Cauta

Gata cu internările! Ministerul Sănătății reduce numărul de paturi din spitale

Ministrul Alexandru Rafila strânge robinetul banilor pentru spitale

Ministerul Sănătății a decis să mai reducă, cu câteva mii, numărul de paturi din spitale, pe motiv de economii la buget și de împingere a pacienților către asistența medicală primară. Din 2013 până în prezent, au fost desființate aproape 17.000 de locuri în spitale, măsură care a condus la închiderea mai multor unități sanitare și care a lăsat o bună parte din populație fără acces la servicii medicale. Ultima tăiere a numărului de paturi s-a produs în 2016.

Din 2013 până în aprilie 2023 au fost desființate circa 17.000 de paturi din spitale. Desființarea a însemnat închiderea mai multor spitale orășenești și comunale, lăsând descoperită, din punct de vedere al accesului la servicii medicale, o bună parte a populației. Acum, Ministerul Sănătății a decis, cu aprobarea Guvernului, ca, de la 1 iulie 2023, să mai taie alte 2.205 de paturi, acestea regăsindu-se, teoretic, în sistemul de îngrijiri paliative. Cum Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale atât la spitalele publice, cât și la cele private, rămâne de văzut unde va opera aceste tăieri Ministerul Sănătății. Însă, dat fiind prestația jalnică din pandemie și politicile restrictive dictate de la nivelul Executivului, care au făcut ca spitalele publice să funcționeze acum la jumătate din capacitate, este de așteptat ca desființările să se facă în această zonă, cu disponibilizările sau redistribuirile de personal aferente.

”Raţionalizarea reţelei spitaliceşti, a cărei componentă este şi Planul Naţional de Paturi, are drept scop reducerea ponderii serviciilor de asistenţă medicală spitalicească corelată cu dezvoltarea spitalizării de zi și segmentelor de asistenţă medicală primară și asistență ambulatorie de specialitate care permit o gamă largă de rezolvări terapeutice caracterizate de aceeaşi eficacitate dar mult mai eficiente din punct de vedere al raportului cost- beneficiu”, arată Ministerul Sănătății.

Măsura, valabilă până în 2025

Potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2023 -2025, începând cu data de 1 iulie 2023 până în 2025, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional va fi de 117.284. Numărul total include paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute, respectiv pentru afecţiuni cornice, precum și paturile din sanatoria și preventorii. Din numărul total de paturi din țară vor fi excluse paturile aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative. Detalierea pe judeţe, respectiv pentru municipiul Bucureşti a numărului total de paturi se va aproba anual prin ordin al ministrului sănătăţii, cu acordul prealabil al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, respectiv al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.

Mai puțini bani pentru spitale

Numărul total de paturi reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum și cu sanatoriile și preventoriile, din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vigoare. Cu un număr de paturi mai mic, spitalele vor primi și bani mai puțini, ceea ce va însemna un adevărat dezastru la nivelul unităților sanitare, care au fost nevoite să suporte din banii alocați toate creșterile salariale majore din ultimii ani.

Ultimele stiri

  • Femeie în scaun cu rotile, batjocorită în Craiova Olguței Vasilescu. Un șofer de autobuz i-a închis în nas ușile și a refuzat să coboare rampa de acces!
  • Globalizarea muncii în România. Indienii din corporaţii, plătiţi prost, dar nici nu-şi dau interesul. Angajaţii români, exasperaţi!
  • Comunicat de presă PRAKTIKER REAL ESTATE ROMÂNIA SRL
  • Încă un cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce zonă s-a produs
  • Legea care le restricţionează copiilor accesul la telefoanele mobile. Cât timp vor avea la „ecrane”, în funcţie de vârstă
  • Gabriela Firea: 1 miliard de euro fonduri europene nerambursabile atrase în București
  • Ipoteză șocantă a spionilor ruși, în legătură cu tentativa de asasinare a premierului Slovaciei.
  • Poza Zilei
  • Angajații statului ies să protesteze joi, în Piața Victoriei
  • Franța a lansat racheta nucleară! Care îi este destinația?
  • Exit mobile version