AcasăSOCIALFermierii, trădați din toate părțile. Protestele nu se vor opri

Fermierii, trădați din toate părțile. Protestele nu se vor opri

Acordul semnat de așa-zișii reprezentanți ai fermierilor și Ministerul Agriculturii este o trădare a adevăraților fermieri, susține președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu. În fapt, nicio problemă a agricultorilor nu a fost rezolvată, dovadă că protestatarii sunt tot în stradă. Totul este o diversiune creată de Guvern, care îi înfurie și mai tare pe fermieri.

Problemele fermierilor nu au fost rezolvate în niciun fel, în pofida declarațiilor așa-zișilor reprezentanți ai fermierilor și ale ministrului Agriculturii, Florin Barbu. Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), susține că cei care au semnat acordul cu ministrul Agriculturii au maximum trei membri în asociațiile lor și sunt oamenii puterii.

”Este o trădare a fermierilor din toate părțile. Au semnat ei înțelegerea cu ministrul, dar nu l-au chemat pe ăla care a plecat din Botoșani acum o săptămână și doarme la minus 11 grade C. Numai prostii sunt scrise în hârtia aia pe care au semnat-o. Ăia 300 de milioane de euro, despre care spune ministrul Florin Barbu că sunt în buget, sunt veniți în luna august anul trecut de la UE, pentru a despăgubi pagubele provocate de importurile de cereale din Ucraina. Banii ăia sunt veniți de anul trecut, dar ei i-au cheltuit. Și apoi, cum să semnezi tu un document cu permisele de conducere pentru tractoriști cu Ministerul Agriculturii, când problema aparține de MAI? Cum să semnezi tu un document cu Ministerul Agriculturii în care sunt prevederi referitoare la credite? Băncile sunt private și nimeni nu are putere asupra unui privat”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta mai arată că afirmația ministrului Barbu, că a prelungit subvenția la motorină până în 2026, este neadevărată, pentru că subvenția era prinsă oricum în exercițiul financiar 2021-2026. ”Asta a fost o diversiune a ministrului Agriculturii, ca să zică că a rezolvat revendicările și că cei care mai protestează nu sunt oameni serioși. În realitate, nu s-a rezolvat nimic pentru adevărații fermieri”, ne-a spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Ce trebuie făcut?

Plățile de la APIA, care sunt întârziate, trebuie făcute de urgență, iar Ministerul Afacerilor Interne trebuie să spună ce face cu acea cerință a fermierilor de permitere a conducerii utilajelor agricole cu categoria B, așa cum este în toată Europa, afirmă Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

”Cu băncile nu au nicio șansă, că niciuna nu o să accepte amânarea ratelor sau credite. Fermierii au nevoie de finanțare nerambursabilă de la Guvern, ca să acopere cheltuielile, ca să poată să-și ia în continuare semințe, îngrășăminte. Mai mult, trebuie luate măsuri cu importurile din Ucraina, pentru că aia cu licențele de import este doar o poveste. Importurile nu s-au sistat nicio secundă. Chiar dacă nu mai oprește mașina la Bacău sau la Botoșani, o duce ucraineanul la un SRL din Constanța, care are sediul în Croația, și ăla vinde marfa în România. La noi zilnic intră mii de camioane din Ucraina, iar ministrul Finanțelor a comandat doar 2.000 de sigilii electronice, care și alea vin prin iulie. Păi în iulie nu mai au ăia ce căra. Pe șosele, toate instituțiile statului îi vânează pe șoferii de camioane românești, pe când cu ăia din Ucraina nu se întâmplă nimic, ăia vin beți, vin fără permis, nu au nicio treabă. Iar în Portul Constanța, românii așteaptă o săptămână ca să-și descarce marfa, că au ocupat ucrainenii portul”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. Acesta semnalează că și acum Vama Siret este blocată de fermieri, la fel și Portul Constanța. ”Prin comportamentul lor, guvernanții nu fac decât să-i înrăiască. Îi țin atâtea zile în frig și fac un aranjament cu niște trădători și îi arăți la televizor ca și cum problema s-a rezolvat. Păi cum să se rezolve dacă fermierii sunt încă în stradă?”, mai afirmă președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Pentru unii, mumă, pentru alții, ciumă

Cum le-a făcut cadou Guvernul României fermierilor din Republica Moldova 6.000 de tone de motorină, ar putea să le dea și fermierilor noștri, consideră președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. ”Sau să reducă acciza măcar. Să luăm și noi motorină cu 50% reducere, cum iau fermierii francezi. De ce la noi nu se poate? Apoi ar trebui ca autoritățile să analizeze să vadă de ce în România inputurile sunt atât de scumpe, cu 70% mai scumpe decât în celelalte state UE. Ce se întâmplă? La ucraineni este 200 de euro tona de îngrășământ, iar la noi este 1.000 de euro, iar un sac de sămânță de porumb este 200 de euro în România, iar la ucraineni este 20 de euro. Și să nu ne spună Guvernul că asta e economia de piață și că nu se bagă”, ne-a precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.686 afisari

5 COMENTARII

  1. Daca-s prosti sa suporte sau sa dispara !
    Pamintul nu va ramine nelucrat si mincare va fi in magazine !
    Numai ca ”fermierii” nu vor mai face revelionul in Dubai !!!

  2. Asta e misiunea primita de la americani de tradatorii de tara din echipa cistigatoare! Trebuie sa bage in faliment agricultura din tara!

  3. Adevarul e ca nu sunt bani. Au fost papati de ”politicieni”. Ce grozav arata pesedistul ala cu caciuloiul ala pe cap!

  4. Asa ne trebuie daca am intrat in U.E. Oare Elvetia de ce nu a intrat ???? Cine a devalizat bancile cu capital romanesc ? Unde sunt banii de la Bancorex si alte banci ? Isarescu ce a pazit ? Romania este condusa de lingai si tradatori de tara care fac jocurile nemernicilor din U. E., ca sa-si pastreze posturile calde ! Mi se face scarba !!! Se rasucesc in morminte stramosii nostri si cei ce au murit pentru tara asta !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger