Sindicaliștii de la Europol i-au cerut ministrului Marcel Vela să înceapă imediat testarea gratuită și periodică a polițiștilor. Aceștia au semnalat apariția și extinderea focarelor de Covid, atât în Poliția Română, cât și în Poliția de Frontieră. Infectările în rândul polițiștilor, precum și absența testărilor pun în pericol și populația, având în vedere intensificarea acțiunilor de control din ultimele zile.
Miile de agenți de poliție trimiși să amendeze cetățenii care nu poartă mască în piețe și în mijloacele de transport în comun ar putea fi ei înșiși vectorii de transmitere a virusului Covid. Focarele din Poliție sunt ținute la secret, iar măsurile luate sunt o glumă. ”Polițiștii au fost în prima linie de la începutul pandemiei și am cerut, tot timpul, testarea periodică a acestora, însă conducerea MAI nu a luat nicio măsură. Mai mult de atât, polițiștilor nu li s-au asigurat spații de cazare pentru cazurile în care sunt identificate focare și sunt trimiși în izolare. Practic, angajații MAI sunt obligați să-și infecteze familiile, pentru că nu au unde să se ducă în altă parte. Avem, la ora actuală foarte multe focare de infecție Covid atât în Poliția Română, cât și în Poliția de Frontieră. Asta ar trebui să ne dea de gândit, pentru că s-ar putea închide secții întregi de poliție”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.
Sindicatul a trimis o adresă ministrului Marcel Vela prin care îi solicita acestuia să instituie testarea gratuită și periodică a angajaților MAI. ”Vă solicităm ca în baza prerogativelor ce vă revin să dispuneți alocarea unor resurse financiare către ordonatorii de credite pentru decontarea cheltuielilor asigurate prin contribuție proprie ocazionate de testările efectuate de personalul MAI. Mai mult, suplimentar decontării costurilor suportate de personalul MAI în vederea testării pentru diagnosticarea Covid-19, care au fost realizate de la declanșarea stării de urgență și pe perioada stării de alertă, solicităm să întruniți Comitetul de sănătate și securitate în muncă de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru a evalua și a constata existența riscului de contaminare cu noul coronavirus, astfel încât să fie alocate fonduri în capitolele bugetare corespunzătoare, pentru achiziția serviciilor de testare Covid-19”, se arată în adresa trimisă ministrului Vela.
Protocoalele Ministerului Sănătății, deficitare
Sindicaliștii de la Europol atrag atenția că, din cauza protocoalelor deficitare stabilite la nivelul Ministerului Sănătății, au fost constatate sute de cazuri în care răspândirea coronavirusului s-a realizat tocmai din cauza faptului că personalul MAI asimptomatic nu a fost testat și s-a întors în colectiv după 14 zile, fără a exista certitudinea că lucrătorii respectivi nu sunt purtători. ”De aici și zecile de focare înregistrate la nivelul structurilor MAI, care sunt de natură să creeze un risc iminent de indisponibilizare a unui număr mare de colegi pe viitor, existând riscul ca serviciul polițienesc să nu mai poată fi realizat. De asemenea, se pune în discuție ipoteza considerării acestor infectări ca fiind accidente de muncă, în condițiile în care vorbim despre exercitarea atribuțiilor de serviciu care expun polițiștii la contactul sau interacțiunea cu persoane infectate cu noul coronavirus. Creșterile alarmante din ultima perioadă a numărului de cazuri privind infectarea cu noul coronavirus au creat premisa unui risc enorm în ceea ce privește potențialul de transmitere a virusului în colectivitate și mai ales în rândul personalului din linia întâi, respectiv personalul din sănătate și asistență socială și personalul MAI”, se precizează într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.
Se lucrează în sistem de avarie
Politica MAI privind resursa umană, în condițiile deficitului uriaș de personal, este una păguboasă în contextul în care foarte mulți polițiști au fost infectați în ultima perioadă, unele unități de poliție sau servicii fiind nevoite să funcționeze în sistem de avarie, susțin sindicaliștii de la Europol. ”Avem cel mai recent caz la Secția 12 Poliție din București, unde la nivelul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, dintr-un număr total de 13 polițiști, doar 5 dintre ei au mai putut să asigure paza celor 18 persoane private de libertate, întrucât 8 din colegii lor au intrat în izolare din cauza infectării. În lipsa unor reglementări urgente privind testarea periodică a polițiștilor și a celorlalți angajați ai ministerului care desfășoară activități în prima linie pentru limitarea efectelor pandemiei, nu vom avea o evidență clară a riscurilor de infectare și a amenințărilor la adresa ordinii publice și a siguranței cetățeanului ce pot deriva din internarea, izolarea sau carantinarea unui număr considerabil de polițiști”, se mai arată în comunicatul Sindicatului Polițiștilor Europol.