AcasăSOCIALGreenpeace toacă deciziile Guvernului: Aruncă bani publici către industriile toxice, în timp...

Greenpeace toacă deciziile Guvernului: Aruncă bani publici către industriile toxice, în timp ce 1 milion de români au fost trimiși în șomaj

În contextul în care, în cursul zilei de joi, președintele Iohannis urmează să participe, prin videoconferință, la o întrevedere importantă la nivel european, în cadrul căreia se așteaptă să se discute despre bugetul alocat ca răspuns la criza generată de pandemia COVID-19, oficialii Greenpeace au ales să îi transmită public un mesaj liderului de la Cotroceni.

Președintelui Iohannis, dar și celorlalți șefi de stat care vor participa la reuniunea Parteneriatului Estic. Prin intermediul unui comunicat, Greenpeace le solicită înalților demnitari „să sprijine alocarea acestor bugete prioritar pentru oameni și natură, pentru o recuperare verde și echitabilă, nu pentru prosperitatea industriilor fosile”.

Cer mecanism de monitorizare

Și nu doar atât. Reprezentanții organizației internaționale de mediu cu filiale în România și în multe alte țări – europene, dar nu numai – vor să fie creat la nivelul Comisiei Europene un mecanism de monitorizare și verificare, care să asigure că stimulii economici post COVID-19 au în vedere prevederile Acordului de Climă de la Paris.

„Cele 4 mii de miliarde de euro propuse de Comisia Europeană și de guvernele naționale ar însemna mai mult de 25% din PIB-ul Europei, și ar reprezenta aproximativ 9.000 de euro pentru fiecare cetățean european. (…) O mare parte din acest buget este de așteptat să fie alocat prin scheme naționale de ajutor de stat. Cu toate acestea, schemele de ajutor de stat aprobate de Comisia Europeană nu sunt condiționate de obiectivele climatice și nu garantează nicio aliniere cu Acordul de Climă de la Paris. În mod similar, sumele mari mobilizate de Banca Centrală Europeană nu sunt condiționate în niciun fel de garanții de mediu”, consideră reprezentanții organizației.

Săgeți către Guvern

În continuarea luării de poziție din direcția Greenpeace, se pune accent pe sprijinul acordat de Executivul român sectorului aviației. „Guvernul român a oferit deja ajutoare de salvare de 130 de milioane de euro pentru companiile Tarom şi Blue Air și de 291 de milioane de euro pentru companii românești mari consumatoare de electricitate pentru compensarea costurilor cu emisiile de gaze cu efect de seră ce sunt transferate în prețul electricității. Am auzit multe în ultimele trei luni de la liderii noștri despre importanța recuperărilor verzi și echitabile; într-adevăr, nouăsprezece guverne naționale din UE au sprijinit în mod public acest lucru, inclusiv România. Și totuși, continuă să arunce bani publici către industriile toxice și să ofere plase de siguranță care să permită industriei combustibililor fosili să prospere, în timp ce 1 milion de români au fost trimiși în șomaj”, susține Alin Tănase, coordonator campanie Climă și Transport Durabil la Greenpeace România.

Cine participă la reuniunea europeană la distanță

Din câte figurează pe agenda publică a președintelui, Klaus Iohannis va asista începând cu ora 16 la reuniunea condusă de către președintele Consiliului European, Charles Michel, la care vor participa și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și din cele șase state partenere din regiune – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

86 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger