AcasăSOCIALGazul rusesc și frigul din case. Iohannis spune ce-i așteaptă pe români....

Gazul rusesc și frigul din case. Iohannis spune ce-i așteaptă pe români. „Ne vom confrunta cu o iarnă complicată”

Klaus Iohannis, veste proastă pentru bugetari: ADIO, vaca de muls numită "statul român"!

Președintele României, Klaus Iohannis,  a comentat acordul politic între statele membre UE privind reducerea voluntară a consumului de gaze naturale cu 15% pentru această iarnă.

Klaus Iohannis a fost întrebat, vineri, în cadrul vizitei făcute în România de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dacă, în contextul în care se va impune obligativitatea reducerii consumului de gaze, România va fi capabilă să sprijine Republica Moldova.

„Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condițiile în care gazul livrat de Rusia devine tot mai puțin, gazul pe piața internațională devine tot mai scump. Totuși, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă, după părerea mea”, a spus Iohannis.

„Nu dorim ca cineva să stea în frig”

„Noi trebuie, sigur, să căutăm surse alternative de gaz, trebuie să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar în același timp este înțelept să economisim acolo unde se poate, repet, acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap. Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva să stea pe frig. Nu putem să ne imaginăm că cineva dorește să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcționeze”, a continuat șeful statului.

„La noi s-a făcut o analiză și ministerul de resort a ajuns la concluzia că pentru România o economie așa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă, este sustenabilă. Aici nu vorbim de o reduce a consumului cu 15%  față de ce avem acum, ci o reducere cu 15% față de media ultimilor ani și calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig sau fără să închidem sectoare întregi ale industriei românești”.

„Situație extrem de dificilă în Republica Moldova”

„În același timp suntem, foarte conștienți de situația extrem, repet, extrem de dificilă în care se găsește Republica Moldova și astăzi, la Guvern, se vor purta discuții pe această teamă, și mâine, și poimâine, și în continuare până găsim soluția cea mai bună. Astăzi, în discuția cu doamna Președinte am convenit că trebuie să lucrăm diferite variante, trebuie să luăm în considerare diferite scenarii și să avem planuri concrete, pregătite pentru toate scenariile pe care putem să ni le imaginăm.

Un lucru este cert, nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții, așa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea. Pentru variantele bune este simplu, pentru variantele foarte grele este complicat, dar repet, nu vom abandona Moldova”.

author avatar
Tudor Borcea