AcasăSOCIALGuvernul a pus ochii pe profiturile INCREDIBILE ale băncilor. Impozitul pe cifra...

Guvernul a pus ochii pe profiturile INCREDIBILE ale băncilor. Impozitul pe cifra lor de afaceri se dublează

rate

Guvernul vrea tot mai mulţi bani de la bănci, în contextul profiturilor pe care le-au făcut acestea după majorarea dobânzilor la credite şi rate, ca o consecinţă a inflaţiei şi a „exploziei” indicilor ROBOR şi IRCC.

Una dintre modificările propuse de parlamentarii PSD și PNL se referă la taxarea băncilor și anume acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%.

Din 2026, revine la 1%

Începând cu 1 ianuarie 2026, impozitul pe cifra de afaceri impus instituțiilor bancare va fi de 1%.

De asemenea, se introduce însă o taxă de 0,5% pe cifra de afaceri pentru tot sectorul de petrol și gaze. Totodată, parlamentarii propun ca băncile să plătească o taxă de 2% pe cifra de afaceri în 2024 și 2025.

Pilonului II de pensii private nu mai e obligatoriu?

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a transmis că respinge cu fermitate propunerea de eliminare a obligativitatii Pilonului II de pensii private.

Mecanismul propus este menit sa distrugă cea mai de succes reforma structurala a ultimilor 15 ani, care a dus Romania in rândul ţărilor civilizate.

Toate statele din Uniunea Europeana şi din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, in mai mult de jumătate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii.

Mai mult, prin PNRR, Guvernul României şi-a asumat sa întăreasca Pilonul II şi nu să îl desfiinţeze, jalon pe care atât Guvernul, cât şi Comisia Europeana îl consideră îndeplinit”, se arată într-un comunicat al APPR.

author avatar
Andrei Ștefan