AcasăSOCIALGrânele, produs de lux. Recolte scăzute, prețuri până la cer

Grânele, produs de lux. Recolte scăzute, prețuri până la cer

Prețurile ridicate ale energiei, combustibililor, îngrășămintelor și furajelor cresc costurile de producție agricolă și afectează rentabilitatea exploatațiilor agricole pe mai multe piețe europene din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, ceea ce determină unele state membre să solicite sprijin suplimentar din partea UE.

Dar un astfel de scenariu a fost agravat și mai mult de temperaturile mai ridicate și de secetele generalizate, din cauza lipsei de precipitații la începutul verii.

Prețurile orzului, grâului și ale altor cereale sunt deja cu 38% până la 78% mai mari decât în mod normal în statele baltice. De asemenea, majoritatea fermierilor europeni se confruntă cu prețul ridicat al motorinei și energiei electrice.Producția de cereale este de așteptat să scadă în Franța, Portugalia, Bulgaria și Polonia.

„Situația pe piețele agricole continuă să fie net nefavorabilă, cu o creștere dramatică la începutul agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei”, potrivit unui document intern al UE.

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume, dar capacitatea de export a țării a scăzut semnificativ de la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, din cauza blocadei porturilor la  Marea  Neagră.

Prețurile mondiale ale alimentelor au crescut de la pandemie. Însă întreruperile exporturilor din Ucraina au dus la la o situație și mai tensionată, ceea ce a generat temeri legate de o catastrofă iminentă a foametei în țările sărace – și îngrijorări generalizate cu privire la accesibilitatea alimentelor în UE.

ONU a avertizat că războiul din Ucraina ar putea duce la creșterea numărului de persoane subnutrite între 8 și 13 milioane anul viitor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
448 afisari

7 COMENTARII

  1. De ce scrieti prostii. Pretul graului este mai mic ca anul trecut. De ce creati panica? Vreti sa vin pana la Bucuresti?

  2. Comandor Gherghisan Tu esti un mare prostalau si idiot cretin
    Romania este in plina bunastare , economia duduie si romanii huzuresc , pretul la benzina a scazut la o pompa ” statiune de servici ” , scrie ziare.com ca sa dea sperante prostilor ca tine , grau si alimente , si energie de toate felurile abunda in Romania ta de imbbecil ce esti , mancator de kajat , scatofag imund venit de pe ziare.com sa linji in coor guvernul de plagisti

    • Te gasesc eu si colegii mei ”anonimule”. Sa nu pierdem timpul vino singur la 3 colonei in Venus sa-ti ispasesti greselile. Iti dam doar cate un baston intre ochi, in total 3!

      • Art 206 Ameninţarea | Codul Penal
        (1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
        (2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
        PS….inteleg ca din zona/judet constanta….eram in delegatie acum vreo 14 cu un coleg pe acolo si la o trecere de cale ferata….pur si simplu colegul s-a speriat si inchidere centralizata instant….era…unul din ala….stii prea bine banuiesc….aia care se taie pe maini…urat de tot se automutilase…….

  3. Pentru combaterea secetei ar trebui replantate perdelele forestiere de pe campuri, perdele care au rostul lor, perdele forestiere in jurul localitatilor si perdele forestiere de-a lungul drumurilor nationale si judetene. Pe langa faptul ca aceste perdele forestiere protejeaza culturile agricole, localitatile si drumurile de viscol si stabilizeaza solul, acestea atrag si mentin umiditatea in sol si in aer.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger