Trenurile Intercity revin din 11 decembrie, după o pauză de 8 ani. Partea ciudată este că unele dintre ele vor fi mai lente decât trenurile InterRegio, deși biletele vor costa cu 15-20% mai mult.
Pe trenurile IC vor fi puse vagoane modernizate care în prezent circulă pe trenuri IR, deci nu vor fi vagoane nou-nouțe. CFR Călători promite și Internet WiFi.
În Transilvania, viteză de 55 km/h
Specialiştii în infrastructura feroviară susţin că nu avem, din păcate, infrastructura potrivită pentru trenuri IC și nici vagoane foarte noi. Plus că, mai ales în Transilvania, sunt sute de km unde viteza medie comercială poate atinge cel mult 55 km/h.
Cele mai rapide vor fi trenurile IC dintre București și Constanța și între Brașov și Constanța. De la Cluj la București viteza medie va fi de sub 57 km/h.
Bucureşti – Arad, în peste 10 ore
Trenul IC 531 va face 10 ore și 17 minute pe cei 626 km dintre București și Arad, în timp ce trenul internațional Ister, IR 472, va face 10 ore și 13 minute prin Sibiu, pe o rută de 599 km.
Cel mai rapid tren Arad – București NU va fi un InterCity, ci trenul Dacia de la Viena, care circulă pe un traseu identic cu al trenului IC, cu diferența că nu oprește la Teiuș.
Mai lent decât un InteRegio
Trenul IC Iași – București va face 6 ore și 10 minute, mai mult decât fac în prezent două trenuri IR pe aceeași distanță. Și la întors este valabilă diferența, conform hotnews.
Între Cluj și București, trenul IC are o viteză medie de 58 km/h, iar la întors de 57 km/h. Trenul Tomis Express are o viteză medie de 87 km/h pe cei 391 km dintre Brașov și Constanța.