AcasăSOCIALFii atent la cine te sună! Poţi rămâne fără banii din cont....

Fii atent la cine te sună! Poţi rămâne fără banii din cont. O nouă escrocherie lasă românii fără cash

Poliţiştii îi avertizează pe români că circulă o nouă metodă de fraudă. Hackerii apelează victimele și se prezintă drept reprezentanți ai unor entități private, precum bănci, companii de telecomunicații sau instituții guvernamentale.

Victimele sunt determinate să transmită atacatorilor date personale, bancare sau de autentificare, pe care autorii le utilizează în scopul comiterii altor fapte de natură penală.

Ce este vishingul?

Vishingul (voice phishing) este o metodă de înşelăciune prin care autorii apelează şi poartă convorbiri telefonice cu persoanele vătămate şi pretind a fi reprezentanţi ai unor entităţi private.

Prin utilizarea unor tactici ingenioase de manipulare, ei obţin date personale sau informaţii financiare de la persoanele vătămate„, se precizează într-un comunicat transmis sâmbătă de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

„Nu accesaţi eventuale link-uri de acces puse la dispoziţie, de către persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing şi să nu tastaţi pe telefonul mobil anumite secvenţe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.

Dacă aţi fost prejudiciaţi, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie”, se mai menţionează în comunicat.

O femeie a rămas fără 13.500 euro

O femeie din Italia s-a trezit că îi lipsesc 13.500 de euro din cont în urma unei conversații pe care a avut-o la telefon. După ce a reclamat la poliție, a aflat că mii de persoane au fost victimele acestei escrocherii.

Concret, femeia, Margherita, a primit un apel de la un bărbat care s-a prezentat ca fiind operator al poștei italiene. Acesta a determinat-o să îi furnizeze datele bancare, astfel că în scurt timp a sesizat că îi lipsesc 13.500 de euro. Tatăl victimei a fost cel care a făcut plângerea la poliție.

Escrocii se prezintă drept lucrători poștali/bancari și pretind că au constatat că sunt problemele cu contul bancar al victimei. Astfel, reușesc să convingă victima să le ofere informațiile necesare accesării contului sau chiar să efectueze un transfer.

1.616 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri

Iată românii care vor primi 2.100 lei în plus la pensie! Vezi dacă eşti pe lista Ministerului Muncii!

Românii mai au de aşteptat aproximativ 10 luni până să simtă în buzunar mult-anunţata creştere a pensiilor. Partea bună e că aşteptarea va merita...

România, deja cu un pas în Schengen! Austria şi-a dat acordul. Marcel Ciolacu: „Am spart gheața, merităm”

Veste bună pentru România. Suntem cu un pas mai aproape de Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner ar fi...