AcasăSOCIALFirmele de asigurări, tot sub protecția ASF

Firmele de asigurări, tot sub protecția ASF

Proiectul de normă al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pare să dorească a aduce îmbunătățiri relației dintre consumatori și firmele de asigurări, însă, în realitate, produce exact contrariul. Asociațiile de consumatori arată că noua normă aduce doar prejudicii pentru plătitorii de RCA și avantaje pentru firmele de asigurări.

Cele câteva propuneri acceptabile din proiectul de Normă al ASF sunt devansate de alte prevederi, care aduc dezavantaje uriașe pentru păgubiți, susțin reprezentanții asociațiilor de consumatori. ”Nu este deloc în regulă la bonus malus. Dacă omul nu are accident i se scade, după un an, doar o singură treaptă, iar dacă are accident îi crește cu două până la patru trepte. Ar trebui la fel cum îi scazi să îi și crești, ca să fie echitabil. Iarăși, până acum, păgubitul avea dreptul să i se plătească lipsa de folosință, care este câștigată prin lege. Prin noua Normă, la dauna totală păgubitul are dreptul că aibă mașină închiriată până la momentul în care asigurătorul îi trimitea oferta pentru dauna totală. Dar în mod normal ar trebui să aibă mașină închiriată până îi plătești, că ce să facă el cu oferta ta, că el așteaptă banii de la tine ca să-și cumpere altă mașină. Acum nu-ți mai dă decât pentru trei zile, la daună totală, ceea ce este total în neregulă, pentru că, mai devreme de o lună, nimeni nu încasează banii. Și atunci ce face acel păgubit care, prin Legea 132, și-a câștigat dreptul la mașină de schimb, iar tu, ASF, prin Normă, vii acum și îi dai trei zile. Ăsta este un abuz, pentru că încalcă legea”, ne-a declarat Florin Pandele, președintele Asociației pentru Apărarea Drepturilor și Intereselor Consumatorilor (AADIC).

Lipsesc sancțiunile

Reprezentanții asociațiilor de consumatori se plâng de faptul că proiectul de Normă al ASF are prevederi mai nocive decât actuala Normă. ”Discuția pentru schimbarea Normei a plecat de la faptul că sunt zeci de mii de reclamații și zeci de mii de dosare în instanță și că trebuie găsite soluții pentru protejarea păgubiților. Ori tu vii acum și îi mai tai din drepturi. Păi de ce să o mai schimbe, mai bine să o lase pe cea actuală. Au introdus în Normă faptul că, dacă firmele de asigurări întârzie plata daunelor, atunci plătesc penalități. Dar și în lege sunt prevăzute penalități pe care nu le plătește nimeni. Așa și în Normă, dacă nu au fost prevăzute sancțiuni pentru neplata penalităților nimeni nu se va conforma.  ASF nu a venit cu sancțiuni în plus, cu măsuri care să meargă până la ridicarea autorizării și atunci nimic nu se va schimba, problemele vor rămâne aceleași”, ne-a mai precizat președintele AADIC, Florin Pandele.

Amenzi punctuale

Asigurătorii sunt în continuare protejați de Autoritatea de Supraveghere Financiară, arată reprezentanții asociațiilor de consumatori. ”Micile amenzi pe care le dă ASF o dată la un an sunt acoperite în maxim 5 minute de vânzarea polițelor RCA. Nicăieri în Norma ASF nu apar consecințele pe care trebuie să le suporte firmele de asigurări dacă nu respectă Norma. Să ne arate nouă domnii de la ASF că în propunerea lor există undeva o sancțiune suplimentară. Nu s-a deblocat nimic din ceea ce se întâmplă. Atâta timp cât tu nu ai soluții pentru ceea ce asigurătorul încalcă, cum ar fi, de exemplu, dacă nu face constatarea în trei zile să se considere constatarea făcută de service acceptată, dacă la reconstatare nu ai răspuns în trei zile, atunci să se considere acceptată. Trebuie date amenzi punctuale pentru neplata daunelor și să se meargă până la suspendarea autorizației și abia atunci poți să spui că vrei să faci ordine în piața asigurărilor”, a mai afirmat Florin Pandele.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
575 afisari

1 COMENTARIU

  1. Băieții ăștia de la ASF nu prea au buzunarele cusute. Se bucura de multe privilegii cum ar fi, printre altele, faptul ca DNA sau alte instituții de control nu ii iau la bani mărunți și din acest motiv joaca de partea cui da mai mult adică de partea firmelor de asigurări care nu plătesc păgubiții dar achita comisioane.
    Și așa vine sezonul cadourilor, e cazul ca firmele de asigurări sa vina cu dubele sa lase paleții de bani la ASF.
    Poate vor veni la ASF și dubele alea colantate frumos cu sloganul “SIGURANȚA ȘI ÎNCREDERE”.
    Rușine angajaților ASF care au interese meschine și se vând ca fetele alea in Amsterdam la geam…

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Au apărut primele cireşe pe tarebele din pieţele noastre. Te uiţi şi pleci! Preţul, prohibitiv

Pe tarebele pieţelor din Oradea au apărut primele cireşe din anul 2024. Sunt de import, din America de Sud, iar preţul este unul prohibitiv.O...

Sateliții kamikaze

Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei în 24 februarie 2022. Tot atunci Rusia a început o operațiune spațială:  a efectuat o serie de lansări...