Reprezentanții furnizorilor de gaze și energie electrică susțin că facturile duble care au mai apărut în ultimele zile sunt doar cazuri izolate și nu este cazul să ne alertăm. În schimb, spun aceștia, oamenii trebuie să fie foarte atenți la cât consumă, pentru că, dacă depășesc baremele stabilite prin lege, nu vor beneficia de niciun fel de compensare.
Nu toată populația va beneficia de plafonarea prețurilor și de compensarea facturilor la energie electrică și la gaze naturale, atrag atenția reprezentanții furnizorilor. Tocmai de aceea este absolut necesară monitorizarea strictă a consumurilor individuale.
”Facturile dublate sunt cazuri izolate, pentru că unii furnizori nu au aplicat de la început plafonările și compensările, așteptând să-și modifice sistemele informatice, să vadă ce se mai întâmplă, și pot fi și facturi greșite. Dar din ianuarie bănuiesc că au aplicat toți noile reglementări. Acum și consumatorii trebuie să se uite, pentru că sunt contracte încheiate la prețuri mai mici decât plafoanele maxime de 370 de lei MW la gaze și 525 de lei MW la energie electrică, ceea ce înseamnă că nu vor beneficia de reducerea prin plafonare a prețurilor prevăzută în lege. Iar de compensare vor beneficia doar dacă se încadrează într-o limită de consum, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să știe ce consumuri au. Compensarea se aplică doar unora, care consumă relativ puțin”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.
Potrivit Legii 259/2021, la energie electrică, se vor acorda compensări doar pentru cei care se încadrează într-un consum de 297 kWh în noiembrie, 307 kWh în decembrie, 307 kWh în ianuarie, 278 kWh în februarie și 307 kWh în martie. La gaze naturale, compensare vor primi doar cei care consumă 55 kWh în noiembrie, 77 kWh în decembrie, 89 kWh în ianuarie, 89 kWh în februarie și 75 kWh în martie, iar conversia în metri cubi la gaze se face prin înmulțirea kWh cu 10,60. Reprezentanții furnizorilor ne spun că aceste compensări se fac lunar, tocmai de aceea oamenii trebuie să fie foarte atenți cu consumul, ca să se poată încadra în limitele maxime, altfel vor plăti mult mai mult.
Alternativa frigului
Dacă pentru cei care locuiesc la bloc și au centrale de apartament încadrarea în limita de consum va fi posibilă, în cazul românilor din zonele rurale alternativa este frigul. Aceștia din urmă nu se vor putea încadra în consumul pentru care se acordă compensare, astfel că vor fi nevoiți să scadă temperatura din camere sau, dacă au această posibilitate, să utilizeze și încălzirea pe lemne.
”La gaze naturale, un apartament cu două-trei camere, cu centrală, s-ar putea să se încadreze în această limită de consum, dar unul care stă la casă și se încălzește cu gaze naturale nu o să se încadreze și nu va beneficia de nicio compensare. Unii poate și-au mai redus temperatura din casă ca să se poată încadra în aceste bareme”, ne-a precizat directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO, Silvia Vlăsceanu. Aceasta mai arată că, de la 1 aprilie, consumatorii trebuie să fie atenți la noile contracte, pentru că, dacă la notificările de schimbare a prețului din ianuarie nu prea au răspuns, din aprilie, când nu va mai exista compensarea, trebuie să caute cel mai ieftin furnizor.
Europa caută soluții
Nicăieri în Europa nu există vreo formulă magică pentru a compensa creșterile uriașe de prețuri la energie și la gaze, ne mai spun reprezentanții furnizorilor. ”Cel mai simplu, într-adevăr, era reducerea TVA-ului, care se vedea în factură imediat, dar asta înseamnă venituri mai puține la bugetul de stat. Țările care au aplicat această măsură și-au dat seama că nu o pot menține prea mult și au revenit la alte măsuri. Până acum nu s-a făcut niciun studiu de impact pentru aplicarea măsurilor de compensare și plafonare sau pentru reducerea TVA. Dar se pare că plafonarea și compensarea înseamnă mai puțini bani cheltuiți de la buget, pentru că nu toată lumea beneficiază de aceste măsuri, spre deosebire de reducerea TVA, care s-ar fi aplicat la toți consumatorii”, ne-a mai declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie HENRO.
Cum P I Z D A M A S I I s-au scumpit toate de la 1 ianuarie? CUM?
Astia au gasit ei acum gogorita sa creasca preturile ca au decis ei prin lege un barem ca sa ne creasca pretul , dar noi consumam la fel ca acum cateva luni in urma cat sa ne asiguram traiul cat de cat decent si e taxeaza la lux??? Nici bolsevicii nu au avut asa viziune !!! Voi cine sunteti ba cu asa comportament???
Ce ticalosie facuta pentru maximizarea talhariei si condamnarea la frig si imbolnavire a consumatorilor la casa care nu au sobe ! De ce dumnezeii mamii lor nu au stabilit un sistem simplu si clar in care DOAR consumul care trece de limita plafonarii sa fie taxat la pretul de specula al mafiei securisto-globaliste ! Vine momentul in care va taiem gaturile ca la porci.
Nu mai injurati si puneti dracului mina pe COASA !!!
Adica nu pricepeti ca taranii din 1907 erau mult mai liberi decit voi ?
Puneti-va dracului mintea la contributie si realizati ce forta e in numarul vostru si ca autorii unor astfel de ”masuri” SINT PUTERNICI NUMAI PINA LE LUATI VOI GITUL !!!
Hai, coasa, securea si orice altceva asemanator !!!
Sticla si Benzina Carpa si Chibrit …. NU MAI ARDETI GAZUL DEGEABA