AcasăSOCIAL”Gratuitatea” racordării la gaze lovește în plin. Prețurile sar în aer

”Gratuitatea” racordării la gaze lovește în plin. Prețurile sar în aer

Legea aberantă dată de liberali umflă tarifele gazelor

Banii investiți de firmele de distribuție în racordările gratuite la gaze și la energie electrică impuse de liberali încep să fie recuperați de la români prin majorarea facturilor. Companiile se plâng că oamenii au profitat din plin de prevederea legislativă și au ajuns să solicite conducte de gaze pe câmp, sub pretextul că-și vor construi în viitor case. Totodată, firmele de distribuție s-au trezit că trebuie să investească în 2 km de conducte pentru un singur consumator.

Legea populistă impusă de liberali, care stabilea gratuitatea racordării la gaze și la energie electrică, începe să producă efecte. Banii investiți de firme vor fi suportați de toți românii, care vor începe să plătească mai mult pentru facturile de gaze și energie electrică.

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței, legea dată de liberali nu a avut efectul scontat, acela de a majora numărul beneficiarilor de gaze și energie electrică, ci, dimpotrivă, numărul a scăzut. În cazul gazelor naturale, numărul cererilor de racordare transmise de clienții casnici a crescut cu circa 170% în semestrul 1 2021 comparativ cu semestrul 1 2020, în timp ce numărul locurilor de consum a crescut cu doar 3,6%.

„Obligațiile de racordare determinate de schimbările legislative din ultima perioadă au generat o creștere accentuată a volumelor de solicitări de racordare la sistemul de distribuție raportat la perioadele similare din anii 2019 și 2020, generând un impact semnificativ asupra activității, inclusiv un impact financiar major, de natură să ducă la reducerea investițiilor din alte arii de activitate precum mentenanța sau reabilitarea rețelelor”, au arătat firmele de distribuție a gazelor naturale. Totodată, aceștia au atras atenția că toate costurile investițiilor vor fi recuperate de la ceilalți consumatori prin tariful de distribuție, ceea ce duce la o împovărare a clienților actuali prin prețul final al gazelor.

Au profitat de legislația făcută pe genunchi

Pentru că legea făcută de liberali nu prevede prioritizări pe criteriul eficienței economice, companiile s-au trezit că sunt obligate să facă investiții total aberante. Unele dintre acestea s-au aflat în situația de a finanța lucrări de extindere și pe terenuri agricole aflate la periferia unor localități din zona proprie de distribuție, cererile de racordare în astfel de situații fiind motivate de dorința solicitantului de a construi în viitor o locuință pe acel teren. În consecință, bugetele societăților disponibile pentru anul 2021, atât cele din surse proprii, cât și cele din credite bancare, s-au epuizat foarte repede, iar toate celelalte cereri de racordare au fost programate a se realiza în anul 2022.

Companiile au mai semnalat că unele investiții sunt complet nefezabile, de exemplu extindere rețea de 1,2 km pentru 2 consumatori casnici sau extindere rețea de 2 km pentru un singur consumator, costurile urmând a fi recuperate de la ceilalți consumatori. Firmele de distribuție s-au plâns Consiliului Concurenței de faptul că modificările normative au condus la creșterea numărului de solicitări datorită gratuității, fără a se ține seama de intenția de consum a clientului final. În plus, operatorul licențiat consideră că modul în care este organizată activitatea mărește cheltuielile cu racordările nejustificat din punct de vedere al eficienței, transferând costurile pe clienții deja existenți care au plătit racordurile și nu au contribuit la mărirea nejustificată a tarifului de distribuție.

Cresc tarifele și la energie electrică

Distribuitorii de energie electrică au semnalat și ei majorarea tarifelor, pe fondul creșterii costurilor necesare realizării lucrărilor de extindere și/sau de racordare. Potrivit Consiliului Concurenței, în semestrul I 2021 față de semestrul I 2020, numărul locurilor de consum la nivel național a crescut cu 1,4%, numărul cererilor de racordare a clienților casnici a crescut cu 31,1%, iar numărul cererilor de racordare finalizate a scăzut cu 22,1%. Totodată, durata medie de soluționare a acestor cereri a crescut cu 11%, de la 117 la 129 de zile, iar numărul cererilor de racordare aflate în analiza operatorilor a crescut cu 34%.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.443 afisari

5 COMENTARII

  1. Politicienii au tradat si aici ca la privatizare cand astia s au pricopsit aveau obligatia sa reivesteasca si sa mareasca retelele dar nu au facut o si daca vroiai bransanent plateai retea la santaj , acum cand ii obliga legal nemernicii maresc facturile pt ca politrucii le dau voie prin legea facuta de tradatori!!!

  2. 😂 Chiar puneți botul la articol? Tovarasicul redactor trebuia sa ne spuna concret cati bani au bagat firmele in racordare fata de anul prcedent cand nu era legea in vigoare. Ca o paranteza, ca sa fim foarte bine intelesi, proprietarii de automobile ca sa cumpere combustibil nu trebuie sa investeasca in statii peco. Corect? Nici cei cu apa La fantana nu ti cer sa ai actiuni la firma lor ca sa primesti apa. Si exemlele pot continua. Problema este la ANRE. Salarii babane, sitemul prost. Pai in comisia de la ANRE sunt reprezentantii tuturor firmelor mari de gaze si electricitate, doar nu o sa si dea singuri sanctiuni.

  3. Racordare gratuită? Cine și ce interes are în această afacere? Nea Ion nu-și face căsoaie în câmp. Chiar dacă ar fi așa nici nu l-ar băga în seamă băieții deștepți de la gaze. Tot șmecherii cu bani au pus la cale această afacere și pe banii altora.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger