Cauta

Gaza, Fâșia Foametei

Oamenii din Fâșia Gaza se confruntă cu o criză alimentară fără precedent

În fiecare zi din săptămâna trecută, Mustafa, cu portofelul plin și burta goală, căuta mâncare în ruinele Fâșiei Gaza. Mergea ore întregi, urmărind zvonuri: făină văzută la un magazin de pe strada Nasser, linte lângă moscheea distrusă, legume în ceea ce a fost Piața Saraya.

Timp de patru zile nu a găsit nimic. În a cincea zi, a urmărit un comerciant de pe piața neagră și a plătit aproape 100 de dolari pentru un kilogram de linte, potrivit Financial Times. Chiar și cei cu bani se trezesc în aceeași situație ca săracii: flămânzi și în căutare de hrană. Oficialii locali raportează acum zeci de decese – aproape 60 numai în luna iulie – din cauza foametei și malnutriției.

Deși nimeni nu a fost lăsat neatins de ofensiva Israelului, mica clasă de mijloc din Gaza – avocați, medici, profesori – a reușit inițial să atenueze cele mai grave ravagii ale foametei, dar și-a epuizat rezervele de economii.

Youssef Ahmed Abed, 36 de ani, a cheltuit 25.000 de dolari pentru a-și menține familia în viață. Acum, spune el, nici măcar banii nu-l mai pot ajuta: „Nu mai găsești nimic de cumpărat”. Unul din trei locuitori din Gaza petrece mai multe zile fără să mănânce, conform datelor World Food Programme.

Israelul a sprijinit controversata Fundație Umanitară din Gaza, care operează patru puncte de distribuție militarizate într-un model denunțat de ONU ca fiind o „încercare de înarmare a ajutorului”.

Politicile statului ebraic au împins enclava și cei 2,1 milioane de locuitori ai acesteia într-o criză a foametei de neconceput, fără precedent.

Situația se înrăutățește din cauza lipsei de valută forte. Bancomatele au fost închise de mult, iar casele de schimb vând shekeli, în schimbul transferurilor bancare, la comisioane de până la 45%.

Abed a precizat că a suportat taxele de schimb valutar pentru a nu ajunge în punctul „în care fiul meu plânge după pâine”.

Asmaa Tafesh, al cărei salariu de 1 200 de dolari îi permitea înainte de război să închirieze o mașină și să mănânce în oraș, pierde acum atât de mult din comisioane încât în unele luni trebuie să vândă bijuterii pentru a supraviețui. O pungă de făină o poate costa 40 de dolari. Zahărul ajunge la 100 de dolari kilogramul.

Camioane cu ajutoare sunt blocate de-a lungul frontierei Gazei  din cauza luptelor active, a drumurilor aglomerate și a pericolului reprezentat nu doar de jefuitori, ci și de armata israeliană. Mai mult de 1 000 de persoane au fost ucise în ultimele luni încercând să ajungă la provizii.

Pentru Mustafa, coborârea în foamete a început încet, apoi a devenit brusc inevitabilă: „Îmi pare rău să spun asta, dar dacă familia mea nu moare într-o operațiune militară israeliană, va muri de foame”.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Partidul lui Voiculescu, tomberonul politicii românești/ Antena 3 CNN, centru de reciclare
  • Un reputat analist economic șterge pe jos cu ANAF. Evaziunea fiscală este sursa veniturilor politicii în România
  • Reforma din Sănătate desființează spitalele publice. Banii plătiți de români la CASS, transferați la unitățile private
  • Gaza, Fâșia Foametei
  • ROMÂNIA ONESTĂ ȘI-A DAT DEMISIA: „Am dat șpagă de supraviețuire”
  • De ce Mercedes, VW și BMW vor pierde peste 10 miliarde de euro
  • Szczesny atacă vehement stilul Barcelonei „Nu e fotbalul meu, chiar dacă avem succes!”
  • Majorarea rovinietei în funcție de norma de poluare se amână cu 6 luni. Nu-i gata sistemul!
  • Legendă pentru Iugoslavia, izgonit din propriul cămin
  • Exit mobile version