si una cu i. sa vezi ce o sa se umple rumahnia de falafel in hambar . prin 2015 am vazut un imputit de securist burtos cum le explica intr-o arabeasca stricata la vreo 20 de ciuhapi ce marci erau masinile cele mai frecvente si mai ieftine – matiz papuc logan, ce-o mai fi acum….

  5. Suna superb : apocalipsa saraciei vs.cresterea de 5 % a economiei ! La cati romani cu capul in nori sunt pe aceste meleaguri………

  6. Apocalipsa IN ROMANIA a inceput din 12 dec 1989, ATUNCI TARA A FOST CAPTURAT DE BANDITI SI DE HOTI.
    DUPA CE S-A FURAT TOATA TARA in ultimul timp romanilor li se fura si oxigenul pe care trebuie sa-l respire, de catre cei ce au si pensii si salarii la stat, au mai multe pensii inclusiv speciale, sunt membrii in mai multe C.A. ale unitatilor economice de stat , sunt angajati la Curtea de Conturi, la Curtea Constitutionala, la A.S.F. sunt membrii la A.T.O.P. sunt avocati si au si pensii speciale , etc ASEMENEA ATROCITATI SI GOLANII INUMANE NU SE INTAMPLA SI NICI NU SE REGASESC NICI IN TARILE LUMII A TREIA SAU CELE MAI SUBDEZVOLTATE.

    • in 1989 tara a fost acaparata de talhari criminali genocidari in 1947, iar hotii frustrati sexuali a caror leac doar vampele iudaice din bordelurile conduse de coreligioanrii lor il stiau au acaparat-o inca din 1937. abia in 2037 o sa scapam de astia dar nu complet si oricum nu in formatia asta Stat National Unitar – da da, stiu, aoleu alogenul, strainul, xenomorfu’, vandutul vrea sa ne rupa biata tarisoara in bucati, huo la cap la oase! la gioale! pi iei pi mama lor!
      Deci ce manevrezi mai usor o basculanta (Roman pentru tine nostalgicule DAC) sau 3 autoturisme (Dacii in cazul tau pui de dacoroman sadea napadit de toate valurile migratoare din care al dracu niciunul n-a facut purici pe aici, toti au trecut mai departe numa tu si dacoromanii tai au ramas pe loc ca doar vorba aia 300 de ani de dominatie romana de la trajanus la retragerea aureliana si numai in SudVest bate la popou 600 de ani de dominatie gepida de la Ardaric caruia marcian imperator ii platea taxa de protectie tot aurul ciordit de la daci, la Cunimund peste tot Vestul, Nordul si partial Sudul roamaniei inclusiv tot banatul sarbesc si estul ungariei) ?

  7. De ce guvernantii insista cu vaccinarea? De sparanghel.
    Sclavii de pe plantatii tre sa fie sanatosi, sa nu-si covideze stapanii din vest.

  8. Vrajeala ieftina ! Ce guvern anunta ” Apocalipsa Saraciei : somaj masiv si emigrare in masa ” ?

  9. Nici o vrajeala, anonime. Nu mai „este” bani și a venit FMIul. Se coace o noua lege a salariilor bugetarilor, se recalculează pensiile, în minus și alte constrângeri. A venit scadenta huzurului și banilor nemunciți. Și mai trebuie rambursata și datoria de 120 mld euro. Sa vedeți impozite tata. Fuga din tara nu mai tine și se vor impozita și banii sclavetilor. Ca ei obțin bani la negru iar sănătatea părinților lor și a copiilor lor și educația copiilor lor le plătim noi, care muncim legal în tara. La străini, la putere urmează partidele extremiste care-i vor scoate pe emigranți țapi ispășitori pentru toate relele, asa ca românașii n-or sa aibă unde fugii. Doar o săptămână doua la munci agricole, în condiții de ghetou și pe urma acasa tata, la plătit impozite. Aferim puiule, am zis!

  10. Tot un fel de apocalipsa o sa fie in colonie la Bukale, iar selectia naturala va fi ca la animale 🙂

  11. Atata timp cat locurile de petrecerea concediilor in locatii de 4 sau 5 stele, nu rapaneli de 2 stele, in Ro. sant deja ocupate, chiar pandemie fiind, analiza din articol mi se pare aiurea. Despre locatiile exotice din exterior nu mai zic nimic, ca daca pana mai ieri se vorbea rusa, acum se urla in dulcele grai ramanesc. Face-ti un alt „exercitiu” de verificare a saraciei(sic) romanului… Incercati sa gasiti un mester pentru o lucrare sau mai simplu un „amarat” pentru un ajutor intr-o activitate. Vedeti daca o sa gasiti (daca gasiti aratati-mi-l si mie), ce pretentii o sa aiba si cat de bine o sa execute ceea ce-i cereti. Atata timp cat guvernantii (unii le zic altfel si nu gresesc), dau bani sub diferite forme celor care nu lucreaza si nu au lucrat nici macar o zi din viata lor, nu ne putem cataloga ca „vai mama noastra”. Stim ca fac asta pentru linistea lor, dar noi le dorim asta ??? Cred ca inainte de a propovadui apocalipsa ar trebui facut o analiza reala a situatiei de fapt. Niciun reporter nu am auzit sa-l intrebe pe un intervievat „amarat” care cerea continuu…Omule tu ce ai facut azi ??? de exemplu… ori pe cei care la orice ora umplu strazile… Voi ce faceti, unde ar trebui sa fiti acum ??? Nimic. Doar plangem…ne plangem…

  12. Am dat azi dimineata la piata pe o vraza cat pumnul 6,5 RON ! Dumnezeii mortilor vostri ! Unde a crescut puterea de cumparare Cacâțule ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger