Elevii din anii terminali – a VIII-a și a XII-a – continuă să stea cu emoții și cu ochii ațintiți pe declarațiile oficialilor – atât ale guvernanților, cât și ale liderilor sindicali din Educație, pentru a ști ce se întâmplă cu datele la care ar urma să susțină examenele importante pentru viitorul lor școlar – Evaluarea Națională și, respectiv, Bacalaureatul, și dacă s-ar putea ajunge în situația în care acestea să fie amânate – în cazul în care greva profesorilor va continua și dincolo de săptămâna viitoare.
Deși Executivul a anunțat adoptarea unei OUG prin care se majorează salariile personalului din învățământ, profesorii par deciși să nu renunțe cu una, cu două la protest și sindicatele anunță că dascălii rămân în grevă!
Chiar și după adoptarea OUG, în ședința extraordinară de Guvern de joi, sindicatele din învățământ nu cedează. Ca urmare, s-a anunțat că greva va continua și săptămâna viitoare.
Nistor: Colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva
Liderii pricipalelor federații sindicale din Educație au făcut declarații după ce și joi au fost la Palatul Victoria.
„Mandatul este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației, să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună! Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv!
De marți încolo (6 iunie – n.red), colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
„Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de Ordonanță de Urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba” – a mai spus Marius Nistor.
Liderul FSLI: Orizontul de timp propus de Guvern, de trei ani, nu este acceptat
La rândul său, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că „orizontul de timp propus de Guvern, de trei ani, nu este acceptat”, referindu-se la prevederile din OUG
„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe. (…) Până în acest moment oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede. (…) Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori dacă ne uităm la acea mie de lei nu se ajunge la acest procent, lucrurile sunt foarte simple. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de trei ani, nu este acceptat”, a transmis Simion Hăncescu.
Avertismentul ministrului, în cazul în care se prelungește greva: Nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene
Pe de altă parte, șefa de la Ministerul Educației a fost întrebată, joi, după ședința de Guvern în care s-a adoptat acest OUG, ce se va întâmpla în cazul în care marţi profesorii continuă greva generală.
„Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educației a făcut tot posibilul astfel încât să se reușească parcurgerea tuturor proceselor educaționale sau reîncadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naționale, Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat și, mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul școlar”, a răspuns în primă fază Ligia Deca.
„În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim nici unul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea și formula pentru ca toți copiii să poată da examenele la timp și pentru a putea să-și urmeze mai departe parcursul educațional”, a completat ministrul Deca.
Deca: Prin actul normativ adoptat reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice
Ministrul Educației precizase la începutul declarațiilor de presă susținute la Palatul Victoria, după ședința de Guvern de joi, 1 iunie: „Cu toții am fost martori, în ultimele 2 săptămâni, a unor mişcări de protest în rândul cadrelor didactice și a personalului din învățământ care au adus în prim-plan nevoia de sprijin pentru educație. Am auzit vocea tuturor şi demersurile realizate de către coaliție și puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn în acest sens. Am comunicat zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, în diferite formate, la nivel guvernamental, dar și la nivelul Ministerului Educației, cu reprezentanții cadrelor didactice și am căutat soluții”.
„Sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim cu toții și pe care copiii noștri îl merită. Însă, practic, prin actul normativ adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1.000 de lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează, din nou, de-a această dată și în format de cadru normativ, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul ca baza salarizării în educație, adică salariul mediu brut al debutantului, să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca la Ministerul Muncii să se desfășoare discuțiile vis-s-vis de grila de salarizare”, a mai spus Deca.