AcasăSOCIALGermania, democrația-Polizei

Germania, democrația-Polizei

În afară de problemele economice ale Germaniei, opinia predominantă este că democrația germană nu se află într-o stare de sănătate prea bună

În urmă cu doar cinci ani, aniversarea a 70 de ani de la nașterea statului democratic german postbelic a fost însoțită de sărbători euforice. Acum, în schimb, puțini germani au avut chef să petreacă. În afară de problemele economice ale Germaniei, opinia predominantă este că democrația germană nu se află într-o stare de sănătate prea bună.

Cine este de vină? Liberal-centriștii susțin este că țara se confruntă cu o amenințare fără precedent din partea unor forțe populiste și de extremă dreapta nefaste – în special AfD, care, potrivit vicecancelarului,  urmărește „să transforme Germania într-un stat autoritar”. Dar se poate foarte bine argumenta că Germania prezintă deja semne îngrijorătoare de autoritarism, din partea acelorași forțe liberal-centriste.

AfD, sacul de box

La începutul acestei luni, un tribunal a respins o plângere a AfD împotriva clasificării sale de către Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) ca fiind un caz de suspiciune de extremă dreaptă, notează UnHerd. Acest lucru înseamnă că BfV, serviciul de informații interne, poate continua să monitorizeze activitățile și comunicațiile AfD. Guvernul a salutat-o ca pe o victorie.

Între timp, într-o altă hotărâre, un lider AfD din Turingia a fost amendat pentru că ar fi folosit un slogan al aripii paramilitare a Partidului Nazist. În urma acestor hotărâri, diverși politicieni, în special din partea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) de centru-dreapta și a Partidului Verzilor, au intensificat apelurile pentru interzicerea AfD.

Este de la sine înțeles că încercarea de a scoate în afara legii cel de-al doilea cel mai popular partid al țării nu ar fi doar îngrozitoare din punct de vedere democratic, ci ar avea și consecințe neașteptate și de mare anvergură – purtând împinge Germania de la o situație politică tensionată la o stare de neliniște civică.

Se pune la cale un  proces mai amplu de inginerie instituțională care vizează reducerea drastică a domeniului de acțiune democratică în numele protecției democrației. Un astfel de exemplu este „Legea pentru accelerarea eliminării extremiștilor din administrația publică”, aprobată recent, care vizează facilitarea vizării așa-numiților funcționari publici „extremiști” – sau „dușmani ai constituției” –  pot fi eliminați din posturile lor și chiar li se poate refuza plata pensiilor.

Legea devine o armă împotriva oricui se întâmplă să nu fie de acord cu politica guvernului într-o anumită problemă.

Isteria după “complotul Reichsbürger”

Multe dintre aceste inițiative au luat naștere pe fondul isteriei  care a cuprins Germania în urma dezvăluirii, în 2022, a unei presupuse lovituri de stat care ar fi fost planificată de un „grup terorist de extremă dreapta”.

Atunci când s-a aflat că majoritatea membrilor grupului Reichsbürger erau pensionari și că unul dintre liderii lor era un excentric de 70 de ani, autointitulat „prinț”, cu o înclinație pentru astrologie, oamenii au început să se manifeste pe rețelele de socializare pentru a denunța o farsă. Dar acest lucru nu a împiedicat guvernul și mass-media să umfle amenințarea reală a grupului, susținând că un guvern militar fascist era la un pas de a se instaura – și subliniind faptul că  mulți conspiratorii erau susținători ai AfD.

Pandemia, un punct de cotitură

Ca și în alte părți, pandemia a reprezentat un punct de cotitură în această derivă din ce în ce mai autoritară a politicii germane, deoarece guvernul a folosit „urgența de sănătate publică” pentru a înlătura procedurile democratice și constrângerile constituționale, pentru a militariza societățile și pentru a lua măsuri drastice împotriva libertăților civile.

Germania a pus în aplicare unul dintre cele mai draconice regimuri de blocare și de vaccinare în masă din lume, inclusiv utilizarea pașapoartelor de vaccinare și izolarea persoanelor nevaccinate. Între timp, definiția termenului „neconstituțional” a devenit din ce în ce mai vagă: profesorii au fost acuzați de „neconstituționalitate” dacă se opuneau închiderii școlilor.

Constituția germană a fost mult timp considerată drept principalul bastion democratic al țării împotriva aberațiilor antidemocratice. În prezent, pare să acționeze împotriva democrației însăși.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
463 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger