Pentru că planul de cumpărare pe nimic a grâului la Rezerva de Stat a eșuat, Guvernul a decis să ia măsuri dure împotriva producătorilor. Pe motiv că e criză și e pandemie, Guvernul îi obligă pe producătorii agricoli să raporteze, ori de câte ori cere Ministerul Agriculturii, stocurile de grâu și porumb pe care le au în depozite.
Fermierii care nu vor raporta la Ministerul Agriculturii, chiar și în fiecare săptămână, ce stocuri de produse agricole au vor fi sancționați cu amenzi între 5.000 și 15.000 de lei, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern. Executivul susține că o astfel de măsură este necesară din cauza experienței României din timpul pandemiei generată de COVID-19, precum și a situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţionale previzionate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru perioada următoare.
Raportările producătorilor agricoli trebuie să fie obligatorii din cauza ”dificultăților întâmpinate de sectorul de creștere a animalelor pe perioada pandemiei generată de COVID-19, respectiv scăderea prețului cărnii, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare și procesare, creșterea prețului de achiziție a animalelor și furajelor, scăderea cantităților de carne comercializată prin vânzare directă pe piață și HoReCa, care au condus la diminuarea numărului de animale de reproducție și a efectivelor pentru abatorizare, precum și la perturbarea lanțurilor de aprovizionare”, susține Guvernul.
Nu se cumpără, se monitorizează
În urmă cu peste două luni, Guvernul a lansat achiziția unei cantități de 600.000 de tone de grâu la Rezervele de Stat pentru securitatea alimentară a României în contextul crizei generate de pandemie. Prețul oferit, de 100 de euro pe tonă, a fost însă unul ridicol, având în vedere că prețul pieței era de 150-160 de euro pe tonă. Pentru că nu a reușit să cumpere niciun bob de grâu, Guvernul a trecut la planul B, acela al represaliilor împotriva producătorilor, care trebuie să raporteze cantitățile pe care le au.
Dacă acum două luni securitatea alimentară a românilor era asigurată prin cumpărarea grâului pentru Rezerva de Stat, acum, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, această securitate este asigurată prin cunoașterea stocurilor de produse agricole de importanță vitală pentru populație. ”Lipsa unor informații privind cantitățile de produse agricole existente pe teritoriul României ar putea conduce la un dezechilibru între cerere și ofertă”, se arată în proiectul de act normativ inițiat de Guvern.
”Să cumpere grâu la Rezervele de Stat!”
Președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, ne spune că o asemenea obligativitate de raportare nu există în nicio țară. ”Domnul ministru Oros avea atât de mult grâu în România încât cumpăra grâu cu 100 euro tona pentru rezerva statului. Apoi, când a venit acum două săptămâni la Focșani, Oros a spus că nu sunt motive pentru scumpirea grâului, pentru că e producție suficientă, deși producția este la jumătate față de anul trecut.
Eu sunt privat și nu am nicio obligație să le raportez lor. Cine este curios să vadă se poate uita în situațiile contabile ale societății. Nu există o astfel de reglementare nicăieri în lume. Și nu înțeleg de ce vor să știe stocurile, nu au zis că vor cumpăra pentru rezerva statului? La ce le folosește să știe? Le este frică de faptul că rămâne România fără mâncare? Păi să cumpere la Rezerva de Stat, atunci”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Pai Guwernul face politica altora, lasa romanul sa vanda pe nimic
Lasă că și particularii umflă prețurile la cereale, carne, legume cum vor mușchii lor!