AcasăSOCIALLegea prin care le cresc salariilor acestor angajaţi duce, de fapt, la...

Legea prin care le cresc salariilor acestor angajaţi duce, de fapt, la lefuri mai mici. Cum e posibil?

salariu

Guvernul României îşi bate din nou joc de angajaţii români plătiţi cu minimum pe economie. Legea spune că, de la 1 ianuarie 2024, angajaţii plătiţi cu salariul minim trebuie să beneficieze de lefuri mărite. Numai că aici există o „chichiţă”.

Dacă îți crește salariul cu 140 de lei, primești mai puțini bani decât înainte de majorare.

Logica politicienilor se bate cap în cap cu matematica

Legea spune în felul următor: “Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de bază minim brut garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut garantat în plată”.

Problema este că mulți români riscă să aibă salarii mai mici în urma măsurilor luate de Guvern. Cum s-a ajuns aici? Pe 1 ianuarie 2022, a intrat în vigoare legea care le interzice angajatorilor să țină lucrătorii mai mult de doi ani pe salariul minim pe economie.

Așadar, în 2024 a expirat termenul, deci tuturor angajaților în această situație trebuie să le crească salariul. Atenție! Anul trecut, Guvernul a decis ca 200 de lei din salariul minim pe economie să fie scutiți de anumite impozite. Deci, odată ce salariul acestor angajați va depăși minimul pe economie, ei nu vor mai beneficia de această scutire. Cu alte cuvinte, mai mulți bani la stat, mai puțini bani în mâna angajatului.

Exemplu de calcul

Pornim de la salariul brut pe economie – 3.300 de lei brut. Vedem că în mână angajatul primește în mână 2.079 de lei. Dacă vorbim de o persoană care lucrează deja de doi ani pe acest salariu, atunci patronul este obligat să-i crească leafa. Să spunem că adaugă 10 lei.

Ce se întâmplă? Nu mai beneficiază de scutirea de impozit pentru 200 de lei și, deși i-a crescut salariul, va primi de fapt mai puțini bani cu aproximativ 80 de lei, pentru că statul încasează mai mult, conform digi24.ro.

Cât trebuie patronul să dea în plus pentru ca angajatului să nu-i scadă salariul? 150 de lei la salariul brut, dar toți acești bani se duc la stat. Mai clar, angajatorul este nevoit să dea statului 150 de lei pentru fiecare astfel de lucrător pe lună, ca să nu scadă salariile nete.

author avatar
Andrei Ștefan
730 afisari
Zenville