AcasăSOCIALFondurile publice, deturnate pentru afaceri private

Fondurile publice, deturnate pentru afaceri private

Bogdan Hossu: ”Inițiativa Guvernului continuă tentativelor inițiate de miniștrii Victor Costache și Vlad Voiculescu”

Banii pentru sănătatea publică sunt mutați în buzunarele privaților, adâncind, astfel, subfinanțarea spitalelor de stat, avertizează Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Cartel Alfa. Și aceasta pe fondul direcționării pacienților în toată perioada pandemiei către clinicile private, din cauza închiderii unităților sanitare publice.

Sub pretextul pandemiei, autoritățile statului român au derulat un experiment îngrozitor, lăsându-i pe bolnavi fără acces la tratamente și la serviciile medicale. De peste 14 luni spitalele publice sunt închise, iar oamenii au fost obligați, cu prețul adâncirii sărăciei, să meargă să se trateze la privați, pe bani mulți, plătind degeaba asigurările sociale de sănătate. Mulți și-au pierdut viața, pentru că nu și-au permis să plătească, însă și mai mulți urmează să moară pentru că bolile de care sufereau s-au agravat sau pentru că bolile au fost descoperite prea târziu pentru a se mai putea interveni.

Cinismul celor care ne guvernează nu are însă nicio limită și, văzând că se poate și fără spitale, au decis să majoreze sumele plătite de români la asigurările sociale de sănătate pentru clinicile private, acolo unde asigurații trebuie să plătească din buzunar ca să fie tratați. Anomalia legislativă impusă de actualul guvern a fost sesizată prima oară de sindicaliștii din Sănătate, care au preconizat că tăierea finanțării pentru spitalele publice va însemna și un val uriaș de disponibilizări de personal medical din sistemul sanitar de stat. Pe de altă parte, sindicaliștii de la Cartel Alfa au condamnat vehement măsura Guvernului, acuzându-l pe acesta de delapidare a banilor publici. ”Guvernul urmărește desființarea serviciilor publice de sănătate. Contrar Constituției, Guvernul garantează dreptul la ocrotirea sănătății doar unui segment privilegiat al populației, alimentând business-uri private. Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea legii sănătății și noul proiect de contract-cadru introduc și transpun prevederi care mută o altă parte importantă din banii pentru sănătatea publică către operatorii privați. Acest lucru va conduce la reducerea accesului populației la serviciile de sănătate publică și subminarea sistemului public de sănătate prin adâncirea subfinanțării”, susține Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Dispar 4.000 de paturi din spitalele de stat

Proiectul de ordonanță al Executivului prevede majorarea numărului de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicești în regim de spitalizare continuă cu furnizorii privați până la 10% din numărul total. Acest lucru înseamnă că aproximativ 4.000 de paturi din spitalele publice vor pierde finanțarea din bugetul Fondului național de asigurări de sănătate, iar această finanțare este mutată către furnizorii privați, semnalează sindicaliștii de la Confederația Națională Cartel Alfa. ”Mai mult decât atât, proiectul de OUG conține modificări semnificative în privința asigurărilor publice de sănătate, respectiv introducerea posibilității unităților private de a deconta la costul real serviciul medical, prin adăugarea unui tarif suplimentar peste tariful decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate din asigurarea publică de sănătate. Avem de-a face cu strategia clasică: se reglementează treptat, la început un segment de servicii, ca apoi, după ce practica se normalizează, să fie extins la tot sistemul. De altfel, când a fost introdus sistemul privat de sănătate, s-a spus că unitățile private nu vor avea nevoie de banii din fondurile publice de asigurări de stat”, arată președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

România, fruntașă la morțile evitabile

Sindicaliștii amintesc faptul că România este pe primul loc între țările europene la numărul de morți care ar fi putut fi evitate printr-o îngrijire medicală corespunzătoare. Totodată, aceștia relevă faptul că nici până în acest moment nu s-a reglementat interdicția medicilor de a practica în ambele sisteme simultan și că sistemul de prevenție în România este extrem de deficitar, ceea ce duce la costuri crescute pentru serviciile medicale. ”Proiectul de act normativ urmărește să asigure un flux consistent de bani din fondurile publice către business-urile private, din care câștigă apropiații actualului guvern și doar un număr limitat de cetățeni, în timp ce majoritatea populației este privată de accesul la servicii de sănătate de calitate”, a declarat Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

author avatar
Ciprian Purice
793 afisari

2 COMENTARII

  1. ” Moartea ” e cam elíptica de plural si ar fi de preferat ca acesta sa se evite, e ca nuca-n perete. Spuneti ” decese ”. In alta ordine de idei, se fac dregatorii nesimtiti si acolitii oms-isti vinovati de crime cu premeditare, asa cum s-a tot semnalat? Ooo, si cum, inca! De 31 de ani, astia ii aduc pe romani ” pe culmile disperarii ” si ii omoara in fel si chip. Nimeni nu plateste. E bine asa?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger