AcasăSOCIALGlobalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi...

Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!

Forţa de muncă asiatică a pătruns aproape în toate domeniile de activitate din România. Economia ţării noastre a primit o „injecţie” de personal în piaţa muncii.

Avantajul acestor angajaţi? Că acceptă salarii mai mici decât românii.

Economie la bani, dar şi la calitate

De exemplu, în corporaţii, în domeniul IT, indienii prestează pe bani mai puţini, dar fie nu-şi dau interesul, fie sunt slabi pregătiţi, conform unor discuţii pe platforma Reddit, preluată de ziare.com.

Un român care lucrează într-o corporație alături de angajați de mai multe naționalități a deschis o discuție despre problemele pe care le întâmpină în interacțiunea cu aceștia.

„Eu sunt un umil corporatist care lucrează la o cooperativă cu vreo 100 de plantații prin toată lumea.Sunt IT-ist, iar în afară de echipa mea și încă vreo 3-4 inși, tot IT-ul e externalizat în India printr-o companie de outsourcing. Sincer să vă spun, oameni mai slab pregătiți, mai incompetenți și cu mai puțin respect pentru munca lor ca indienii nu am văzut.

Am încercat să-i învățăm, nu se lipește de ei, am încercat să-i instruim să folosească Google înainte să ne arunce nouă toate problemele care le vin lor. I-am băgat în ședințe ca să încercăm să stabilim o ordine de lucru cu ei.

Nimic. Zero. Nada. Yok.În echipa mea suntem aproape 20 de inși din toată lumea, inclusiv indieni (nici ai noștri interni nu-s grozavi, da-ți faci treaba cu ei) și pe toți ne-au disperat ăștia externalizați cât trebuie să lucrăm după ei.

Una două, „Salut băieți, puteți verifica?”În 90% din situații, problemele ajunse la noi țin tot de ei, dar oamenii nu mișcă un deget, dau problema către echipa noastră, noi ne pierdem timpul investigând și în final tot ceva ce ține de ei este, dar până nu le dăm mură în gură ce și cum să facă, nu fac nimic”, a spus un IT-ist român pentru sursa amintită, continuând:

„Partea proastă e că deși a ajuns la urechile împărăției de sus de la vârf de multe ori subiectul asta, sunt ținuți în puf pentru că-s ieftini. Știm cu toții că la corporație contează să fie ieftin, nu bun.

PS: Nici nu se pune problema de rasism. Am avut aici în Românica un coleg transferat din India de la care am învățat foarte multe și îl respect maxim. La fel și cei din echipa mea. Nu-s grozavi, dar își dau interesul mai mult. Iar asta e de apreciat, că nu s-a născut nimeni învățat”.

Majorări salariale la bugetari

În timp ce „privaţii” se „luptă” cu forţa de muncă importată din Asia, Guvernul le măreşte lefurile angajaţilor de la stat.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marţi, că a fost pus în transparenţă un act normativ care prevede majorări salariale de 10%, în două tranşe, pentru categoriile cu venituri foarte mici. Dar şi decontări de ochelari, în limita a 500 de lei.

„A fost pusă în transparenţă (ordonanţa, n.r.). Este o cerinţă europeană cu decontările pentru ochelari până în suma de 500 lei; iar restul vorbim de majorări de 5% şi 5% categoriilor care nu au primit, celor care au venituri foarte mici”, a declarat premierul.

De asemenea, Ciolacu a declarat că Guvernul nu îşi permite majorări salariale mai mari pentru angajaţii din muzee sau bibliotecari. „Guvernul României atâta îşi permite” – a susținut premierul.

author avatar
Andrei Ștefan