Florin Cîțu a remarcat faptul că în România a existat, în ultimii ani, o dinamică mai mare a creşterii salariului minim pe economie. O decizie privind o eventuală majorare poate fi luată doar după discuții și analize cu părțile implicate, antreprenorii şi sindicatele, a precizat premierul.
„În ceea ce priveşte salariul minim, aici trebuie să avem discuţii, atât cu cei care plătesc salariul minim, cu antreprenorii, deci, cu patronatele, dar şi, bineînţeles, cu sindicatele. Este o discuţie tripartită şi vom vedea care este evoluţia salariului minim.
În ceea ce priveşte evoluţia în ultimii ani, România a avut o dinamică mai mare a salariului minim, a creşterii salariului minim în ultimii ani, vom vedea ce se va întâmpla. Ştiţi foarte bine că această decizie se va lua după o discuţie tripartită, nu putem să o luăm după ce spune o persoană sau alta”, a declarat șeful Guvernului într-o conferință de presă.
Reacția premierului a venit după ce ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat că în România pensiile şi salariul minim sunt foarte mici şi, în general, nivelul sărăciei este îngrijorător.
Codul fiscal rămâne neschimbat
Premierul a subliniat că în acest an nu vor exista modificări ale Codului fiscal. „Suntem în al doilea an în care nu s-a întâmplat nimic cu Codul fiscal şi va rămâne aşa. Codul fiscal, eu am promis, din momentul în care am preluat portofoliul la Finanţe, anul trecut am promis şi anul acesta că nu vom modifica Codul fiscal, nu vom creşte taxe şi nu vom trece taxe noi. Aşa va rămâne şi anul acesta”, a adăugat Cîțu.
Salariul minim pe economie a fost majorat în ianuarie 2021 cu 3%, până la 2.300 de lei brut. Asta înseamnă că oamenii primesc 1.386 de lei „în mână”, cu 40 de lei mai mult decât în 2020. Astfel, în 2021 tariful orar va creşte la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru.