AcasăSOCIALFlorin Jianu, IMM: Fără o reglementare a prețurilor la energie și la...

Florin Jianu, IMM: Fără o reglementare a prețurilor la energie și la gaze, nu supraviețuim

Florin Jianu cere Guvernului să revină la piața reglementată la energie și gaze

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, susține că Guvernul trebuie să treacă la reglementarea prețurilor la energie și la gaze, în caz contrar existând riscul închiderii în masă a firmelor românești. Acesta a primit semnale din toată țara că societățile nu mai au acces la gaze, din cauza rezilierii unilaterale a contractelor de către furnizori. Totodată, reprezentantul IMM-urilor arată că măsura Executivului de a plafona doar 85% din prețurile energiei pentru întreprinderile mici și mijlocii nu face decât să le îngroape.

60.000 de IMM-uri sunt în pericol să se închidă, producând aproape 600.000 de șomeri. Companiile furnizoare de gaze refuză să mai încheie contracte cu acestea, iar prețurile la energie electrică au ajuns la un nivel insuportabil. Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Florin Jianu, ne spune că a primit mesaje din țară, în principal de la cei care activează în agricultură, în industrie, în construcții, prin care se semnalează că au fost notificați că li se reziliază contractele de furnizare gaze. ”Acum nu știu dacă motivul este că nu ar mai fi gaze, cât probabil un anumit tip de încercare de a specula momentul. Probabil furnizorii vor să aștepte să vadă cum se va aplica noua modificare legislativă și pe acel 15% care nu este acoperit de subvenționare să poată să vină cu alte prețuri, eu acolo văd un pericol. De altfel, ceea ce noi am atras atenția este că trebuie să se continue în direcția găsirii unei formule de subvenționare a întregului preț, pentru că, dacă, prin absurd, mai înțelegi la populație, să facă economie, mai stingi un bec, dai căldura mai încet, dar la firme, la IMM-uri, cum faci economie? Scoți echipamentele din priză și nu mai funcționezi? Riscul este ca acel procent de 15% neacoperit de subvenție să îngenuncheze, de fapt, firmele. Totodată, am mai primit semnale de la societăți că li s-au mărit de foarte multe ori prețurile la energie și la gaze”, ne-a declarat reprezentantul IMM-urilor, Florin Jianu.

Nu plafonarea prețurilor este soluția

Este necesară o reglementare clară și pentru gaze și pentru energie, susține Florin Jianu, care a atras atenția Guvernului încă de la început că aceasta este singura soluție. ”Este nevoie de un preț reglementat cu care iei de la producător, care are o marjă de profit, transportatorul, o marjă de profit și furnizorul, o marjă de profit. Și pentru ce rămâne neacoperit în economie, acel 20% din import, să poți să subvenționezi. Aceasta este soluția. Toate încercările pe care le vedem acum nu le înțelegem. Iar argumentul că nu se poate reveni la prețuri reglementate nu stă în picioare, atâta vreme cât statele dezvoltate europene naționalizează producătorii din sectorul energetic. Fără o reglementare a prețurilor, așa cum a avertizat și ministrul Economiei, vor urma închideri de firme, intrări în economie din ce în ce mai puține și instabilitate generală, cu șomaj, scădere a nivelului de trai și inflație. Statistica oficială de la Registrul Comerțului arată că în acest an s-au închis cu aproape 20% mai multe firme decât în 2021, care a fost an de criză, anul acesta considerându-se un an de revenire. Iar intrarea în economie, adică firmele nou deschise, a fost și ea mai redusă cu 10%”, ne-a precizat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Acesta spune că a făcut, prin asociația pe care o reprezintă, nenumărate demersuri pe lângă Guvern, a trimis programe, a tras semnale de alarmă cu privire la Fondul de Modernizare. ”Am spus încă din iarna anului trecut să începem investițiile în IMM-uri pentru a deveni mai independente energetic la începutul anului, ca să nu ne prindă din nou iarna. Acum degeaba spun cei de la Guvern că o să înceapă programe, că este tardiv, vine iarna într-o lună, nu apuci nici să instalezi panouri”, a mai afirmat Florin Jianu.

Consumul, în cădere liberă

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică,

Consumul final de energie electrică în primele 7 luni ale acestui an a fost de 30.873,4 milioane kWh, cu 4,9% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, în timp ce consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 4,1%. Iluminatul public a înregistrat o creștere cu 9,4%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 7,9%. Totodată, Producția de gaze naturale a scăzut în aceste luni cu 209,2 mii tone echivalent petrol, față de aceeași perioadă a anului trecut, iar importurile de gaze au scăzut și ele cu 271,5 mii tone echivalent petrol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
424 afisari

4 COMENTARII

  1. De ,ma baieti,asta e multumirea regimului pe care l-ati slugarit in timpul zisei pandemii.Erati varful de lance in agresarea angajatilor care nu doreau sa se vaccineze.Sa va fie tarana usoara.

  2. Bai Jianule, lasa ca se descurca romanasii, au mai avut ocazia sa participe la niste experimente interesante pe vremea Cizmarului Iubit, dar acum cu acest maciuca, cu acest ciukanez ratat, obez si gras cam aia e, scapa numai cine poate, restul o sa ajunga foarte aerodinamici la primavara, daca o sa prinda si acel anotimp !! Bai jeneralule de karton gipsta, iti multumim din inima pentru minunatele conditii de razboi meteorologic pe care deja l-ati si inceput inca de acum, de la mijlocul lui septembrie, vezi ca daca vrei, poti, bai ciukanezule 🙂 Dar mai baga si tu niste fise cu Incalzirea Globala, ca de Inghetul Global nu prea ai voi sa vorbesti, daca nu vrei sa ai si tu parte de un mic accident ne=prevazut 🙂 Ha ha ha 🙂 Hai ca nu mai e mult, si vine Marele Balci din decembrie, atunci o sa fie distractie maxima 🙂

  3. VAX REGLEMENTARI !,banii se duc pe IRON DOME si pe cresterile salariale la popandaii care ii apara de furia romanilor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger