Sindicatul Lucrătorilor de pe Dunăre a anunțat declanșarea grevei generale în data de 1 mai, în urma eșecurilor negocierilor de la Guvern. Sindicaliștii cer exceptarea Regiei Autonome ”Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați de la aplicarea divizării și a prevederilor ordonanței austerității, dat fiind că regia este de interes internațional. Blocarea șenalului navigabil al Dunării va avea drept consecință plata unor despăgubiri imense atât armatorilor, cât și beneficiarilor mărfurilor transportate de către navele fluviale sau maritime.
În ședința din 25.03.2025, membrii Consiliului de Administrație al Regiei Autonome ”Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați au aprobat Bugetul de Venituri și Cheltuieli pe anul 2025, cu încălcarea dispozițiilor legale și a Contractului Colectiv de Muncă aplicabil Regiei, fiind aprobat doar cu o informare, fără consultarea Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre ”Farul”, au transmis reprezentanții organizației sindicale. Cu toate că în anul 2023 Regia a realizat un venit suplimentar de peste 26 milioane lei, iar pentru anul 2025 s-a prevăzut un venit majorat cu 27,56% față de anul 2024, Bugetul de Venituri și Cheltuieli aprobat, pentru al doilea an consecutiv, nu prevede o creștere salarială pentru angajații Regiei și nu cuprinde celelalte cheltuieli de natură salarială în cuantumul stabilit prin Contractul Colectiv de Muncă aplicabil, dar au fost prevăzute creșteri salariale substanțiale pentru conducerea executivă și membrii Consiliului de Administrație.
”Noi am cerut respingerea formei actuale a Bugetului de Venituri și Cheltuieli al AFDJ, pentru că nu s-au prevăzut majorări salariale pentru angajați, în schimb au crescut salariile celor doi directori și indemnizațiile membrilor CA. Cei doi directori au peste 68.000 de lei pe lună, iar dacă realizează anul acesta indicatorii de performanță, și îi vor realiza, la anul mai iau încă 12 salarii, deci, practic, au aproape 140.000 de lei pe lună, iar membrii Consiliului de Administrație, pentru o ședință pe lună, de 4-5 ore, iau o indemnizație de peste 31.000 de lei lunar, în timp ce angajații nu au un leu creștere salarială”, ne-a declarat Ștefan Frunză, vicepreședinte Federația ”Trans-Conex” și președinte al Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre ”FARUL”.
Cinism la Guvern
La negocierea de la Guvern, sindicaliștii au fost sfidați cu cinism de către secretarul de stat de la Transporturi, Bogdan Mîndrescu, și secretarul de stat de la Finanțe, Mihai Diaconu, care au afirmat că răspunsul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, la interpelarea unui senator, nu are nicio valoare. Practic, în răspunsul ministrului Transporturilor se confirma clar neaplicabilitatea în cazul regiei AFDJ a reglementărilor cu privire la divizarea regiilor autonome și la măsurile de austeritate.
”Punctul de vedere asumat și susținut de Ministerul Transporturilor și AFDJ este că această Regie Autonomă a fost înființată prin acord internațional ca Administrație Fluvială Specială, în temeiul art.20 și art.21 din Convenția despre regimul navigației pe Dunăre, semnată la Belgrad la 18 august 1948, ratificată de România prin Decretul nr.298/1948. Statul român, prin adoptarea H.G. nr.492/2003, a stabilit doar organizarea și funcționarea RA AFDJ Galați, nu și înființarea și rolul strategic de interes internațional de administrare a 1.075 km de Dunăre fluvial și maritimă”, susține Sindicatul Lucrătorilor de la Dunăre ”FARUL”.
Acesta arată că dispozițiile legii privind reorganizarea regiilor autonome prin divizarea activităților de servicii publice de cele comerciale, nu pot fi aplicabile în cazul AFDJ, deoarece RA AFDJ Galați este o regie specială, de interes internațional, nu derulează activități comerciale, activitățile specifice desfășurate încadrându-se în categoria monopol reglementat, cu regim de importanță internațională strategică și este o administrație unică în România, în domeniul asigurării condițiilor de navigație pe sectorul românesc al Dunării și pe brațele adiacente, precum și administrarea barei Sulina.
Impact devastator
Luni, ca formă de protest, toate navele de pe Dunăre au sunat sirenele, însă marele protest va fi declanșat în data de 1 mai, când sindicaliștii au decis să intre în grevă generală. ”Peste 90% din membrii de sindicat au votat pentru greva generală pe 1 mai, prin blocarea barei Sulina, a canalului Sulina și a șenalului navigabil, dacă guvernanții nu înțeleg să aplice legea și Contractul Colectiv de Muncă, așa cum a fost negociat”, ne-a precizat Ștefan Frunză, președinte al Sindicatului Lucrătorilor de la Dunăre ”FARUL”. Acesta arată că greva generală anunțată pentru data de 1 mai va avea ca rezultat blocarea șenalului navigabil al Dunării, situație în care statul român ar putea fi obligat, printr-o sentință a Tribunalului Maritim, să plătească despăgubiri imense atât armatorilor, cât și proprietarilor/beneficiarilor mărfurilor transportate de către navele fluviale sau maritime.