AcasăSOCIALGuvernul a intrat în panică. Trebuie să restituie banii pensionarilor

Guvernul a intrat în panică. Trebuie să restituie banii pensionarilor

vouchereLista noilor vouchere pentru români, promise de Cabinetul lui Marcel Ciolacu. Ce categorii vor beneficia de ele

Pentru că CCR a decis că nu se poate diminua, prin niciun fel de taxă sau impozit, nivelul pensiei, Guvernul este obligat acum să restituie toate contribuțiile pentru sănătate oprite anul trecut pentru pensiile mai mari de 4.000 de lei. De teamă să nu plătească sume majorate cu inflația și despăgubiri, Executivul și-a propus să emită o ordonanță pentru plata eșalonată a sumelor reținute, prin Casele de pensii.

Secretariatul General al Guvernului a prezentat o notă informativă în ședința Executivului de miercuri, în care semnala apariția unui număr mare de procese în instanță, în care pensionarii cer restituirea sumelor reținute în anul 2022. Mai mult de atât, probabilitatea Guvernului de a pierde în instanță aceste procese este de 100%, având în vedere Decizia CCR de la sfârșitul anului trecut, care a declarat neconstituțional articolul care prevede reținerea contribuțiilor de sănătate pentru sumele din pensii care depășesc 4.000 de lei.

”Ca urmare a modificărilor legislative aduse de OUG 130/2021, începând cu luna ianuarie 2022, veniturile din pensii au fost grevate de contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, reținerea făcându-se la sursă de către Casele teritoriale de pensii sau, după caz, de Casele sectoriale de pensii din subordinea MApN, MAI și SRI, prin aplicarea unui procent de 10% cu privire la sumele ce depășesc 4.000 de lei. În acest condiții, un număr mare de pensionari s-au adresat instanțelor judecătorești, solicitând, în contradictoriu cu Guvernul României, în calitate de pârât, constatarea vătămării drepturilor și intereselor legitime și obligarea pârâtului de a asigura fonduri pentru restituirea sumelor reținute din pensie cu titlul de CASS, sume actualizate cu indicele de inflație și a plății dobânzii legale penalizatoare”, se arată în nota SGG. Totodată, în notă s-a semnalat și invocarea, de către reclamanți, a excepției de neconstituționalitate, admisă de CCR prin Decizia nr.650 din decembrie 2022.

Consecințe grave pentru bugetul de stat

Secretariatul General al Guvernului a atras atenția că reclamanții care au solicitat restituirea sumelor reținute din pensie vor obține soluții favorabile din partea instanțelor judecătorești, indiferent care vor fi apărările formulate în aceste dosare pentru Guvernul României. ”Având în vedere numărul mare de pensionari afectați de dispozițiile OUG 130/2021, apreciem că numărul litigiilor generate de Decizia CCR va crește exponențial în următoarea perioadă, ceea ce va determina blocaje în activitatea instituției, dar și a instanțelor judecătorești. În plus, cheltuielile publice determinate de astfel de procese ar putea avea consecințe grave în privința bugetului de stat”, se mai arată în Nota informativă. SGG a propus, ca soluție, plata eșalonată a acestor sume, care să se facă din Casele de pensii, deoarece sumele reținute nu s-au făcut venituri la bugetul de stat, iar Guvernul nu are o evidență a pensionarilor și a drepturilor de care aceștia beneficiază și nu are cum să determine sumele ce ar trebui restituite reclamanților.

S-a invocat taxa pe avere

Persoanele care au invocat excepția de neconstituționalitate au arătat că impunerea fiscală pentru veniturile obținute din pensii mai mari de 4.000 lei poate fi interpretată și ca o taxă pe avere, iar sistemul fiscal actual din România nu permite perceperea unor astfel de taxe. ”Aceste măsuri se răsfrâng cu precădere asupra magistraților și afectează major compensațiile oferite acestora pentru activitatea desfășurată și regimul de incompatibilități la care au fost supuși”, se arată în motivarea excepției de neconstituționalitate. Pe de altă parte, CCR a considerat în Decizia 650/2022 că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.104 afisari

10 COMENTARII

  1. Pai trebuie sa plateasca, dar nu din trezoreria statului ci din averile politicienilor care au propus si sustinut o astfel de masura anticonstitutionala! Nu este pentru prima data cand aceasta clasa politica decadenta, cu toate ca dispune de sprijinul unor juristi, hotaraste, impotriva legilor si a bunului simt sa faca abuzuri mizand pe politica pumnului in gura, numai din cauza foamei de bani, bani care nu-i mai satura pe ei si protejatii lor, inclusiv aparatul administrativ supradimensionat.

  2. sigur sa nu ia din banii statului ci din banii personali ai prostalailor din guvern!!!!
    cine face abuz sa plateasca!
    cine nu stie carte sa plateasca!
    cine se crede mai presus de lege sa plateasca!
    futu i in gura sa i fut!!!!

    • din pakakate la noi nu se aplica legea raspunderii personale. poti sa te indrepti doar impotriva statului reprezentat de ministerul de finannte si atat. judecatorii, procurorii, politistii, medicii si parlamentarii nu rapsund patrimonial.

  3. Eu zic să plătească fostul guvern PNL-USR-UDMR, în frunte cu drogatul de Câțu și alcoolicul de Orban, deoarece ei au băgat mâna în buzunarul pensionarilor, acestor novici, analfabeți funcționali, care s-au jucat de-a guvernarea și, pentru care legea nu avea nici o valoare. Să le amintim cum adoptau bugetul fără a fi trecut prin Parlament, sau cum au întocmit dezastruosul PNRR care dă bătăi de cap actualului guvern, sau și contractul de achiziție a vaccinului pentru care plătim bani degeaba, numai să facă plăcere URsulei, îl primim ca să-l aruncăm la gunoi etc. Pentru toate astea trebuie să plătească ei.

  4. Pe cand se v-a returna si banii furati de la pensionarii agricultori.Prin neaplicarea legii 250/2007 care prevede o crestere a punctajului,astfel pentru fiecare an util realizatse acorda 0,57255 puncte.Cresterea punctajelor era o procedura curenta pana la 1 septembrie 2007 ulterior cresterile facandu-se prin cresterea valorii punctului de pensie.Prin normele de aplicare ord.680/2007 legea a fost masacrata principalii beneficiari au fost exclusi,datorita incompetentei si analfabetismului,aceasta ordonanta fiind semnata cu ochii inchisi de liberalulPaul Pacuraru.Desi exista o pronuntare in aceasta speta Decizia civila 106/2016 a Curtii de Apel Oradea,CNPP nu afacut rectificarea,dand un raspuns halucinant.Anterioara marire de punctaj s-a facut prin ord 67/2003 cands-a dublat punctajul,cu apliare din 1 01 2004.Dupa 3 ani si 8 luni se face o ultima marire de punctaj .Pensionarii aflati in plata cu o singura pensie cea proprie de aricultor,au fost excusi;motivatia naucitoare;au beneficiat de dublarea pensiei in 2004,astfel s-a facut si softul mincinos.Institutiile Statului la care am apelat CJPP,Avocatul Poporului Ministerul Muncii,mi-au pus aceeasi placa uzata,aceasta conspiratie concertata asupra celor mai napastuiti,considerati”sclavi pe plantatie”i-a adus la numitor comun cu asistatii sociali.

  5. Ce se întâmplă cu cei 10% , bani reținuți ca impozit pentru pensiile care depășesc 2000 lei? De ce se impozitează in acest caz dreptul la pensie? Numai pensionarii cu peste 4000 lei pensie au dreptul la despagubiri?!!!!@

  6. 20.01.2023. Doamnelor, Domnilor,

    §A] Pensionarii romani vulnerabili sunt foarte vulnerabili la nedreptățile, din România, în particular, și din UE, în general.

    §B] Caut persoane cu propuneri scrise pentru initiativa Partidul Pensionarilor vulnerabili din Romania.

    Varsta minima: 65 ani pentru domni sau 63 de ani pentru doamne.

    Pensia maxima: 2500/2600/2700 lei.

  7. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger