AcasăSOCIALFirea: „Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din țară”/Ministrul...

Firea: „Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din țară”/Ministrul Familiei, anunț de ultim moment

Firea: „Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din țară”/Ministrul Familiei, anunț de ultim moment (sursa foto: Facebook/Gabriela Firea/Facebook)

După ce a mers să vadă la fața locului cum trăiesc copiii aflați într-un complex de tip familial din județul Argeș, social-democrata care conduce Ministerul Familiei Tineretului şi Egalității de Șanse a anunțat concluziile vizitei. Dar și ce anume își propune instituția pe care o conduce când vine vorba de acele „orfelinate” în care se află peste 40.000 de copii lăsați în grija statului.

Strădania noastră este ca niciunul din cei 47.000 copii lăsați de părinți în grija statului să nu mai trăiască în acele “orfelinate”, care ne-au adus o “faimă” negativă în întreaga lume după Revoluție.

Urgentăm procesul de închidere a ultimelor centre de plasament din țară și găzduirea copiilor instituționalizați în case de tip familial sau reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă”, a anunțat Gabriela Firea, luni, 11 iulie, prin intermediul Facebook.

Firea a vizitat un complex de tip familial din Pitești: „Sunt copii minunați”

Ministrul Familiei a făcut anunțul după ce a făcut o vizită la un complex de tip familial din Piteși, denumit „Dumbrava minunată”, și în care se află mai mulți copii cu vârste între 12 și 18 ani, cu care a și avut ocazia să stea de vorbă.

(sursa foto: Facebook/Gabriela Firea/Facebook)

„Copiii lăsați în grija statului sunt ca niște mlădițe firave. Au nevoie de dragoste și de îngrijire, ca orice copil. Dar mai ales de încredere că pot depăși trauma abandonului și că au aceleași șanse ca și restul copiilor.

Am vizitat Complexul de tip familial „Dumbrava minunată” din Pitești, unde câțiva băieţi cu vârste cuprinse între 12 -18 ani se află în grija statului. Sunt copii minunați, cu rezultate bune la învățătură, sensibili și respectuoși. Visează deja la meseriile pe care le vor avea la terminarea școlii și la familiile pe care și le vor forma”, susține Firea.

Mai mulți bani de buzunar pentru copiii îngrijiți în centrele de tip rezidențial

Totodată, social-democrata a ales să amintească faptul că ministerul pe care îl conduce „a reușit recent majorarea de 5 ori a sumelor alocate pentru cheltuieli personale, sume care nu mai crescuseră din 2014. Este vorba despre 10.000 de copii și tinerii din sistemul de protecție specială, îngrijiți în centrele de tip rezidențial, care vor primi de acum încolo mai mulți bani de buzunar, pentru cheltuielile lor personale.

Majorarea s-a făcut de la 28 de lei/lună la 150 de lei, iar măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România” și a fost inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse”.

Totodată, Firea menționează, în același mesaj transmis în prima zi a acestei săptămâni, și următoarele aspecte: „De asemenea, am actualizat și sumele alocate copiilor aflați în centre pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, manuale și jucării. Copiii vor primi între 580 de lei și 1.338 lei, în funcție de vârstă, față de între 366 de lei și 844 de lei, cât primeau până acum. Aceste sume nu au mai fost majorate de peste 8 ani.”