Natura s-a dezlănțuit, în ultimele 24 de ore, iar ploile și furtunile care au afectat mai multe zone din țară au lăsat în urmă pagube semnificative. Singura veste bună este că nu au existat victime.
Pompierii militari, în schimb, au avut mult de lucru pentru înlătura urmările episoadelor de vreme rea. Doar în ultimele 24 de ore, au intervenit în nu mai puțin de 13 localități de pe raza a 9 județe – Brașov, Buzău, Galați, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Suceava și Vaslui.
Salvatorii au fost permanent în alertă, dat fiind faptul că, din câte indică statistica prezentată vineri dimineață de către reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pe parcursul zilei de joi și în pe timpul nopții de joi spre vineri în România au fost emise nu mai puțin de 59 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate, care vizau apariția în peisaj a intensificărilor puternice ale vântului, averselor torențiale, însoțite de căderi de grindină, frecvente descărcări electrice, vijelii. Totodată, au fost anunțate scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.
Au fost inundate 60 de gospodării și trei străzi, iar pompierii au intervenit pentru evacuarea apei. De asemenea, vântul puternic a doborât 55 de copaci. Arborii au căzut pe carosabil, autoturisme sau peste cabluri electrice.
Cele mai afectate județe
La o primă evaluare, cel mai grav afectat a fost județul Brașov, unde, potrivt IGSU, s-au înregistrat inundații în două localități – Zizin și Tărlungeni, pompierii intervenind pentru a ajuta la scoaterea apei din șase locuințe și 40 de curți.
Ploile în aversă, dar și vântul puternic au provocat pagube și în județul Sălaj. „Atât în municipiul Zalău, cât și într-o localitate apropiată acestuia, Crișeni, colegii noștri au intervenit pentru extragerea apei din 6 curți și 1 grădiniță, precum și pentru degajarea a 4 copaci și 2 acoperișuri care au căzut pe carosabil sau pe autoturisme”, potrivit IGSU.
Rafalele puternice au făcut pagube și în județul Galați, unde 50 de copaci au ajuns pe carosabil sau au căzut pe firele electrice. De asemenea, nu mai puțin de 18 mașini parcate au fost avariate în urma episoadelor de vreme severă. Pompierii s-au folosit de drujbe pentru a tăia arborii căzuți pe străzi și șosele, astfel încât să se poată relua circulația.