AcasăSOCIALGhid video despre testele de salivă! Demonstrația făcută de miniștrii Alexandru Rafila...

Ghid video despre testele de salivă! Demonstrația făcută de miniștrii Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu – VIDEO

ghid videoGhid video despre testele de salivă! Demonstrația făcută de miniștrii Alexandru Rafila și Sorin Cîmpeanu - VIDEO

Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat un ghid video, compus din trei clipuri, despre modul de utilizare a testelor de salivă în școli începând de săptămâna viitoare.

În centrul celor trei videoclipuri sunt cei doi miniștrii și un elev de zece ani, care participă la demonstrație.

În primul clip, postat pe Facebook, ministrul Sănătăţii explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste.

Al doilea test este exemplificat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în calitate de cadru didactic, iar în al treilea videoclip este prezentat modul în care se pregătesc testele antigen pe bază de salivă.

Oficialul de la Educație spune că materialul deja a fost promovat „în toată rețeaua de învățământ din România, în toate cele 17.630 de școli”.

Cîmpeanu, reacție după ce a fost acuzat că testele sunt ambalate neconform

Potrivit ministrului Educației, testele au venit ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările europene. Cîmpeanu a făcut această precizare ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora testele de salivă pentru școli ar fi ambalate neconform.

„S-au primit 6,5 milioane de teste. Inspectoratele Județene au primit ceea ce s-a achiziționat, adică două tipuri de teste până acum. Unele ambalate la cutii de câte 25, altele ambalate la cutii de câte 50. Fiecare cutie conține câte un pliant de instrucțiuni, cât și un certificat de conformitate.

Afirmația cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmații trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deținerea certificatului de conformitate. Vă mai spun ca am discutat la IGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că așa se livrează testele în toată lumea, atunci când este vorba de cantități mari, și în Germania, și în alte state europene”, a afirmat ministrul.

author avatar
Andreea Vlad