AcasăSOCIALGăurile negre de care se plânge Năsui: cupru, metale prețioase și resurse...

Găurile negre de care se plânge Năsui: cupru, metale prețioase și resurse minerale

Ministrului Claudiu Năsui nu-i plac companiile din subordine

Companiile din portofoliul său au pierderi și datorii și sunt căpușate de către activul de partid, s-a plâns ministrul Economiei, Claudiu Năsui. Însă ministerul are în subordine societăți extrem de valoroase și cu potențial de a contribui la dezvoltarea țării, dacă ne referim doar la rezerve de cupru, metale prețioase și resurse minerale.

Domnul ministru Claudiu Năsui, de la Economie, pare să se comporte ca un copil răsfățat căruia, atunci când s-au împărțit jucăriile, i s-au dat unele mai puțin atractive. Acesta s-a plâns că portofoliul din Ministerul Economiei este cu companiile sărace, companiile cu probleme ale statului român. ”Companiile bogate sunt cele care au trecut la Ministerul Energiei sau la Secretariatul General al Guvernului. Noi nu avem foarte multe companii listabile pentru că nu poţi să listezi orice companie. Ăsta este primul scop: să le viabilizăm, să vedem ce putem viabiliza. Dar un lucru pe care nu-l vom face este: nu o să perpetuez toate găurile negre ale statului român. Noi avem companii în care s-au băgat zeci de milioane de lei din bani publici, banii contribuabililor, din banii lor s-au tot acoperit găurile acestea, şi mecanismul care era? Că era unul foarte simplu: companiile acestea făceau pierderi, spuneau e o companie, nu e pe buget de stat. Problema este că pierderile acelea generau datorii, datorii în sensul de neplată la ANAF, mai ales la statul român. Şi periodic venea tot Guvernul României şi spunea: gata, ştergem datoriile că va fi mai bine. Găurile negre nu mai trebuie tolerate, eu vreau să las acest minister curat”, a declarat Claudiu Năsui. În portofoliul Ministerului Economiei nu sunt, însă, găuri negre, ci doar societăți jefuite de-a lungul anilor, pentru care nimeni nu a vrut să găsească o soluție.

Găuri negre pentru noi, comori pentru alții

SC MinBucovina SA Vatra Dornei, companie minieră din România în subordinea Ministerului Economiei, se ocupă cu extracția, prelucrarea și comercializarea resurselor minerale utile: minereuri feroase, neferoase, substanțe utile nemetalifere, roci utile, zguri metalurgice, realizând și cercetare geologică. Societatea se află de mulți ani în faliment pentru că nu s-a găsit finanțare pentru rambursarea unui ajutor de stat primit în 2005, fără aprobarea Comisiei Europene. Compania Națională a Metlelor Prețioase și Neferoase, Remin Baia Mare, a intrat în insolvență în 2009 și de atunci este jefuită sistematic. La 31 decembrie 2018, datoriile Remin SA erau de peste 573,5 de milioane de lei, cu 16 milioane de lei mai mult decât la intrarea în insolvență, în condițiile în care a vândut 500.000 tone de concentrat de pirită auriferă. De compania Moldomin a scăpat Ministerul Economiei, după ce a fost vândută unei firme turcești, pe un preț derizoriu, la începutul acestui an. Rezervele de cupru ale companiei, concentrate în zona Moldova Nouă, erau estimate la circa 200 de milioane de tone, ceea ce ar însemna circa 30% din rezervele naționale. În urmă cu 10 ani, valoarea minelor și a rezervelor de cupru era estimată la circa un miliard de euro.

Lăsate să moară

În general, companiile de stat, care se află acum în faliment, dizolvare sau insolvență, au fost pur și simplu lăsate să moară. Guvernul a refuzat să investească, condițiile de acordare a autorizațiilor de mediu au devenit mai dure decât în întreaga Europă și, rând, pe rând, acestea s-au închis. Pe lista găurilor negre ale Ministerului Economiei se mai află Romplumb Baia Mare, Oltchimul, Biroul Român de Metrologie Legală, Foraj București SA, precum și două companii strategice ale industrie de apărare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.797 afisari

11 COMENTARII

  1. Vai de noi, ce neterminați, ce stîrpituri sînt puse să gestioneze bogățiile României! Pînă le înstrăinează, evident. Uitați-vă la muianul acestui sfrijit. Are… dar chiar are cineva impresia că ăsta ia vreo decizie, de acolo de unde e pus, şi nu execută ordinele altcuiva, numai în interesul nostru, nu? La fel şi pentru Căcîțu & Co. Are cineva impresia că în România decide, cel puțin economic, careva din ăia care apar la televizor şi ne poartă de grijă?

    • Sa-ti fie rusine mai Anonimule ! Claudiu Nasui este de cca 7 luni in pozitia de Min.Economiei si incearca,totusi sa fiabilizeze ce se mai poate ,dar „mortii” nu se mai scoala.Probabil ca esti unul din „beneficiarii” capusa ai acestor companii si ti s-a inchis robinetul.Vremea ta a trecut!

      • Mai google, tu stii ce vorbesti? Te-ai uitat cine este individul asta? Neam de securist, din tată in fiu, in plus fiu de securist trădător care si-a folosit pozitia ca sa se îmbogățească. Au acum vreo 100 de milioane de euro pentru ca nelegiuirile facute de ei s-au prescris. Asta vrea sa vândă tot ce se mai poate vândă. In loc sa se bată sa pună pe picioare ce au demolat animalele care l-au precedat, încearcă să vândă tot ce mai avem, repede, până nu-l zboară cineva de pe scaun. Curtea de conturi l- a impiedicat să vândă CFR marfă. Acum vrea sa vândă sarea. Mai tarziu, alte rezerve naturale, găuri negre pentru el.
        Mai gogule, nu stiu dacă esti apolitic sau te bați cu cărămida în piept pentru mai stiu eu ce partid dar cred ca este cazul sa te gândesti si la copii tăi, nu numai la copii lui Nasui.

  2. „condițiile de acordare a autorizațiilor de mediu au devenit mai dure decât în întreaga Europă” = DE CE OARE?

  3. @ Cât s-a recuperat de la cei ce trebuiau să restituie ajutorul de stat și de la cei ce au decis acordarea ajutorului de stat despre care s-a stabilit că a fost acordat în mod necorespunzător , de către cei ce au stabilit o astfel de chestiune, ? A stabilit Ministerul Economiei că plătește turcul, așa s-au înțeles, ?

    • Stati linistiti e o lege nescrisa a pământului sacra strabuna care te arrde de te ustura kurru.

  4. @ Dacă sunt resurse cărora li se aplică reglementările de la articolul 136 din Constituția României,?

  5. nu a fost in stare sa gestioneze in beneficiul romanilor o amarata de platforma pt ajutoraea companiilor si vrea sa festioneze acest companii pt romani???????

  6. Niste handicapati,care nu faceau decat scandal in fata sediului guvernului si pe holurile parlamentului,au ajuns sa conduca tara.Mai trebuie pus ministru si ,,Ceausecu”,alt handicapat sa se ,,balbaie” si asta prin guvern si avem efectivul complet.Plecati naibii cu cine v-au votat si a facut alianta cu voi,in speta ,,dulapul”,care acum ne mai avand ce face,ca nu mai trebuie sa citeasca:jos Pe Se De, merge zilnic la Sibiu sa-si f… toapa.Asta a ajuns Romania.Oare vom scapa vreodata de sintagma de ,,popor blestemat”??????

  7. Oameni buni, presedintele Romaniei a spus intr o cuvantare de a sa ca trebue sa luptam contra incalzirii globale si ca se va implica mult mai mult in asta si drept consecinta Ursula Von der Lyen presedinta comisiei europene a hotarat sa nu aprobe PNRR ul Romaniei pana nu se vor inchide toate minele de carbuni Ce credeti, cine a intervenit? A intervenit chiar Iohanus in pofida faptului ca Germania nu a inchis si nu va inchide nicio mina Judecati si dv-stra pe cine tinem din banii nostri sa ne conduca Un tradator alogen !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger