AcasăSOCIALGata cu internările! Ministerul Sănătății reduce numărul de paturi din spitale

Gata cu internările! Ministerul Sănătății reduce numărul de paturi din spitale

Ministrul Alexandru Rafila strânge robinetul banilor pentru spitale

Ministerul Sănătății a decis să mai reducă, cu câteva mii, numărul de paturi din spitale, pe motiv de economii la buget și de împingere a pacienților către asistența medicală primară. Din 2013 până în prezent, au fost desființate aproape 17.000 de locuri în spitale, măsură care a condus la închiderea mai multor unități sanitare și care a lăsat o bună parte din populație fără acces la servicii medicale. Ultima tăiere a numărului de paturi s-a produs în 2016.

Din 2013 până în aprilie 2023 au fost desființate circa 17.000 de paturi din spitale. Desființarea a însemnat închiderea mai multor spitale orășenești și comunale, lăsând descoperită, din punct de vedere al accesului la servicii medicale, o bună parte a populației. Acum, Ministerul Sănătății a decis, cu aprobarea Guvernului, ca, de la 1 iulie 2023, să mai taie alte 2.205 de paturi, acestea regăsindu-se, teoretic, în sistemul de îngrijiri paliative. Cum Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale atât la spitalele publice, cât și la cele private, rămâne de văzut unde va opera aceste tăieri Ministerul Sănătății. Însă, dat fiind prestația jalnică din pandemie și politicile restrictive dictate de la nivelul Executivului, care au făcut ca spitalele publice să funcționeze acum la jumătate din capacitate, este de așteptat ca desființările să se facă în această zonă, cu disponibilizările sau redistribuirile de personal aferente.

”Raţionalizarea reţelei spitaliceşti, a cărei componentă este şi Planul Naţional de Paturi, are drept scop reducerea ponderii serviciilor de asistenţă medicală spitalicească corelată cu dezvoltarea spitalizării de zi și segmentelor de asistenţă medicală primară și asistență ambulatorie de specialitate care permit o gamă largă de rezolvări terapeutice caracterizate de aceeaşi eficacitate dar mult mai eficiente din punct de vedere al raportului cost- beneficiu”, arată Ministerul Sănătății.

Măsura, valabilă până în 2025

Potrivit Hotărârii de Guvern privind aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2023 -2025, începând cu data de 1 iulie 2023 până în 2025, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional va fi de 117.284. Numărul total include paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute, respectiv pentru afecţiuni cornice, precum și paturile din sanatoria și preventorii. Din numărul total de paturi din țară vor fi excluse paturile aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, numărul de paturi din penitenciarele spital, precum şi numărul de paturi pentru îngrijiri paliative. Detalierea pe judeţe, respectiv pentru municipiul Bucureşti a numărului total de paturi se va aproba anual prin ordin al ministrului sănătăţii, cu acordul prealabil al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, respectiv al ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.

Mai puțini bani pentru spitale

Numărul total de paturi reprezintă numărul maxim de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele publice, indiferent de subordonare, cu spitalele private, precum și cu sanatoriile și preventoriile, din România, în condiţiile prevăzute în Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, în vigoare. Cu un număr de paturi mai mic, spitalele vor primi și bani mai puțini, ceea ce va însemna un adevărat dezastru la nivelul unităților sanitare, care au fost nevoite să suporte din banii alocați toate creșterile salariale majore din ultimii ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.173 afisari

41 COMENTARII

  1. Băi popor, nu puneți botu’ la asta! Important e unde vă faceți vacanța la vară, la greci sau la turci. Și mai sunt o groază de uichenduri în care tre’ să vă orientați din timp la Predeal sau Sinaia, vorba aia.
    Ce dacă, atunci când o să dați de dracu’, o să crăpați „paliativ” acasă, într-o baltă de căcat și de pișat? Important e să băgați sub nas „Clătite Uriașe la 10 lei bucata” pă Valea Prahovei și să vă plimbați grăsimea pe ștrase în stațiuni, este? Are balta pește…
    Slugoi patetici…

    • Declarație de presă susținută la Palat : pandemia a scos la iveală „deficiențele structurale” din sistemul de sănătate românesc.

      Video : Principalele declarații , „Am abordat modul de întreținere al echipamentelor necesare în spitale şi reţelelor electrice aferente. La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți, pentru a găsi cele mai bune rezolvări la aceste probleme.
      Azi au fost identificate soluții concrete. În primul rând, e necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale (în special oxigen) și a rețelelor electrice. Se impune regândirea instrumentelor financiare pentru mentenanța sistemelor. Inginerii medicali trebuie implicați mai mult în partea aceasta.

      Împreună cu Guvernul, sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat și care trebuie să demareze imediat 😁😁😁😂😂.

      Romania educata si Statul esuat cu avioane de lux

      https://www.gds.ro/Actualitate/2020-11-18/klaus-iohannis-vom-reconstrui-din-temelii-tot-sistemul-sanitar/

  2. Rafila gadeste Usereste!
    Nu a dezvoltat medicina primara, nici asistenta de urgenta in ambulatorii, da’ reduce nr.de paturi din spitale!
    Pai, asiguratii CNAS tot platesc da’ primesc palme.
    Cum sa reduca bugetele din spitale si asa subfinantate, avand in vedere preturile de piata ale medicamentelor, preturile energiei si ale alimentelor?

  3. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că avem datorită lui Rahila măcar posibilitatea de a muri acasă. E mai bine decât să mori în spital și mai ales în urma oxigenoterapiei, a consumului de Kaletra ori Remdesivir sau datorită vaxxinului. Domnul fie lăudat!

  4. Noi chiar suntem nebuni…mai ales Rafilla ! Să faci economie la spitale, pe seama vieților românilor este o nebunie !

  5. Bai prafila, bai fiu se sekurici ordinar, si tradator de neam si de colonie esuata, faci in felul urmator: inchizi toate spitalele de stat timp de 1 luna, lasi deshis numai alea private, dar foarte scumpe, si o sa vezi cat timp le ia la romanasi sa mai faca inca o revolutie !! Sau un geno-cid, ceva acolo, sa fie bine, ca sa nu fie rau 🙂 Ha ha ha 🙂

  6. „-te doare ficatul…..dar cand esti medic si te doare ficatul
    si stii de ce te doare
    te doare MAI RAU!”

    -citat din Alexandru Rafila
    senioru lu ala din poza,tac-su,
    au fost 2 de a.rafila.
    (maxtor nu are scrupule sa citeze din tortzionari)

  7. Pai, dupa ce le-a facut salarii de 5-6.000 euro pe luna, la medici, acum le reduce si numarul de pacienti, sa nu dea in fiert saracii!!!!!Ca sunt si bine pregatiti, rata de supravietuire in spital este de 60-70%, restul sunt pierderi colaterale, se intocmeste proces-verbal de scazamant si gata…

  8. Inainte de marirea salariilor la medici te duceai la ambulatoriu si stateai la usa doctorului mult si bine la coada Inauntru doamna doctor citea ziarul ,nici nu-i pasa ,,La salariul acesta nici nu-ti vine sa mai deschizi usa ,Sa faca tratamente si sa puna diagnostice SRI-ul ziceau ei „”Vreti sa ne intoarcem inapoi acolo bai inconstientilor !Proasta lume !De ce sa nu le dam salarii normale? Doctorii muncesc fata de momaile rahatite de pensionari speciali!Sa va duceti la Bode sa va dea retete prostilor !Oamenii din spitale muncesc sa salveze vieti ,specialii ce fac ?

    • Bai, domnul X, sa stii ca si in prezent se asteapta nejustificat la usa medicilor. Sau tu esti unul dintre ei???Prea le iei apararea!!! Nu stii cate malpraxis-uri au fost in ultimul timp in spitale??Restul cu SRI, sau Bode, este problema ta.

  9. Sunteți greșit informați. Am o prietenă doctor. Câștiga 2000 euro, nu 5000- 6000 cum se scrie în comentarii. Leul s-a devalorizat, valoarea euro a crescut și salariile nu mai înseamnă așa mult, toate salariile nu numai ale medicilor.

    • La spital la Suceava se castiga si cate 7000-8000 de euro pe luna, daca vorbim de medici. Fara a pune la socoteala si shpaga venita din coruptie.
      2000 de euro castiga un medic „sătesc „

    • bRAT ELIZA esti mincinoasa! Valoarea euro e la fel ca acu 5 ani! Iar medici au salarii de 5/6000 euro lunar! Asistentele au 2000 de euro, adevaarat nu toate.

  10. acum 5-6 ani plateam din salariu cu mult mai putin contribuțiile la sanatate si nu era nici un rafila care sa puna problema intr-un mod atat de idiot si hain.
    comparativ cu ce plateam atunci la sanatate, acum platim enorm de mult din salariul lunar, iar in caz de nevoie de spital-sistem medical, vine rafila-godzila sa ne anunte ca strange el robinetul pentru spitale.
    rezulta fara nici un dubiu, comparativ vorbind, ca in sistemul de sanatate actual SE FURA ENORM DE MULT. ENORM!
    asa ca NU MAI FURATI!

  11. Nu-i nimic, mai putine paturi inseamna mai putini bolnavi in spitale, adica o natie mai sanatoasa pe hartie. Succesuri a la Rafila!

  12. Conducerea ministerului sanatatii trebuie facuta de un grup de ingineri sau economisti care sunt in stare sa faca o analiza economica (care implica foarte multa matematica) pentru a gasi solutii la problemele financiare din sanatate. Aceasta trebuie facuta pe fiecare judet in parte. Nu se pot lua masuri unice pentru toate judetele. Trebuie implicati in analiza directiile sanitare al fiecarui judet in parte si numai dupa aceasta etapa se iau masuri de desfiintare de unitati sanitare sau paturi din spitale judetului respectiv.Ei desfiinteaza paturi in spitale dar nu maresc numarul salilor de opertie si al salilor de explorari functionale. Spre exemplu: in Franta un aparat CT, RMN sau Angiograf functioneaza neintrerupt 24 din 24 ore si sunt operate de fiecare medic din teritoriu cu aceasta specializare. La noi avem un sef de sectie, vataf, care face programari de cativa pacienti pe zi, iar in turele de dupa amiaza si noapte nu functioneaza.Aceste aparate se defecteaza datorita opririlor prea dese si neindeplinirea protocoalelor tehnice de pornire.Piesa principala fiind un tub emitator de raze care costa intre 40-90 mii euro.Costurile intretinerii acestor aparate sunt mai mari in Romania decat in tarile limitrofe.

  13. In alte tari, medicina de familie este foarte bine dezvoltata, iar boala pacientului nu avanseaza intr-atat de mult incat sa fie nevoie de internare… ceea ce e un lucru ideal.
    In plus de asta, cred ca ar trebui dezvoltata asistenta sociala, fiindca sunt multi batrani parasiti de familie in spitale, care ocupa paturile, desi locul lor ar fi la un camin de batrani

  14. De ce mai plateste prostanul angajat asigurari de sanatate daca este trimis la privat unde trebuie sa decarteze banul?

  15. Esti gay nu gheu prostule !Adica te fu..ti in c..ur ,puti a ca..cat ai mintea ravasita Esti o creatura care uraste femeile ,un accident al naturii

  16. Închiderea spitalelor, reducerea paturilor din spitale, etc., se întâmpla în toata Lumea….
    Cititi „Super Memorandum -ul de la Strasbourg, semnat în 2014 de sinagoga satanei ! Veti afla lucruri cutremuratoare….

    • De câte ori mergi la spital și de câte la medicul de familie? Pacienții sunt pasați cu greul îngrijirilor la medicul de familie unde se vor duce obligatoriu o dată pe an pentru un examen medical general prcum și pentru vaxxxinare cu ce a hotărât omese și rahila. Nu face pacientul examenul obligatoriu și nu se vaxxxinează de cel puțin 2 ori pe an, nu mai beneficiază de asistență medicală gratuită și medicamente compensate. Plătește tot pentru ca bigpharma și lacheii ei să prospere. Aceasta este mișcarea. Controlul.

  17. Cand sunteti mincinoasa ,dna Marcu,atunci cand scrieti astfel de articole sau cand cenzurati pe cei care intaresc spusele dvs?Probabil v-ati fi asteptat sa injur ca un birjar ,ca asta de mai sus, sigur m-ati fi publicat.

  18. La ce se întâmplă acum în majoritatea spitalelor, având în vedere cati oameni au murit cu zile din cauza felului în care medicii si-au făcut datoria și la cât se fura sub pretextul „acordării asistenței medicale”, ar trebui închise o grămadă de spitale…!!! Dar nu vor avea curajul sa o facă pt.ca este o sursa buna de venituri pt.baronii locali și camarila lot!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger