AcasăSOCIALGuvernul a mințit. Nu pornește nicio capacitate pe cărbune

Guvernul a mințit. Nu pornește nicio capacitate pe cărbune

Cărbunele, privilegiul țărilor bogate

În timp ce toată Europa se reorientează spre cărbune, pentru a atenua criza de energie provocată de sancțiunile impuse Rusiei, autoritățile din România par încremenite. După ce Guvernul a anunțat că va redeschide capacități pe cărbune, nimic nu s-a mișcat. În fapt, singurul plus de energie din cărbune rămas în picioare ar fi cel de la CE Oltenia, de 300 de MW, care nu înseamnă nimic pentru sistem, dar nici acolo nu s-a început nimic.

Incompetență, sabotaj sau nepăsare? Sau toate la un loc, probabil. România nu reușește să se adapteze rapid crizei de energie și refuză să ia exemplul țărilor dezvoltate, care și-au permis să-și reia producția pe cărbune. La noi, Guvernul și politicienii din coaliție au ieșit cu mesaje diferite, anunțând repornirea capacităților pe cărbune, revenind mai apoi cu promisiunea de a reporni un singur grup de la CE Oltenia, de 300 Mw.

”Acele microhidrocentrale de pe Jiu, care ar putea fi finalizate în circa doi ani și jumătate dacă se scot din aria protejată, ar produce, în total, 200 Mw, iar asta nu este o soluție pentru facturile actuale. Văd că avem importuri tot mai mari, s-a ajuns la 2.300 de Mw import, la prețuri de 3.500 de lei Mw în vârfurile de sarcină. Și nu pornim nimic pe cărbune. Nu vor să facă absolut nimic. Termoncentrala de la Mintia clar nu se va reporni, au și ieșit și au clarificat că este vorba despre Complexul Energetic Oltenia, dar nici acolo nu se pornește. Se merge tot cu 1.400 de Mw pe cărbune, iar ce spun ei că pornesc 300 de Mw în Gorj este o glumă. Cu ce mă ajută 300 de Mw, când eu import 2.300 de Mw la 3.500 de lei Mw. Cum să pornești doar atât? Practic, ei ne spun că mai pornesc un grup și atât”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. Acesta arată că la Complexul Energetic Oltenia se pot produce până la 3.000 de Mw. Singura problemă este lipsa lignitului, iar aceasta se poate rezolva rapid printr-o hotărâre de expropriere în zonă, pentru a începe exploatarea lignitului.

Importurile de energie îngroapă economia

Dacă s-ar porni și Termocentrala Mintia, pe lângă grupurile de la Complexul Energetic Oltenia, se vor stopa importurile, susțin sindicaliștii din sectorul energetic. ”Dacă nu mai importăm scade prețul, pentru că nu mai avem nevoie de piața de echilibrare. Această piață de echilibrare este cea mai scumpă piață, este peste PZU (piața zilei următoare). Criza de energie din România provoacă creșteri colosale ale prețurilor. Există și o speculă pe piață, pentru că avem acești producători străini, din regenerabile, care nu ne ajută pe noi, se ajută pe ei. Atunci când bate vântul, ăla nu intră pe 10 lei, ci pe speculă”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

Nu au soluții pentru anul acesta

Toate soluțiile propuse de guvernanți sunt preconizate a se materializa peste 2 ani sau mai mult. Chiar și finalizarea centralei pe gaze de la Iernut, anunțată cu mare tam-tam de Guvern, care ar produce 210 Mw, ar dura cel puțin doi ani, dacă lucrările ar începe acum, ceea ce nu s-a întâmplat și nici nu se va întâmpla prea curând. Investițiile de la Hidroelectrica, pentru alți 200 de Mw, ar urma să înceapă abia anul viitor. Despre microcentralele nucleare, dacă se merge până la capăt cu această idee nefastă, nu poate fi vorba mai devreme de opt ani, iar construcția celor două reactoare de la Cernavodă ar dura și ea circa 10 ani, din momentul în care se va începe ceva în acest sens.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.816 afisari

22 COMENTARII

  1. Ce soluții se așteaptă de la niște indivizi care primesc comisioane de performanță de la vânzătorii străini de energie? De ce să câștige ei mai puțină șpagă când putem să scoatem noi banii din buzunar iar dacă nu plătim ne sunt luate proprietățile? Ați mai văzut legi sau Constituție de care decidenții să se împiedice atunci când fură, oprimă și tâlhăresc oamenii de rând? Dacă se deschid centralele pe cărbune și scade importul de energie, decidenții rămân fără șpagă.

  2. Singura solutie este sa le luam gatul. Se apropie momentul in care vom falimenta complet.

  3. Magazinele nu mai aduc deloc alimentele de baza ieftine – Faina sun 4 RON/kg nu se mai gaseste, iar asta inseamna o scumpire de 100% in doar cateva zile. Preconizez ca o paine ametita de 300 grame ajunge 5 RON pana in Aprilie !

  4. Nemernicul de Ponta,va amintiti cum si-a batut joc de o Tara intrega atunci cand a vrut sa ne bage pe gat gazele de sist.Nu i-a mers. Acum cocda de topor a americanilor,Cocotatul penal la varful statului mafiot pe care l-a esuat,vrea sa ne bage pe gat niste bombe nucleare care cica produc curent electric.Desi in America nu se pot instala avand 17 neconformitati,dupa cum am aflat din presa. Si-atunci,hai cu ele la fraierii de romani.Oare ce comision o fi la mijloc ? pt. ca dupa el potopul,valea la Miami. Acolo e cald si bine,nema poluare,trai neneaca,traisca comisionul,parandaratul.

    • Oricum minicentralele nucleară nu sunt soluții la nivel de sistem energetic. Doar la finanțele personale ale unui grup.

  5. Romania este condusă de politicieni lipsiți de inteligenta și bun simt și trădători de țară

  6. CRETINII CARE SE PRETIND GUVERNANTI !.TRAIM VREMURI INFIORATOARE , SUNTEM VANDUTI NOI SI TARA DE O GASCA DE TRADATORI.

    • Câtzzo arata toate semnele ca este cumparat si/sau santajat … Il au la mana cu ceva infutări pidosnic-drogate filmate prin USA si il pun sa latre permanent impotriva masurilor de control asupra preturilor. Tot asasinul asta a aranjat imprumuturi de la banci americane cu cele mai mari dobanzi din istoria Romaniei…

  7. Romania este condusa de straini, cand politicienii iau decizii impotriva intereselor nationale e clar ca servesc alte interese.
    Asta se cheama tradare si pedeapsa obisnuia sa fie capitala

  8. -era doar gargara stas ca dup-aia sa anuntze „inerconectarea evropeana”
    a ucrainei si r.maldovskayia.
    (200MW pe cursul superior al Jiului
    in „arii protejate”????????
    -LA POTOP!)
    UITE:
    200’000’000 WATZI LATZI,simplu.

  9. Nu prea mai cred:
    – că guvernerul are intenția să caute și să aplice soluții;
    – că centralele mai pot fi pornite;
    – că, în afară de un grup minuscul de revoltați (atent monitorizat) și câteva supape de presiune, să îi mai pese cuiva.

  10. toata lumea se intreaba de ce nu sint pedepsite pe masura aceste acte de sabotaj ? porcii dau vina pe ue , atunci sa iesim din ue daca vor sa ne vada morti si ingropati , dar tot ei spun in prostia lor ca e bine cu ue .

    • Toate le fac porcii. Guvernanții din toate țările lumii se poartă ca și când o autoritate mondială aflată deasupra statelor a anulat constituțiile și toate legile cu componente democratice și a dat liber la comportamentul de vătaf, diktator și călău care nu dă socoteală decât în fața acestei autorități mondiale. Democrația și consultarea maselor sunt interzise iar practicarea lor neautorizată este pedepsită de către autoritatea mondială. Cetățenii care până mai ieri se credeau liberi sunt reduși la nivel de vită îndobitocită și legată la iesle. Așa arată peisajul în care trăim.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger