AcasăSOCIALGata cu deficitul de personal în MAI. Polițiștii, înlocuiți cu armate de...

Gata cu deficitul de personal în MAI. Polițiștii, înlocuiți cu armate de drone

Angajații MAI pot pleca acasă. Dronele preiau atribuțiile polițiștilor

Guvernul a decis să aprobe, în ultima ședință, o ordonanță de urgență care reglementează achiziția și utilizarea dronelor de către MAI. Proiectul mai fusese în dezbatere publică, dar a ajuns prin sertare. Motivul implementării grăbite a acestuia are legătură cu protestele anunțate de polițiști, care s-au săturat să mai fie batjocoriți de politicieni. Răspunsul Executivului este înlocuirea angajaților MAI cu armate de drone, care să efectueze misiuni de supraveghere totală.

Invocând pretextul că s-ar regăsi în programul de guvernare 2023-2024, Executivul a decis să treacă la achiziționarea masivă de drone, concomitent cu reglementarea utilizării acestora. Potrivit Guvernului, aeronavele fără pilot permit reducerea timpului și a costurilor necesare pentru procesele de monitorizare și pătrunderea în locurile cu acces dificil sau periculos.

Totodată, în domeniul ordine publică, utilizarea dronelor este relevantă pentru executarea misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne, pentru observarea din aer a activităților care se desfășoară pe suprafața terestră, fluvială și maritimă, observarea din aer și monitorizarea zonei de graniță, rute de migrație și activități ilegale, monitorizarea traficului rutier, identificarea locurilor și persoanelor care afectează ordinea publică, supravegherea și monitorizarea adunărilor și a mulțimilor violente, precum și supravegherea zonelor în care sunt concentrate mase mari de oameni (competiții sportive, întâlniri internaționale, demonstrații, revolte etc). ”Utilizarea dronelor în sectorul ordinii publice prezintă o serie de avantaje, cum ar fi obținerea, cu cheltuieli mai mici, a unor imagini aeriene în timp real asupra situației din teren, scăderea timpului de reacție, furnizarea informațiilor necesare luării deciziilor într-o totală cunoștință de cauză și întărirea încrederii în justețea deciziilor”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Economii la buget

Tot la capitolul avantaje sunt trecute reducerea costurilor privind consumul de resursă de aviație, reducerea misiunilor de tip supraveghere cu elicopter, creșterea capabilității îndeplinirii misiunilor în folosul ordinii și siguranței publice, capabilitatea de a zbura în condiții de aer sever poluat, riscuri minime în cazul unui accident aviatic, poluare fonică aproape inexistentă la 100 m deasupra solului și căutare persoane dispărute cu ajutorul tehnicii de detectare a semnalului telefoanelor mobile.

Mai mult, ora de zbor față de elicopter este de 10 ori mai ieftin, și se pot desfășura misiuni de asigurare a ordinii publice în condiții de densitate urbană ridicată, precum și supravegherea unor obiecte la viteze mici și zbor la înălțimi reduse. ”În comparație, diferența dintre imaginile captate de o dronă și imaginile din satelit este că drona poate face fotografii cu o rezoluție de până la câțiva centimetri pentru fiecare pixel și poate obține o calitate și o precizie mai mare a imaginilor în timp real, deoarece acestea pot zbura sub plafonul de nori. În plus, un satelit poate furniza imagini doar o dată pe săptămână sau o dată pe lună, când orbita acestuia este deasupra zonei de interes”, se mai precizează în motivarea actului normativ.

Liber la achiziții masive

Fondurile necesare în vederea achiziționării și operării sistemelor de aeronave fără pilot la bord se vor realiza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne și al structurilor/instituțiilor beneficiare, precum și din fonduri externe nerambursabile, rambursabile și sau alte surse legale de finanțare, susține Guvernul. Potrivit ordonanței de urgență, în vederea optimizării cheltuielilor ocazionate de achiziția și operarea sistemelor de aeronave fără pilot la bord, se desemnează Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ca unitate de achiziții centralizate. În același timp, ordonanța reglementează faptul că aparatele de zbor fără pilot la bord au scopul de a capta informații de interes pentru desfășurarea activității MAI, precum și pentru desfășurarea activității ministerelor și organelor centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.