AcasăSOCIALGuvernatorul Deltei Dunării: ”Suntem pregătiți să contracarăm efectele adâncirii canalului Bîstroe”

Guvernatorul Deltei Dunării: ”Suntem pregătiți să contracarăm efectele adâncirii canalului Bîstroe”

România se pregătește să apere Delta Dunării

Institutele de cercetare din România, alături de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), lucrează de circa 20 de ani la o soluție pentru contracararea efectelor distructive ale unei eventuale adânciri a canalului Bâstroe. Guvernatorul Deltei Dunării, Gabriel Teodosie Marinov, ne spune că s-a luat, deja, în calcul, cel mai negru scenariu, iar soluțiile pot implica și săparea altor canale.

De 20 de ani, de când Ucraina a demarat prima fază a proiectului de adâncire a canalului Bîstroe, autoritățile române sunt în alertă. Aflăm, astfel, de la guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), Gabriel Teodosie Marinov, că institutele de cercetare din domeniu au căutat soluții pentru contracararea efectelor adâncirii canalului Bîstroe.

”Noi, ca administratori ai acestui mediu sălbatic natural, trebuie să ne gândim și la soluții, indiferent care ar fi scenariile. Și luăm în calcul cel mai negru scenariu. Pornind de la acesta, trebuie deja să identificăm soluții de contracarare a distrugerii Deltei Dunării. În această activitate ne ajută multele institute de cercetări din țara noastră cu care noi colaborăm. Noi la aceste soluții lucram oricum, pentru că în foarte scurt timp trebuie să avem un răspuns la schimbările climatice”, ne-a declarat Gabriel Teodosie Marinov, guvernatorul ARBDD. Acesta arată că sunt în discuție mai multe soluții, admițând că, printre acestea s-ar regăsi inclusiv săparea unor canale, dar decizia va fi de ordin strategic pentru Delta Dunării. ”Trebuie să existe un consens politic, administrativ al societății civile, cu parcurgerea tuturor etapelor convențiilor internaționale. Grija pentru păstrarea ecosistemului Deltei Dunării transcede interesul României, este un interes european. Institutele de cercetări cu care colaborăm iau în calcul toate variantele. Și asta o fac de ceva timp, pentru că problema Bastroe nu a apărut de săptămâna trecută, ci de 20 de ani”, ne spune guvernatorul Gabriel Teodosie Marinov.

Argumente solide

Printr-un efort comun, al administrației Deltei Dunării, al institutelor de cercetare și al mediului academic, trebuie decisă soluția finală, susține conducerea ARBDD. ”Propuneri de soluții sunt, dar atunci când se va apela la una sau alta dintre soluții, trebuie cântărite punctele forte și punctele slabe, să vedem ce putem câștiga, dar și ce putem pierde. Și noi trebuie să ne argumentăm orice demers urmează să întreprindem în această direcție, așa cum și ucrainenii ar fi trebuit să facă cu Bîstroe. Trebuie să dovedim că ceea ce propunem stă în picioare din toate punctele de vedere”, ne-a precizat Gabriel Teodosie Marinov, guvernator al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării.  Acesta s-a declarat dezamăgit pentru că, din punct de vedere al patrimoniului natural, Delta Dunării este atacată din multe părți, și de 20 de ani acest conflict persistă, în urma proiectului Ucrainei de adâncire a canalului Bîstroe. ”Bîstroe este un braț natural al Chiliei și se numește Stambulul Nou, dar ucrainenii l-au redenumit Bâstroe când au început, în 2002, proiectul. În amonte este Oceacov, vechea cale navigabilă a statului ucrainean, dar acesta curge într-un mod nefiresc, de la Sud la Nord, și aveau mari probleme de colmatare. Atunci au căutat această alternativă. Din păcate, așa cum a fost pus în evidență din rapoartele din ultimii ani, inclusiv de Convenția de la ESPO, acest canal Bâstroe are un impact transfrontalier negativ semnificativ”, a afirmat Gabriel Teodosie Marinov.

Studiile ucrainenilor, egale cu zero

În baza Convenției de la ESPO studiul de impact trebuie să fie unul transfrontalier, în comun, cu specialiști din ambele părți, nu cum au ucrainenii, doar la ei și cu specialiștii lor, ne mai spune guvernatorul ARBDD. ”Specialiștii institutelor noastre de cercetări spun că studiile lor sunt incomplete și nu acoperă întreaga gamă de teme de interes în ceea ce privește impactul asupra mediului. Noi lucrăm în momentul de față la un caiet de sarcini pentru un viitor studiu de impact. În mod normal, orice intervenție pe brațele Dunării produce modificări de debite și de nivel în restul distribuției de apă. Efectele nu se pot vedea de la o zi la alta, nici chiar într-un an, dar este clar că ele există. Noi avem în Delta Dunării 27 de tipuri de ecosisteme diferite, iar toate acestea sunt într-o strânsă legătură și sunt afectate în integralitatea lor de orice disfuncționalitate din părțile sale. Primele modificări care urmează să se vadă în urma unui studiu de impact, și poate că sunt constatabile și acum, vor fi cele din imediata vecinătate a brațului Chilia”, ne-a mai declarat Gabriel Teodosie Marinov, guvernatorul Deltei Dunării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.018 afisari

41 COMENTARII

  1. Cu voia sasului înțelept care pentru o șapcă și o stringers de mîna raminem și fără Delta. Face ferfeniță din țărișoara noastră pină final mandat. Dacă îl înlocuiește pupatorul pui amerlocan joana
    sau Kovacs școliti prin ambasada și nato, parchet euroamerican păi ne îngroapa de tot
    Oricum votul nostru nu va conta pentru că o să cistige prezidențiale cine trebuie

    • Ala cica e pregatit sa contracareze. Bai boule , la Chilia se face baza nato iar bratul Chilia va fi brat navigabil. Adio Delta si atunci de ce ne mai trebuie guvernator?

          • @Curde Cal 2023-02-27 23:32 23:32:23
            STII DE CE SE SPUNE CA IL DOARE-N P-U-L-A CA PE BOU CAND FATA VACA…TAURUL F-U-T-E NU BOUL….
            STII CUM E CU P-U-L-A CALULUI…ARMASARUL CALARESTE….VOI ATI INTELES PROST UN CATZO DURO DI CABALO…E CABALINA…ARMASAR…
            CE LEGATURA ARE CE SPUI CU SUBIECTUL ARTICOLULUI….A SCAZUT NIVELUL APEI CU 1 METRU CE C-A-C-A-T SA MAI „CONTRACARATI”….

          • Guvernator golan ce ești! Ai nevoie de societatea civila, care societate civila o invoci aia care nu mai are acces la natura sălbatică din „biosfera”? Apelezi la cei mulți care nu au dreptul sa campeze pe malul apei în pădure, deși ceri taxe ca acces turist, acces auto, ape l ezi la cei pe care vrei sa-i amendeze ci 6000 lei ca inoptează cu copiii pe malul apei și ii spune povesti pescărești la lumi n a și căldură focului? Vrei bani de la noi cei mulți sa sapi canale pe care circulați voi ăștia care ați confiscat biosfera? Oricum nu-ti pasa de cei multi, pescarii băștinași, pescarii României, nici de mâncare peste nu mai au voie! Stapaniti-o sănătoși, dar aduceți bani de acasa, nu mai luați de la noi! Mari nenorociți sunteți, dar vin vremuri grele și pentru voi, hoți și trădători de neam și patrie!

  2. E pregatit doar pentru leafa de sluga si pensia de nesimtit.Geme Romania sub bocancul tradatorilor de neam si tara, urmasii romancelor care isi desfaceau cracii in fata fanariotilor pentru un ciur de malai.Nimic nu s-a schimbat.

  3. O sa aiba Dumnezeu grija de toti sa rasplateasca si de astia care au tacut chiar stiind si de nemernicii care vor sa faca ceva contra naturii! Tot ea o sa i colmateze cand nici nu gandesc!!

  4. MAI MAMELUCULE ,CE SA CONTRACAREZI ?,CU CE ?.MAI NARODULE US NAVY ISI FACE BAZA PE CHILIA !,STII CE INSEAMNA ASTA ? Bratul CHILIA VA AVEA PESCAJUL DE 18-20 de metri !
    SE PISA PE ELE CONVENTII AMERICANI !,SE PISA PE ELE ARII PROTEJATE !,VEZI CE-AU DEZASTRE AU LASAT IN GROENLANDA UNE AU AVUT BAZE !

  5. Urgent refaceti Dunarea Veche de la Pardina la Mila 25 si lasati-o naibii de agricultura in Delta !

    • Nu va este rusineeee! Ce credeti voi ca rezolvati spurcandu-va unii pe altii? I teligentilor! Spurcatii peaia care,, conduc,, daca aveti sange in voi. Nu mai faceti neamul de ocara, nu mai fiti atat de tari in gura unii cu altii, in cazuri de urgenta fiti uniti in aface ceva, in a gasi solutii. Voi credeti invechea zicala:dezbina si condu. Asa suntem noi romanii acum, au reusit sa dezbine demult de aia fac toti cr vor dr aia suntem luati de prosti, ca in loc sa facem ceva de Doamne ajuta, ne batjocorim unii pe altii. Cel mai dezbinat popor noi suntem, revizuiti comportamentul va rog fiti mai uniti si faceti ceva concret, ceva benefic prntru noi toti.

      • @Mariana 2023-02-28 10:43 10:43:11
        PAI CE SA MAI FACA MARIANA????
        ASTA ATI VRUT….SA VA EMANICIPATI…SA CONDUCA FEMEILE…CONDUCETI ACUM….
        S-A AJUNS LA
        PIZDIFICAREA BARBATULUI PIZDIFICAT….
        UITE EU…PROST SA FIU SA-MI PESE DE CEVA IN JURUL MEU….
        MA UIT CUM CRESTE IARBA….BAG O BERE…UN VIN….O TIGARA….CUI II TREBUIE SA MUNCEASCA….
        VRETI CALATORIE SUBORBITALA….NICI O PROBLEMA DAR PE MUNCA VOASTRA…VRETI DIAMANTE…PE BANII VOSTRI…VRETI PERLE HAINE SI ALTELE…DATI LA HARLET TARNACOP PANA IMBATRANITI….
        VRAJELI CU TARA…S-AU TERMINAT….
        BARBATII STAU LA BODEGA SI SE UITA CUM SCADE APA IN DELTA SI FOARTE BINE FAC INTR-O „LUME A FEMEILOR”

  6. Deci nu pot sa inteleg…e vorba de fizica elementara…cum sa sece delta atata timp cat e in legatura cu marea neagra…si marea neagra cu mediterana….si mediterana cu oceanul …cum draq sa scada nivelul apei? Din contra, ca sa nu se transforme delta in mlastina, trebuie dragata periodic ca se depum foarte multe aluviuni

  7. Domnule guvernatir al Deltei,de ce sa gasim noi solutii si sa bagam bani cand ea asa a fost de la mama natura si e trecuta in patrimoniul Unesco,ce mai e de discutat?Nimic zic facem contestatie proces si nu acceptam ce vor Ucrainienii,ba mai mult vom pierde si bani si pe bratul celalalt navigabil.

  8. Ucrainenii tot timpul au făcut ce le-a trecut prin capul lor plin cu albine, nu trebuie sa mai cercetăm acest lucru clar. Dar are vre-un politician roman curajul să-i spună lui Cerșeșki „băi actor de mina a doua, dacă nu va băgați mințile în cap va f… in gura și o sa vedeți vot în UE cind o sa ne pupați poala”! Poate Simion sau Tirziu, pe alții nu vad cu singe în instalație!

  9. Pe vremea lui Lae Ciuruitu s-a lucrat in draci pe bratul Sfântul Gheorghe pentru secarea unor bălți si amenajarea altora pentru piscicultura. Mare calamitate nu s-a petrecut. La ora actuală singura calamitate care s-ar petrece ar fi sa nu se scurgă Patria primită de la Mama Rusia spre Crimeea si sa ramana bietii Patrioti de cașcaval, lasati de Mama Rusia sa-si păzească Patria, fii Ploii.!!!!!

  10. 🇺🇸🇷🇴FOARTE BINE că la Chilia se face Baza NATO! Teritoriile României și al R.Moldova au nevoie de PROTECȚIE, de SIGURANȚĂ! In momentul de față Ucraina TREBUIE ajutată, dar ea, Ucraina, NU a fost și NU este un prieten al României sau al R.Moldova! Ucraina NU este NICI barem UN VECIN CORECT și de ÎNCREDERE pentru România și R. Moldova (Bâstroe și limitarea amenințătoare a apei potabile pe Nistru). Ucrainenii fac totul după capul lor, răutăcios, fără să consulte vecinii. ISTORIA recentă DOVEDEȘTE această comportare incorectă ca vecin, a Ucrainei.

      • @Anonim 2023-02-28 15:05 15:05:23
        dupa 3 ani de eliminare a drepturilor fundamentale 2019-2021,de ingradiri si restrictii in numele unei „pandemii” care nici macar tulpina virusului nu a localizat-o….vedeti ca e scandal mare ca astia au facut smecheria de vacchin cu Parfum de Moarte dupa o poza….S-a terminat cu „valori europene,democratie occidentala,stat de drept” etc…macar in Coreea De Nord stii o treaba…sau in Transnistria…in Europa e tot dictatura doar ca ascunsa intr-un ocean de ipocrizii si minciuni….nato…sunt americanii…in fapt complexul militar-industrial Lockheed Martin, Northrop Grumman….adica ati avut „plandemia” cu big pharma&bigtech&mass media si acum aveti razboi….Asta exporta S.U.A-MOARTE

  11. Daca ue a dat verdict ca adancirea peste 8 m e dezastruos pt ecosistem de ce sunteti tradatori si voi cu rachetii si armatele apocalipsei??

  12. Vor băga pelicani la Lidl și dropii la Kaufland și Joianis ne va spune cum ne-a crescut nouă nivelul de trai…popor nerecunoscute ce sunteți!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger