Companiile din portofoliul său au pierderi și datorii și sunt căpușate de către activul de partid, s-a plâns ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Însă ministerul are în subordine societăți extrem de valoroase și cu potențial de a contribui la dezvoltarea țării, dacă ne referim doar la rezerve de cupru, metale prețioase și resurse minerale.
Domnul ministru Claudiu Năsui, de la Economie, pare să se comporte ca un copil răsfățat căruia, atunci când s-au împărțit jucăriile, i s-au dat unele mai puțin atractive. Acesta s-a plâns că portofoliul din Ministerul Economiei este cu companiile sărace, companiile cu probleme ale statului român. ”Companiile bogate sunt cele care au trecut la Ministerul Energiei sau la Secretariatul General al Guvernului. Noi nu avem foarte multe companii listabile pentru că nu poţi să listezi orice companie. Ăsta este primul scop: să le viabilizăm, să vedem ce putem viabiliza. Dar un lucru pe care nu-l vom face este: nu o să perpetuez toate găurile negre ale statului român. Noi avem companii în care s-au băgat zeci de milioane de lei din bani publici, banii contribuabililor, din banii lor s-au tot acoperit găurile acestea, şi mecanismul care era? Că era unul foarte simplu: companiile acestea făceau pierderi, spuneau e o companie, nu e pe buget de stat. Problema este că pierderile acelea generau datorii, datorii în sensul de neplată la ANAF, mai ales la statul român. Şi periodic venea tot Guvernul României şi spunea: gata, ştergem datoriile că va fi mai bine. Găurile negre nu mai trebuie tolerate, eu vreau să las acest minister curat”, a declarat Claudiu Năsui. În portofoliul Ministerului Economiei nu sunt, însă, găuri negre, ci doar societăți jefuite de-a lungul anilor, pentru care nimeni nu a vrut să găsească o soluție.
Găuri negre pentru noi, comori pentru alții
SC MinBucovina SA Vatra Dornei, companie minieră din România în subordinea Ministerului Economiei, se ocupă cu extracția, prelucrarea și comercializarea resurselor minerale utile: minereuri feroase, neferoase, substanțe utile nemetalifere, roci utile, zguri metalurgice, realizând și cercetare geologică. Societatea se află de mulți ani în faliment pentru că nu s-a găsit finanțare pentru rambursarea unui ajutor de stat primit în 2005, fără aprobarea Comisiei Europene. Compania Națională a Metlelor Prețioase și Neferoase, Remin Baia Mare, a intrat în insolvență în 2009 și de atunci este jefuită sistematic. La 31 decembrie 2018, datoriile Remin SA erau de peste 573,5 de milioane de lei, cu 16 milioane de lei mai mult decât la intrarea în insolvență, în condițiile în care a vândut 500.000 tone de concentrat de pirită auriferă. De compania Moldomin a scăpat Ministerul Economiei, după ce a fost vândută unei firme turcești, pe un preț derizoriu, la începutul acestui an. Rezervele de cupru ale companiei, concentrate în zona Moldova Nouă, erau estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale. În urmă cu 10 ani, valoarea minelor și a rezervelor de cupru era estimată la circa un miliard de euro.
Lăsate să moară
În general, companiile de stat, care se află acum în faliment, dizolvare sau insolvență, au fost pur și simplu lăsate să moară. Guvernul a refuzat să investească, condițiile de acordare a autorizațiilor de mediu au devenit mai dure decât în întreaga Europă și, rând, pe rând, acestea s-au închis. Pe lista găurilor negre ale Ministerului Economiei se mai află Romplumb Baia Mare, Oltchimul, Biroul Român de Metrologie Legală, Foraj București SA, precum și două companii strategice ale industrie de apărare.