AcasăSOCIALFurați și batjocoriți! Sporuri de trei lei la salarii pentru polițiști

Furați și batjocoriți! Sporuri de trei lei la salarii pentru polițiști

Scandal în Poliție, după majorările salariale umilitoare

După ce au fost furați timp de doi ani la salarii, polițiștii își primesc acum sporurile din ultimii trei ani cu țârțita, ne spun sindicaliștii de la Europol. Procentul de 5% din drepturile acordate retroactiv înseamnă un plus la salariu de trei lei pentru mulți dintre angajații MAI, existând chiar polițiști cu studii superioare, dar cu o vechime de sub cinci ani, care încasează zero lei.

Un polițist norocos care a primit 8 lei în plus

Ministerul Afacerilor Interne ar fi trebuit să aibă decența să acorde sporurile din ultimii trei ani în maximum doi ani și în două tranșe, susțin sindicaliștii de la Sindicatul Polițiștilor Europol. ”Este mai mare comisionul pe care îl plătește MAI băncii decât banii pe care îi încasează, în plus, la salarii, polițiștii. Aceste drepturi salariale ar fi trebuit acordate integral sau cel puțin în două tranșe, nu lunar, în cinci ani de zile. Dacă pentru magistrați astfel de drepturi s-au acordat într-un an sau doi ani maxim, la fel trebuia să facă și în cazul polițiștilor. Mai ales că timp de doi ani, 2015-2017, polițiștii au fost furați la salariu. În decembrie, și am semnale că unii chiar în ianuarie, polițiștii vor primi acel procent de 5% din drepturile salariale neacordate pe ultimii trei ani. Un polițist cu studii superioare care nu a ajuns la vechimea de 5 ani, ca să ia spor de fidelitate, va primi trei lei pe lună creștere și sunt mulți dintre ei în această situație. Mai avem situația colegilor de la Poliția de Frontieră, aproximativ 5.000, care ani de zile au beneficiat de spor de condiții speciale mult mai mic decât restul angajaților MAI, și care au luat, din octombrie, 30% și la ei este mult mai consistentă creșterea. În afară de aceștia, avem polițiști care nu au primit nimic, cărora li s-a crescut artificial salariul ca să nu fie sub nivelul salariului minim, iar acum, după ce li s-a aplicat acest spor de studii superioare, au înlocuit creșterea artificială cu sporul și creșterea a fost de zero lei. Mai mult vor primi cei care au vechime și, implicit, spor de fidelitate, dar nu au studii superioare, majorarea este de 90 de lei. Cei mai norocoși sunt polițiștii cu spor de fidelitate de 10% și cu studii superioare, care vor primi 180-200 de lei majorare”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Drepturile, recalculate pe ultimii trei ani

MAI a anunțat că, imediat după acordarea salariilor în date de 14 decembrie 2020, polițiștii din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne vor primi prima tranșă din drepturile recalculate pentru perioada 01.02.2017-30.01.2020. ”Punerea în plată a drepturilor recalculate rezultate pentru ultimii 3 ani se va face eșalonat timp de 5 ani astfel luna aceasta se va plăti 5%, în al doilea an se va plăti 10% până maxim la data de 31.12.2021, în al treilea  an se va plăti 25% până maxim la data de 31.12.2022,  în al patrulea an  se va plăti 25% până maxim  la data de 31.12.2023, iar în al cincilea an  se va plăti 35% până maxim la data de 31.12.2024. Drepturile restante recalculate sunt compuse din sporul de fidelitate și sporul de studii superioare. Sporul de fidelitate  se acordă pentru activitatea desfășurată în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, în cuantum de până la 20% (5% pentru 5 ani vechime, 10% pentru 10 ani vechime, 15% pentru 15 ani vechime si 20% pentru peste 20 ani vechime). Sporul pentru studii superioare se acordă agenţilor de poliţie absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, în cuantum  de 25% din salariul de funcţie dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Spor pentru pericol deosebit

Un alt spor de care beneficiază puțini polițiști este cel pentru pericol deosebit, care este în cuantum de până la 30% din salariul de funcție. Acesta se acordă poliţiştilor care execută, conduc, coordonează sau contribuie la realizarea misiunilor operative de protecţie a demnitarilor, a acţiunilor de gardare, protecţie şi control antiterorist, supraveghere operativă, a procedurilor speciale şi activităţilor de pază, supraveghere, escortare, reeducare, integrare şi asistenţa medicală pentru persoanele arestate preventiv sau condamnate cu pedepse privative de libertate ori care au solicitat sau au dobândit o formă de protecţie în România, culegere, prelucrare, verificare şi valorificare a informaţiilor, investigări, acţiuni şi intervenţie cu un grad ridicat de risc ori în condiţii de pericol deosebit.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.