AcasăSOCIALGreva profesorilor i-a bulversat pe copiii care dau Bacalaureat 2023. Schimbare radicală...

Greva profesorilor i-a bulversat pe copiii care dau Bacalaureat 2023. Schimbare radicală a modului în care vor fi notaţi!

Probele de competențe de la Bacalaureat 2023 – care au fost amânate și ar fi urmat să înceapă din 13 iunie – vor fi echivalate cu mediile din timpul liceului, ca urmare a grevei profesorilor, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Educației.

Proiectul de OUG contrazice anunțul făcut doar în urmă cu o zi de ministrul Ligia Deca potrivit căruia probele acestea ar fi urmat să se susțină, tot Deca fiind cea care pe 6 iunie, acum 3 zile, anunța că probele de competență de la BAC ar putea fi echivalate cu notele din timpul liceului.

Ce decizie a luat Guvernul?

„Se prevede ca, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pus în dezbatere publică.

Se anulează examenele de la clasa a VI-a

Aceeași OUG prevede anularea pentru anul acesta a evaluării naționale a elevilor de clasa a VI-a și anularea probei practice din examenul de titularizare 2023 (titularizarea este examenul de angajare a profesorilor în școli).

Calendar nou BAC 2023:

  • 29 mai – 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale
author avatar
Andrei Ștefan