AcasăSOCIALGuvernul a găsit soluția. Depistarea conductelor de plumb, pe banii asociațiilor de...

Guvernul a găsit soluția. Depistarea conductelor de plumb, pe banii asociațiilor de proprietari

Încă un bir pus proprietarilor de apartamente

După ce niciun minister nu a vrut să-și asume responsabilitatea și finanțarea pentru depistarea plumbului din conductele de apă potabilă de la blocuri, Guvernul a găsit soluția. Expertizele tehnice ale instalațiilor se vor face pe cheltuiala asociațiilor de proprietari. Proiectul de ordonanță de urgență a fost elaborat în mare grabă, dat fiind că orice întârziere ar fi însemnat sancțiuni de milioane de euro de la Uniunea Europeană.

După doi ani în care nu s-a făcut absolut nimic, Guvernul s-a trezit că trebuie urgent să implementeze dispozițiile Directivei (UE) 2020/2184/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 decembrie 2020 privind calitatea apei destinate consumului uman, în caz contrar riscând sancțiuni de milioane de euro. Pentru că nu a mai fost timp de inițiere a unei legi, Executivul a încropit un proiect de ordonanță de urgență, prin care aruncă cheltuielile proprii în seama locatarilor de la bloc. După cum semnalam într-un articol anterior, UE a cerut scoaterea tuturor elementelor de pe rețeaua de apă potabilă care sunt confecționate din plumb, însă autoritățile române habar nu au unde sunt și câte sunt. Pentru a afla acest lucru și a remedia situația, ar fi trebuit făcute expertize tehnice și inventariere, lucruri care presupuneau costuri mari și multă bătaie de cap, astfel că toate ministerele vizate au refuzat să se ocupe de această problemă. Și, fiindcă nimeni nu a vrut să-și asume, s-a ajuns la un consens. Expertizele vor fi făcute de asociațiile de proprietari de la blocuri, pe propria lor cheltuială. ”Proprietarii clădirilor private și administratorii clădirilor publice au obligația să identifice existența componentelor din plumb utilizate la sistemele de apă potabilă aferente clădirii și să transmită informațiile către autoritatea administrației publice locale care centralizează situațiile pentru fiecare unitate administrativ teritorială și le comunică Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Instalatorii de bloc, trimiși la reciclare

Potrivit proiectului de act normativ, lucrătorii care realizează lucrări de execuție sau reparare a sistemelor de distribuție interioară responsabili cu instalarea produselor pentru construcții și a materialelor care sunt utilizate în contact cu apa potabilă vor avea obligatia de a participa la programe de specializare sau perfecționare organizate de furnizori de formare profesională autorizați potrivit Ordonanței Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților. Programele vor conține module specifice privind utilizarea materialelor în contact cu apa potabilă și se realizează pe baza standardelor ocupaționale, aprobate conform legislației în vigoare, care cuprind competențe referitoare la utilizarea materialelor care sunt utilizate în contact cu apa potabilă.  Pe de altă parte, proprietarii/administratorii spațiilor publice și private vor fi informați de către furnizorii de apă, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și/sau evaluatorii stabiliți conform ghidului pentru evaluarea riscului elaborat de Ministerul Sănătății, cu privire la măsurile pentru eliminarea sau reducerea riscurilor induse de sistemul de distribuție interioară asupra calității apei potabile. Totodată,   direcțiile de sănătate publică județene și a Municipiului București vor stabili măsuri de control și de gestionare eficace și proporționale cu riscurile privind contaminarea cu Legionella, având drept scop combaterea eventualelor focare de legionelloză.

În restaurante, apă de la robinet la preț redus

Proiectul de ordonanță care transpune Directiva Europeană mai prevede și măsuri pentru promovarea utilizării apei potabile furnizată la robinet, care vor fi implementate de unitățile administrativ teritoriale și furnizorii de apă. Printre acestea se numără creșterea gradului de conștientizare cu privire la cele mai apropiate echipamente de exterior sau de interior prin care se furnizează apă potabilă, lansarea de campanii de informare a cetățenilor cu privire la calitatea apei potabile furnizată prin rețeaua de distribuție, precum și încurajarea furnizării apei potabile în administrații și clădiri publice prin montarea de dozatoare conectate la rețeaua publică de aprovizionare cu apă. Totodată, restaurantele și cantinele vor fi stimulate să furnizeze apă de la robinet clienților, gratuită sau la preț redus.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.993 afisari

16 COMENTARII

  1. Nu-i chiar asa o filozofie, deoarece in timp tevile de plumb se depreciaza (plumbul sufera un proces de ”macinare”) -nu sant chimist – si deci au fost schimbate, fie cu tevi din otel galvanizate fie cu tipul de PVC special. Poate pe la cladirile abandonate sau la niste case f. vechi sa mai existe tevi de plumb. La blocuri ma cam indoiesc. Poate la scurgeri sa mai existe unele racorduri, dar vor fi usor de semnalat.

    • Nu scurgerile, adica racordurile la canal, ii intereseaza, ci conductele/racordurile de presiune , pentru apa potabila care, asa cum spuneti , PRACTIC NU MAI EXISTA .
      Ciuca stie si el asta dar vrea sa ne oblige sa facem contracte cu firme ”specializate” care sa vina din casa in casa sa bage mina sub chiuvete, ca sa constate nimic si sa incaseze bani.
      Daca vin astia la usa mea ii impusc !
      Pina una alta cretinii de conducatori romani sa dea un telefon la orice universitate de constructii din tara si sa intrebe cum de nu au murit oamenii, incepind de la romani incoace, consumind apa adusa prin conducte de plumb !
      Ar invata si ei ceva util, fara sa fie nevoie ca plagieze, precum ciuca ….

      • Vierme apevist, ăștia retardații ca tine trebui lapidați!
        PE CINE ÎMPUȘTI TU, NENOROCITULE!?
        Cu toți „specialii” care infetează țara asta am mai putea face un canal, am mai dschide niște mine!

          • Vierme apevist, paraziții militauirizați, toxici societății, ca tine, trebuie reeducați prin muncă. La Canal, la ocnă, în Deltă la stuf…

          • ZIARE.COM CEL MAI SPURCAT SITE DE TROLLOVECI VA DA INDICATII CUM SA TRAITI BINE DIN LINSUL IN KOOR SI LAUDAND GUVERNUL

            ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE IMPUTITE CE TRAIESC DIN PROPAGANDA MINCINOASA SI LINSUL IN COOR AL POLITICIENILOR CORUPTI

          • ZIARE.COM ZOAIELE PRESEI ROMANESTI VA EXPLICA BUNASTAREA ROMANILOR

  2. OARE DE UNDE EXISTA ATATA PROSTIE IN EUROPA INCLUSIV IN ROMANIA?AR TREBUI SA STUDIEZE DECE CONDUCTELE DE PLUMB NU AU EFECT NOCIV ASUPRA SANATATII OMULUI.

  3. Sa „mananca” si gura lor ceva…
    Dozatoare…laboratoare de analiza a apei…
    Juristii Guvernului iar o dau in bara.
    Nu le a placut chimia, sigur.
    Pai in tevile blocurilor ajunge apa in final.
    Apa care strabate tevile proprietatea Apa nova care ne taxeaza si pe apa de.ploaie !
    Scurgerile din canalizare sunt vadit inaltate fata de nivelul trotuarelor si soselelor ca doar noi sa plutim in apa si sa avem pagube la pantofi, pantaloni sau auto iar ei sa nu investeasca !
    Desi platim apa de ploaie.
    Deci, noi.platim.expertiza pe care ei trebuie sa o efectueze.
    Dar exista o….solutie !
    Dupa ce vom.face expertiza si vom.dovedi ca nu tevile noastre sunt plumbuite, o sa dam in judecata Apanova si Primaria pentru apa contaminata cu plumb.

  4. Sosoaca a zis la tv ca conductele de apa nu mai apartin romanilor le au dat la straini deci sa plateasca ei ca le apartine.guvernul daca e lacheu nu inseamna ca poate sa ne mai jecmaneasca pt straini.

  5. IN PARLAMENTUL EUROPEAN SI IN CONSILIU EXISTA SUFICIENTI CRETINI ,IRESPONSABILI CARE SA IMPUNA CATE O NOUA REGLEMENTARE !.ATENTIE UE NU ESTE ORGAN LEGISLATIV ALES ! .UE POATE EMITE REGLEMENTARI ,IAR FIECARE STAT ARE LEGISLATIE PROPIE EMISA DE PARLAMENTUL TARII.
    Plumbul a fost folosit la etansarea unor apeducte ,s-au facut racorduri scurte din plumb ,saturnismul generat de plumb este o boala care se manifesta dupa o lunga expunere la plumb.
    In apa exista CO2 dizolvat si bicarbonati ,in reactie cu plumbul dau o sarea insolubila care se depune pe suprafata interioara a conductei astfel nu mai exista contact direct intre apa potabila si plumb . Despre asa zisa solubilitate a plumbului in apa nu se poate vorbi !.
    Ceea ce articolul nu scoate in evidenta este situatia conductelor magistrale de apa potabila confectionate din azbociment !,iar aceasta prevedere avea termen limita 2007 !.
    Administratorii sistemelor locale de distributie a apelor potabile sunt niste iresponsabili dovedit ,iar concesionarea acestor sisteme s-a facut printr-o asa zisa licitatie aranjata politic,
    sistemele de distributie apa potabila sunt vaci de muls !

    • Ai dreptate, pe tevi sunt depuneri masive din apa slab calitativa. Eu lucrez in constructii, prin natura meseriei tai si scot tevi a apa potabila de la blocuri. Nu vreti sa stiti ce depuneri sunt, cum put aceste depuneri si cum arata, cum se scurg ca si mucii cate juma de metru! De multa vreme nu mai consumam apa de la robinet, doar daca e fiarta, pentru baut imi aduc apa saptamanal de la un izvor de la tara!

      • Ok.O sa cerem in expertiza si alti parametri: bacterieni, clor, etc.
        Dupa aia ne scoatem.banii pe expertize de la Primarii si firmele de distributie apa potabila.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger