Se fac angajări în construcții. 100.000 de angajați lipsesc din domeniul construcțiilor, în România. Iar tendința este în creștere. Muncitorii pleacă din țară, iar alții nu par dispuși să le ia locul.
Firmele de construcții din România se plâng că nu mai găsesc muncitori și personal calificat și încearcă să-i atragă pe români cu salarii mai bune și facilități pentru angajați.
Problemă: testul ISCIR e doar în română
Problema este că viitorii angajați ar trebui să dea un test doar în limba română pentru a primi autorizare ISCIR, deși suntem în UE.
„Pentru motostivuitoare trebuie autorizare ISCIR. Noi găsim persoane, dar problema este că testul la ISCIR se dă numai în limba română. Nu poți să le acreditezi”, a spus Romulus Badea, partener Soter & Partners.
La fel, spune el, e problema și la operator pod rulant, la macaragii. „Macaragii nu prea mai sunt, operator pod rulant nu mai există și angajatorii nu pot să formeze străini.
În alte țări UE care se confruntă cu aceeași problema, procedurile s-au simplificat. Acolo instructajul se face la locul de munca. Ulterior sunt verificați la unele operațiuni de bază și asta este tot.
Un ceh, de exemplu, dacă este deja autorizat în țara sa, poate veni aici și să echivaleze studiile. Nu mai este nevoie să dea un test. În schimb, dacă nu are autorizarea din țară, testul va trebui să-l dea în limba română”, a mai zis Romulus Badea.
Salarii foarte bune în construcţii
Un muncitor în construcții, la o firmă din Oradea, poate câștiga chiar și 8.000 de lei pe lună, în timp ce un inginer constructor poate merge acasă chiar și cu 3.000 de euro, în funcție de proiect.
Specialiștii spun că una dintre soluții pentru a putea duce la bun sfârșit proiectele prin PNRR este atragerea românilor din Diaspora acasă. O altă soluție este aducerea de muncitori de pe piețele asiatice.
Lipsa de muncitori este artificial făcută. Este doar prilej de adus străini după cum este plănuit.
nu vorbii prostii! nu gasesti nici cu 300 roni/zi un salahor! putinii care lucreaza o fac la negru! nu platesc un sfant impozit!
Banii de pensiuni de unde vin george? Dar banii de cheltuială? Cînd grecul îți face daruri să te păzești.
Altceva, de ce frmele occidentale deschid linii de asamblare în România? Chair atît de tîmpiți sînt de nu se uită cu cine lucrează?
Pai daca se angajeaza in Franta/Germania dau teste in lb.romana ?
Parca avem drepturi depline in UE…