AcasăSOCIALGuvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la...

Guvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze

sedintaGuvernul a adoptat noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze

Plafoanele și compensarea facturilor la energie și gaze se vor aplica de la 1 februarie până la 31 martie. Noile măsuri au fost adoptate, marți, 25 ianuarie, prin Ordonanță de Urgență.

Astfel, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 lei/kWh energie electrică și 0,31 lei/kWh la gazele naturale. Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti cel mult 0,68 lei/kWh pentru energie electrică și 0,22 lei/kWh pentru gaze naturale cu toate taxele incluse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale.

Plafonarea nu se poate aplica retroactiv

„Am decis ridicarea nivelului de compensație pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice astfel încât efectele crizei să fie cât mai puțin resimțite, având nevoie acum mai mult decât oricând de susținere pentru redresarea post-pandemie.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă înaintea ședinte de Guvern.

Ministerul Justiției susține că noile măsuri de sprijin pentru facturi nu pot fi aplicate retroactiv, nici măcar pentru luna ianuarie, a declarat marți ministrul Energiei Virgil Popescu.

author avatar
Andreea Vlad